Tariceanu: N-as fi vrut sa fiu in pielea lui Ponta la intalnirea de anul trecut cu Barroso (Video)

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 22:48
4295 citiri
Tariceanu: N-as fi vrut sa fiu in pielea lui Ponta la intalnirea de anul trecut cu Barroso (Video)
Foto: B1TV

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, daca ar fi fost premier, el nu ar fi semnat pactul de coabitare cu presedintele Traian Basescu, pentru ca ii da acestuia puteri suplimentare pe care nu le are conform Constitutiei.

Invitat miercuri seara la postul B1TV, Tariceanu a fost intrebat daca, in locul lui Ponta, ar fi semnat pactul de coabitare cu presedintele.

"Nu cred ca l-as fi semnat. In politica trebuie sa faci concesii si poate compromisuri. Pactul de coabitare da niste puteri suplimentare presedintelui pe care nu le avea in Constitutie, in detrimentul guvernului. Nu il invinuiesc pe Ponta, cred ca nu a avut de ales", a spus fostul premier liberal.

Intrebat la ce se refera, Tariceanu a reamintit ce s-a intamplat in vara lui 2012, cand Ponta a avut o intalnire la Bruxelles cu Barroso, de unde s-a intors cu un "to do list".

"Nu cred ca mi-as dori sa fiu in pielea lui Victor Ponta la intalnirea de atunci(...)Nu cred ca a fost cel mai placut moment politic din viata unui prim-ministru: 'Fa temele astea!", a adaugat Tariceanu, recunoscand ca actualul sef al Executivului "nu putea sa refuze" sa faca ceea ce i s-a cerut.

Ulterior, a aparut pactul de coabitare, pe care Tariceanu il vede ca pe un gest care nu avea cum sa nu fie bine primit la Bruxelles, prin care Traian Basescu s-a aratat deschis la dialog.

"Ponta nu a avut incotro (...) E vinovat Basescu care, intr-un fel, a profitat de situatie pentru a reintra in jocul politic. A reintrat intr-o maniera care depaseste atributiile si prerogativele care ii sunt date in Constitutie", a mai spus Tariceanu.

Senatorul liberal a dat si cateva exemple in acest sens, spunand ca presedintele nu are niciun rol activ in alegerea procurorilor sefi. "Presedintele este chemat sa dea incarcatura legala acelei numiri! El semneaza decretul(...)Nu poate respinge!", a sustinut Tariceanu, aratandu-se iritat de expresia "a semna ca notarul".

"Notarul nu e un terchea-berchea", a comentat el, completand si cu ideea ca presedintele nu ar trebui sa joace niciun rol nici in numirea ministrilor.

PNL nu are niciun avantaj daca da presedintele, premierul e important

Calin Popescu Tariceanu a mai declarat si ca PNL nu va avea niciun avantaj daca da viitorul presedinte al Romaniei, in cazul in care acesta ar fi, intr-adevar, altfel decat Traian Basescu, adevarata putere fiind in mainile premierului.

"Care e avantajul daca da presedintele? E in sensul perceptiei opiniei publice (...) Si dupa aceea ce urmeza? Daca viitorul presedinte al Romaniei va intelege sa respecte litera si spriritul Constitutiei, sa fie echidistant, sa joace rolul de moderator, in contrast cu Traian Basescu, din momentul alegerii presedintelui PNL nu mai are niciun fel de avantaj. Cel mai important post este cel de prim-ministru", a declarat Tariceanu.

Senatorul PNL a refuzat sa comenteze prestatia lui Crin Antonescu de anul trecut, cand a fost presedinte interimar si totusi s-a implicat activ in politica partidelor, spunand ca el spune ce crede ca ar trebui sa se intample, mai ales ca desi nu are o certitudine ca va exista o revizuire a Constitutiei, este de anticipat ca aceasta va oferi atributii mai clar definite presedintelui, iar Romania va merge catre o republica parlamentara.

Ponta si Antonescu vs macroeconomie

Calin Popescu Tariceanu a avut numai cuvinte de lauda despre Victor Ponta si cativa membri ai Guvernului.

Rugat sa spuna sincer daca Victor Ponta intelege ceva din economie, Tariceanu a replicat: "Mai mult decat va imaginati!(...) Am putut sa imi fac o parere, mi-a depasit asteptarile initiale".

Intrebat cat de mult intelege Crin Antonescu din macroeconomie, Tariceanu a fost mai zgarcit la vorba. "Asta se vede cu ochiul liber. Se vede ca evita discutiile, si mai bine face", a spus el.

Laude pentru Sova si Fenechiu

Unul dintre ministrii despre care a avut doar cuvinte de lauda a fost social-democratul Dan Sova, de la ministerul Marilor Proiecte.

"S-a pus la punct perfect cu dosarele importante, cu legislatia si cu solutiile care sa ii dea posibilitatea ca proiectele in parteneriat public privat a se realizeze", a spus el.

Intrebat daca, in calitate de premier, el l-ar mai fi numit pe Relu Fenechiu ministru cunoscuta fiind problema sa in justitie, Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu se poate sa nu tii cont de riscul pe care il presupune o eventuala decizie defavorabila in instanta.

"Nu poti sa ai garantia ca punandu-l nu se intampla un accident", a explicat el, caracterizandu-l pe Fenechiu ca pe un om "foarte muncitor si foarte perseverent".

"As fi avut o anumita retinere, prudenta, pana cand dosarul s-ar fi rezolvat. De ce sa risc ca in 6 luni de zile un membru important al guvernului sa paraseasca guvernarea?", a mai spus Tariceanu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Tariceanu pact coabitare, #Tariceanu Ponta Barroso, #Tariceanu Sova ministru, #Tariceanu Fenechiu ministru , #PNL