Tariceanu vrea prezidentiale la termen si vot in PNL pentru stabilirea candidatului

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 12:31
6530 citiri
Tariceanu vrea prezidentiale la termen si vot in PNL pentru stabilirea candidatului
Foto: Digi24

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu doreste sa se organizeze alegeri interne in PNL pentru stabilirea candidatului liberal pentru alegerile prezidentiale din 2014, dupa modelul partidelor din Statele Unite ale Americii. Totodata, acesta a sustinut ideea prezidentialelor la termen.

"Vreau sa fac propunerea ca, in PNL, desemnarea candidatului sa se faca pe baza unui scrutin intern si alegeri interne - in America se numeste 'primaries', alegeri interne pentru desemnarea candidatului la Presedintie.

Acest sistem da posibilitatea unui membru al PNL sa aleaga. Alegerile interne vor permite de asemenea sa selectam dintr-un manunchi de candidati pe cel mai bun si sa aiba cele mai mari sanse de izbanda apoi", a declarat Calin Popescu Tariceanu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Tariceanu popune alegeri interne pentru candidatul la prezidentiale - reactii

Potrivit senatorului PNL, aceste alegeri interne din cadrul partidului ar urma sa aiba loc in martie 2014.

Cum ar trebui sa arate presedintele tarii: Sa nu fie conflictual, sa dea incredere, sa uneasca sistemul politic

Fostul presedinte al PNL a facut si o descriere a celui care ar trebui sa indeplineasca functia de presedinte al Romaniei.

"Acel presedinte sa incerce sa rezolve problemele oamenilor si nu un presedinte care sa fie in permanent conflict cu adversarii sai politici, cum face Traian Basescu. Un presedinte care sa dea incredere celorlalte tari, partenerilor Romaniei, ca Romania este o tara profund democratica.

Va trebui sa fie un presedinte care mai presus de orice sa incerce sa uneasca sistemul politic, sa uneasca energiile acestui popor, in loc sa practice dezbinarea, pentru a reusi ceea ce se incearca - reforma si modernizarea Romaniei", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

In acest sens, a sustinut fostul premier, PNL "are responsabilitatea de a alege cel mai bun candidat, acela care are cele mai bune sanse de a castiga alegerile si de a-si duce mandatul la bun sfarsit".

Liderul liberal considera ca alegerile interne din PNL ar reprezenta "cea mai buna garantie ca vom selecta un candidat care sa il inlocuiasca pe Traian Basescu cu succes", iar PNL are responsabilitatea de a promova un candidat care "sa redea increderea romanilor ca tara trebuie condusa cu calm si stabilitate politica".

Cum se vor organiza alegerile interne din PNL

Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca niste alegeri interne democratice deschise, in PNL, pentru alegerea presedintelui, "pot constitui garantia ca vom alege in acest fel cea mai potrivita persoana la presedintia Romaniei".

"Cred ca o valenta suplimentara este ca vom intari foarte mult PNL. De ce? In primul rand, pentru ca vom motiva membrii nostri, le vom da o responsabilitate pe care n-au avut-o pana acum, ca sunt parte la procesul de luare a deciziilor.

Vom putea sa deschidem partidul, sa aducem oameni noi care sa aiba un cuvant de spus in politica. Consider ca este un stimulent. Sigur ca, in acest fel, vom da dovada ca nu suntem doar cel mai vechi partid din Romania, dar in acelasi timp vom dovedi ca suntem si cel mai democrat. (...) PNL conteaza pe aproximativ 500.000 de membri", a mai spus liberalul.

Tariceanu, despre o candidatura la prezidentiale: Nu m-am decis inca

Acesta a mentionat ca in perioada urmatoare va face o serie de propuneri pentru desfasurarea detaliata a scrutinului, dar si ca alegerile interne trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014, deoarece "nu exista motive pentru care sa fie organizate mai devreme".

Fostul prim-ministru afirma ca orice alta incercare de a stabili candidatul PNL inca de acum "este prematura si s-ar constitui intr-o mare eroare".

"Fac asadar un apel la membrii PNL, la mass-media, la ONG-uri sa sprijine aceasta initiativa, care poate sa schimbe cursul politicii democratice din Romania, prin modernizare, prin democratizare. Si ar fi o foarte buna dovada ca Romania se poate inscrie pe drumul cel bun", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat daca ar putea candida pentru locul de prezidentiabil PNL, acesta a raspuns: "Nu m-am decis inca, avand in vedere ca alegerile prezidentiale vor avea loc peste doi ani, iar eu cred ca o desemnare a unui candidat de pe acum este prematura", exprimandu-si convingerea ca vor exista mai multi candidati, dar si ca PNL va incerca sa desemneze cel mai bun candidat.

Fostul presedinte PNL a amintit ca decizia fundamentala pe care USL a luat-o a fost de a propune si de a sustine un om din partea PSD pentru functia de prim-ministru si unul din partea PNL pentru cea de presedinte al Romaniei, subliniind insa ca, "pana in 2014, multe se pot schimba".

Tariceanu, contradictie cu congresele USL din 2012 care stabileau ca Antonescu e candidat desemnat la prezidentiale

Declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu contravin congreselor USL din aprilie 2012, cand PSD, PNL si PC au adoptat rezolutia privind desemnarea oficiala a liderului PNL Crin Antonescu drept candidat al USL la functia de presedinte al Romaniei, precum si cea a lui Victor Ponta la functia de prim-ministru, propuneri adoptate in conformitate cu prevederile protocolului Uniunii.

Astfel, protocolul USL prevede, la Capitolul VI Alegeri Prezidentiale, procedura de desemnare a candidatului prezidential.

In acest sens, "Alianta va sustine, atat in ipoteza alegerilor prezidentiale la termen, cat si a celor anticipate, un singur candidat pentru functia de Presedinte al Romaniei", iar "candidatul Aliantei pentru functia de Presedinte al Romaniei va fi persoana cea mai bine plasata intr-un sondaj de opinie la nivel national".

Asadar, in cazul USL si, implicit, al PNL, candidatul pentru functia de presedinte al Romaniei este desemnat si nu ales, iar in acest moment numele pentru aceasta candidatura este cel al presedintelui PNL Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Victoria” împotriva Rusiei anunțată de Nicolae Ciucă la Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu FOTO
”Victoria” împotriva Rusiei anunțată de Nicolae Ciucă la Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu FOTO
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit vineri, 1 martie, la Chișinău, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. ”O reîntâlnire extrem de caldă şi plăcută cu...
Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”
Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 1 martie, că este preocupat de creşterea integrităţii în funcţia publică, menţionând că se lucrează la un ghid...
#Calin Popescu Tariceanu alegeri interne PNL, #Tariceanu prezidentiabil PNL, #Tariceanu prezidentiale 2014, #Tariceanu alegeri PNL prezidentiabil, #alegeri PNL prezidentiabil , #PNL