Tariceanu propune USL realizarea unor "Carti negre" ale guvernarii Boc

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 21:15
1252 citiri
Tariceanu propune USL realizarea unor "Carti negre" ale guvernarii Boc

Fostul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, spune ca va propune PSD si PNL sa creeze doua echipe parlamentare de lucru pentru realizarea a doua "Carti Negre" ale Guvernului Boc, privind atragerea fondurilor europene si imprumuturile Executivului de pe piete.

"(...)Sa va spun ce vom face noi, opozitia fata de aceasta situatie. Intentionez sa propun liderului Grupului PSD din Camera dar si colegilor nostri de la Senat sa constituim doua echipe de lucru la nivelul grupurilor parlamentare ale USL din Camera si Senat.

O echipa va studia situatia atragerii fondurilor europene, o alta modul in care Guvernul Boc a folosit zecile de miliarde de Euro imprumutate de pe piete. In toamna vom prezenta Cartile Negre ale Guvernului Boc in aceste domenii!", scrie pe blogul sau, Calin Popescu Tariceanu.

Liderul deputatilor PNL spune ca recurge la un astfel de gest, dupa ce actualul Guvern a atras dupa doi ani si jumatate doar 3% din fondurile structurale destinate Romaniei si a facut o datorie externa de 20 de miliarde de euro, plus o "paguba" de inca 20 de miliarde euro, bani pe care Romania i-ar fi putut atrage de la UE, dar nu a facut-o.

Parlamentarul liberal acuza partidul aflat la putere ca nu este in stare sa atraga fonduri europene.

"Daca domnii Basescu si Boc dau cu piciorul la zecile de miliarde de la Uniunea Europeana de peste 2 ani si jumatate, tot trebuiau sa faca si ei ceva. Si asa au indatorat tara cu alte 20 de miliarde de Euro. Adica banii de la UE nu le-au placut, ca nu puteau fi dijmuiti. In schimb le-a placut sa faca datorii de zeci de miliarde de Euro, pe care le va plati poporul roman in viitor, cand domniile lor nu vor mai fi la putere", precizeaza Tariceanu.

Liberalul prezinta si o situatie comparativa intre economia lui 2008 si cea a lui 2010.

"Datoria publica a tarii era de 21,3% din PIB in 2008, dar a crescut in 2010 la circa 35,5% din PIB iar pentru anul 2011 proiectia FMI este de 37,8% (in aprilie 2011 era de 36% din PIB). Ca sa intelegeti mai bine, voi mentiona si doua sume, in lei: in 2008 datoria publica totala (facuta de toate guvernele de dupa 1990!) era de 109,75 mld lei, in 2011 ea va fi de 205,53 mld lei.

Deci o dublare in numai 3 ani de guvernare PDL. Cat despre datoria externa a tarii (publica si privata) dupa 2 ani si jumatate cu dl Boc la putere ea a evoluat astfel: era de 51% din PIB la sfarsitul lui 2008, va fi de 82% din PIB la sfarsitul lui 2011. FMI zice ca odata revenita cresterea economica Romania va putea plati acesti bani", afirma politicianul.

El mentioneaza ca la sfarsitul lui 2008, a lasat Romania cu o datorie publica "nesemnificativa".

"Daca nu ar fi fost asa, nu ar mai fi putut domnul Boc sa imprumute 20 de mld de Euro cu care sa plateasca realegerea lui Traian Basescu in 2009", adauga acesta.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com