Tariceanu: Parlamentul este incapabil sa judece

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 16:17
2146 citiri
Tariceanu: Parlamentul este incapabil sa judece

Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat parlamentarii in general si pe initiatorii legii de majorare a salariilor profesorilor in special, spunand ca "Parlamentul nu este capabil sa judece legile cu impact economic".

"Responsabilitatea o poarta cei care au promovat proiectul, nu cred ca Parlamentul este capabil sa judece, sa dezbata cu responsabilitate legile cu impact economic", a precizat premierul, referindu-se la adoptarea in Camera Deputatilor, saptamana trecuta, a unei legi de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Tariceanu a mai spus, marti, intr-o declaratie de presa, ca in demiterea ministrului Educatiei Cristian Adomnitei a cantarit mult modul in care acesta a gestionat criza salariilor profesorilor, dar ca a contat si deplasarea lui, la cununia civila de sambata, cu elicopterul Ministerului de Interne.

"Eu pot intelege, dar ziaristiii, opinia publica nu sunt dispusi sa ii inteleaga explicatiile", a declarat Tariceanu.

"Deplasarea la Iasi cu elicopterul nu a avut un rol determinant in decizia de demitere, dar mi se pare inacceptabil, chiar daca explicatiile ar fi cu o logica", a comentat el.

In ceea ce priveste ziua demiterii, premierul a mai subliniat ca "decizia alegerii momentului ii revine lui, nu celor care sunt comentatori sau a celor din Opozitie" si ca ministrul a platit pentru "derapajele" pe care nu le-a putut "controla".

"Nu momentul este cel mai important, dar s-au acumulat o serie de lucruri, Ministrul Educatiei avea ca responsabilitate prevenirea si gestionarea situatiei legate de majorarea necontrolata din Parlament, era obligat sa monitorizeze dezbaterile, sa fie prezent, sa evite derapajele de acest gen.

Aceste lucruri nu au fost facute, am lansat un avertisment si pentru secretarii de stat din ME, pentru gestionarea foarte proasta a intregului moment. E vina ministrului, apreciabia, dar nu exclusiva, pentru astfel de greseli", a spus premierul.

"Am salutat sindicatele printr-o scrisoare"

Deciziile din Parlament au creat asteptari foarte mari in ceea ce priveste politica salariala, mai crede Tariceanu care a confirmat intalnirea de vineri, de la ora 13, cu reprezentantii confederatiilor sindicale.

Usor cinic fata de revenicarile sindicale a mii de oameni, aflati marti in strada, in Capitala, Tariceanu a mai spus ca "a salutat printr-o scrisoare catre confederatiile sindicale Ziua Muncii Decente":

"Azi s-a marcat acest eveniment. Este absolut firesc sa existe o preocupare la nivelul Executivului si al sindicatelor pentru munca decenta, in raport cu efortul depus, sa existe o renumeratie corecta".

"Nu ma asteptam din partea doamnei Andronescu"

Tariceanu si-a exprimat dezamagirea fata de deputatul PSD Ecaterina Andronescu, care ar fi sustinut legea de majorare a salariilor:

"O cunosc pe Ecaterina Andronescu, este o personalitate respectata in mediul universitar, tocmai de aceea sunt neplacut surprins ca o persoana care a condus un minister si conduce Politehnica nu realizeaza care sunt consecintele acestui fel de act normativ...

Nu ma asteptam din partea doamnei Andronescu, ...prin asemenea masuri aruncam tara in haos si o stiu ca om serios pe Ecaterina Andronescu.

"Riscam ca multi romani sa vina dintr-o data din Spania"

Tariceanu a pus pe lista necazurile de gestionat la capitolul social si economic posibila revenire a muncitorilor romani din Spania:

"La orizont nu e un cer foarte senin, in Spania e un risc ca multi dintre romani sa trebuiasca sa revina in tara, din cauza recesiunii din Spania.

Pe langa dezechilibrul cu salarii marite nesustenabil, riscam ca multi romani sa vina dintr-o data in tara".

Dejun cu ambasadorii statelor UE

Premierul a mai anuntat ca a luat parte, marti, la dejunul organizat la Ambasada Frantei, cu ambasadorii statelor UE.

Temele dezbatute au fost cele care se vor regasi pe agenda de saptamana viitoare a Consiliului European de la Bruxelles, subiectele fiind criza financiara, schimbarile climatice si problemele energetice.

Premierul a mai spus, in contextul dezbaterilor economice, ca Romania nu poate sa fie complet izolata, dar ca nu are probleme cu sistemul bancar.

Daca alte state intra in recesiune, este posibil sa se ajunga la o incetinire a volumului de exporturi, deci si a activitatii economice, mai crede Tariceanu.

Autoritatile romane, daca va fi necesar, au un pachet de masuri similare cu cele adoptate de celelalte state europene, pentru a preveni o criza bancara, dar supravegherea in Romania este mult mai stricta in domeniul bancar, a mai aratat premierul.

Tariceanu a amintit ca a primit marti, la Palatul Victoria, o delegatie franceza condusa de Jean Pierre Jouyet, secretar de stat insarcinat cu Afaceri Europene in Ministerul Afacerilor Externe si Europene al Republicii Franceze.

Tematica abordata s-a referit, in principal, la criza financiara internationala, securitatea energetica a Europei, pachetul energie - schimbari climatice propus de Franta si perspectiva relatiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a...
#Tariceanu, #adomnitei, #PNL, #salariu, #profesor de matematica , #PNL
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
B
bursucelul cel viteaz ce-a omorit sapte muste dintr-o lovitura
rank 1