Tariceanu: Parlamentul da mandat pentru a merge la Consiliul European

Luni, 21 Mai 2012, ora 14:43
1869 citiri
Tariceanu: Parlamentul da mandat pentru a merge la Consiliul European

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca Parlamentul Romaniei are dreptul sa decida cine va merge la summitul Consiliului European si tot el da mandatul pentru presedinte.

Ponta il provoaca pe Basescu pe tema Consiliului, vrea dezbatere in Parlament

"Cand sunt pe agenda Consiliului European subiecte serioase, sa existe un mandat pe baza caruia sa fie decise in mod democratic punctele de vedere care sunt concordante cu interesele Romaniei. De foarte multe ori, aceste etape sunt eludate(...) Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene nu pot sa dea un mandat si nici presedintele nu si-l poate lua. In orice tara, decizia e precedata de o dezbatere in parlamentele nationale.

Sigur ca tot Parlamentul poate sa decida si cine e persoana care reprezinta Romania pe aceste chestiuni si incredinteaza mandatul, cum se intampla si in alte chestiuni. Din punctul meu de vedere, problemele europene nu mai sunt de multe ori probleme de politica externa, sunt problemele interne ale fiecarei tari si toate tarile de la Consiliul European sunt reprezentate de prim-ministri", a spus liderul deputatilor PNL.

"Lucrurile s-au schimbat intr-o oarecare masura, de cand au avut loc alegerile parlamentare din 2008 si au aparut guvernele Boc, cum domnul Boc nu indraznea sa participe, i-a lasat frau liber presedintelui. Trebuie sa accepte care e rolul presedintelui, stabilit de Constitutie, trebuie sa-si intre in rolul si atributiile pe care le definesc Constitutia si legile in vigoare", a mai afirmat Tariceanu.

Intrebat cum a rezolvat el problema cand era prim-ministru si ce sfat are pentru Victor Ponta, Tariceanu a raspuns ca, in perioada in care era prim-ministru, a patricipat regulat la toate reuniunile Consiliului European alaturi de presedintele Traian Basescu, ambii considerand necesar sa fie prezenti.

"N-am vrut sa generez o disputa din acest motiv si sigur ca s-a ajuns la aceasta formula de reprezentare bicefala, la nivel de Executiv, dar, dupa cum stiti, toate deciziile care se iau la Consiliul European trebuie, ulterior, implementate. Implementarea nu revine nici macar 1% Presedintiei.

Nu are instrumentele legale, nu are parghiile necesare. Toate aceste lucruri revin Guvernului, asa incat va dati seama ca este o absurditate ca Romania sa fie reprezentata de presedinte si ca implementarea sa fie facuta de Guvern. Cred ca este o disputa in care presedintele persevereaza si greseste, dar, din punctul meu de vedere, nu mai este o noutate", a subliniat fostul prim-ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa sedinta conducerii USL de luni, ca a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor convocarea unei dezbateri referitoare la problemele pe care le va sustine Romania la summitul Consiliului European din 28 iunie si la cine reprezinta tara acolo.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....