Varujan Vosganian la TV Ziare.com: Acuzele la adresa PNL au fost ridicole

Luni, 13 Iulie 2009, ora 14:27
3311 citiri
Varujan Vosganian la TV Ziare.com: Acuzele la adresa PNL au fost ridicole

Guvernul actual este unul care doar acuza si promite, dar nu poate sa-si tina promisiunile, acuzele la adresa PNL fiind ridicole, a declarat fostul ministrul al Economiei si Finantelor, Varuja Vosganian, in cadrul emisiunii-dezbatere "Unde am lasat economia si unde au dus-o altii...", pe TV Ziare.com

Varujan Vosganian a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com cu privire la starea actuala a economiei si a perspectivelor pe care aceasta le are in contextul actual.

Imi manifest speranta ca aceasta cale de a comunica va atrage interlocutori avizati si sa putem avea un schimb de pareri care sa-mi foloseasca si mie.

Putem face un prim bilant. Nu este multumitor, comparativ cu anul trecut. PIB-ul, veniturile bugetare, nivelul de trai, investitiile, tot ce ar fi trebuit sa creasca a scazut. Tot ceea ce ar fi trebuit sa scada, deficitul etc, au crescut.

Multi spun ca de vina este criza. E nevoie de Guvern pentru ca poate sa atenueze efectele negative, or am asistat la masuri care nu au facut decat sa imbranceasca la mai rau. Ma refer la impozite, care au crescut, birocratia la fel, avem un numar mai mare de ministere decat am avut de 10 ani incoace.

Un ministru are 19 consilieri, secretarii sai de stat au si ei consilieri, doar pentru ministerul Dnei. Udrea si Dnei. Ridzi se cheltuie foarte multi bani, de exemplu.

Toate masurile anuntate prinvind reducerea unor sporuri nu s-au facut, astfel incat fondurile pentru salarizare au crescut.

Ar fi interesat sa luati ziarele din ultimele luni si sa vedeti cat de izolata este Romania. Cand au fost evenimentele din Republica Moldova, nu am primit nici un sprijin din strainatate, ci am fost si dojeniti.

Aceasta veste privind Nabucco si semnarea, la Ankara, a unui document interministerial, este un semn bun. Insa niciun furnizor nu si-a manifestat intentia de a participa la Nabucco. Nu se poate realiza pana cand Federatia Rusa nu este de acord, pentru ca fiecare conducta trebuie fie sa treaca pe teritoriul sau, fie sa treaca prin Marea Caspica, ceea ce este foarte costisitor.

La "Prima Casa" de abia s-au semnat contracte pentru sase locuinte, e greu de crezut ca bancile vor accepta conditiile.

Iata cum doua tari comparabile cu Romania au situatii diferite. Polonia, cu un guvern mult mai solid, cu oamenii care au diplome aferente cu scaunele pe care stau, are o situatie stabila. Romania are o cadere de 7%. Riscam sa pierdem tot ce a dobandit Romania in ultimii ani de crestere economica.

Cat de grea este mostenirea PNL?

A fost o dezbatere pur politica. E un Guvern care acuza, care promite, dar care nu face. Acuzele la adresa noastra au fost ridicole, de exemplu cea privind visteria goala.

Nu puteti cheltui mai mult si sa va ramana si bani. Acest buget a fost votat cu deficit, nu era nici o surpriza. A fost o acuza ridicola, menita sa justifice de ce nu sunt in stare sa-si onoreze promisiunile.

Ne-au acuzat ca am lasat datorii uriase. Insa datoriile sunt cu 80% mai mari decat cele lasate de noi.

In momentul in care am lasat creionul jos din mana, existau datorii care nu depaseau 2, 3 saptamani, ceea ce este normal. Cifra totala era intre 600 - 700 milioane de lei. A fost o tentativa de a sugera ca mostenirea e grea.

In legatura cu deficitul s-a spus ca am cheltuit banii ca la cazino. In ultimul sfert am cheltuit 15 miliarde. Erau cheltuielile normale: pensii, salarii, diverse plati.

In legatura cu deficitul: s-a incadrat in 3%. Ce a fost peste, au fost cheltuieli care doar metodologic se incadreaza in cheltuieli. In 2008, am dat titluri la Fonduri Proprietatea de 1 miliard de euro. In 2007, am oferit o suma de 700 de milioane de euro. Am onorat despagubiri, in diverse forme: cei care si-au pierdut casele etc, de aproximativ 2 miliarde de euro. A da unei persoane inapoi un drept pierdut e important.

Inca un miliard de euro au fost economisiti de primarii si au fost cheltuiti in 2008.

Daca scadeti aceste sume a fost un deficit de 3%. Cineva trebuie sa spuna acest lucru la Bruxelles.

In timp ce noi am avut 3% pe intregul an, acum suntem la 3% la sase luni. Anul trecut nu am avut nevoie sa ne imprumutam si datoriile statului au fost mai mici.

In acel 3% s-au marit pensiile, salariile. Poate puteam sa facem si noi mai mult, dar invatam si noi.

Insa guvernarea noastra a mai adaugat o piatra. Daca am fi continuat, nu am fi ajuns la 5,2% deficit.

Orice comparatie nu este in favoarea actualului guvern.

De ce guvernul Tariceanu a tinut la taxa pentru prima inmatriculare?

Cand am introdus aceasta taxa, a fost pentru ca, odata cu intrarea in UE, toate taxele vechi aveau sa fie eliminate si ne-am fi umplut de masini vechi, poluante, dar si pentru a pastra industria auto autohtona.

Sa puneti intrebarea asta celor care guverneaza acum, care voiau sa renuntam la ea anul trecut, iar acum le sade foarte bine cu ea dublata. Intrebati-i ce fac cu banii. Noi, anul trecut, am facut proiecte. Acum taxa este irosita.

Nu mai exista comentarii negative din partea UE. Majoritatea tarilor europene au aceasta taxa.

De ce nu ati economisit cand eram pe plus?

Am economisit foarte mult. Ceea ce am construit atunci, fructifici in perioade de criza. Economie de la buget nu poti face punand bani de-o parte. Orice bani, la sfarsitul anului, nu-i poti reporta.

Am lasat venituri de 147 de miliarde de lei. Fara o astfel de crestere a veniturilor era imposibil, pentru actualul guvern, sa poate infrunta criza.

Cheltuielile au crescut cu peste 16% fata de anul trecut.

Nu ne mai aburiti,nu ne mintiti!

Sunt de acord sa discutam pe cateva repere: site-ul Ministerului Finantelor, INS si Eurostat. Daca eu folosesc cifre care nu se regasesc, puteti sa ma acuzati. Toate cifrele sunt consfiintite de institutiile de statistici.

Unii folosesc contra-argumente fara cifre. Aveti impresia ca cifrele incurca lucrurile, insa sunt bune.

Daca eu as minti, Curtea de Conturi sau Parchetul sau DNA ar fi corectat in locul meu.

Impozitul forfetar?

PSD are ministrul IMM-urilor, el ar fi trebuit sa fie initiatorul legii respective. Impozitul forfetar a fost o "tampitenie". Nici o tara nu are o astfel de masura. In Franta nicio firma cu cifra de afaceri pana intr-un milion de euro nu plateste.

Cum ati impaca calitatea de ministru cu cea de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor?

Cand Romania a avut o politica legata de cultura, a facut politica mare. Daca politica Romaniei se va recupera, se va recupera prin cultura.

Cand am preluat vicepresedintia Uniunii Scriitorilor, am dublat profiturile.

Ce inseamna economie?

Inseamna a produce. Economia este o consecinta. Toti cei care depun o activitate utila fac economie.

Inseamna ca ziua de azi sa aduca ceva in plus fata de ziua de ieri.

Unde vor intra banii de la FMI?

Trebuie sa intre la BNR. Bancile trebuie sa plateasca in valuta si daca au lei, trebuie sa se duca pe piata valutara si sa-i schimbe. BNR poate sa vanda euro si sa contrabalanseze lucrurile.

Exista un risc sa intram intr-o incapacitate de plata, sper s-o evitam pana la sfarsitul anului.

Incepand din 2007, am platit cate 30 de milioane pentru o masina veche. Considerati corect?

Dumneavoastra considerati corect ca cetatenii sa suporte noxele emise de masina veche. Ar putea sa deranjeze cu zgomotul, poluarea si platiti pentru asta.

Avem potential turistic?

Fireste. Sunt tari care, cu foarte multa bagare de seama, isi inventariaza toate locurile frumoase, bune, sacre. Noi nu suntem mandri de ceea ce facem in Romania, ci de Hagi, Sofia Vicoveanca, si mai putin de restul. Trebuie sa ne asumam simbolurile. Trebuie sa investim, sa popularizam cultura turistica.

Romania are program bun de guvernare?

Nu. Guvernul este intr-o lipsa de legitimitate, ar trebui sa vina cu un program nou si cateva ministere in minus.

E nevoie de un guvern care sa aiba autoritate. Un om politic are o mare sansa sa conduca o tara in momente grele. Personalitatile mari au fost puternice pentru ca au raspuns unor momente grele. Aceasta ar fi sansa acestui guvern, pe care a ratat-o. El numara salariile mai mari, incearca sa asmuta opinia publica, ceea ce face rau.

In legatura cu deficitul bugetar: in primele sase luni a fost de 3%, iar Guvernul se gandeste ca va fi 6%. Riscul este ca Guvernul sa nu mai gaseasca bani pentru acoperirea deficitului.

Romania trebuie sa aiba un executiv care sa aiba in vedere proiectele majore. Trebuie dezbatuta tema autostrazilor, care ar trebui sa gaseasca o solutie in care sa se regaseasca toti actorii politici.

Suntem, insa, intr-un an electoral, in care discutiile vor devia inspre teme minore. Exista riscul ca aceasta perioada sa adanceasca si mai mult Romania in criza.

Trebuie sa raspundem cu totii. Criza ofera si oportunitati: agricultura, industria energetica.

Ati mai scris?

Luna trecuta a aparut un roman, a avut o buna critica. Oamenii au acceptat ca pot cumpara o carte de-a mea pentru ca sunt scriitor, nu doar pentru ca am fost ministru.

Am scris in aceasta perioada, insa am preferat sa nu public cand eram ministru.

Ce sanse sunt sa reia exporturile, cresterea? Ce parere aveti de hotararile Mugur Isarescu?

S-a dovedit ca ceea ce a spus Mugur Isarescu, cu privire la previziunile economice pe termen mediu, au fost gresite. Sunt de acord ca nu trebuie crescuta fiscalitatea.

Exporturile, productia exista, dar trebuie readuse la un nivel mai inalt. De abia la inceputul lui 2011 ne putem intoarce la nivelul din 2008.

Tari precum Cipru au un sistem mai bun de impozitare pentru firme

Cipru si Romania au impozite similare. Nu putem avea impozite foarte mici precum sunt in paradisurile fiscale. Si asa sunt relativ mici, pentru ca avem deficit. Nu exista tari de marimea Romaniei care sa-si permita sa fie paradisiace din punct de vedere fiscal.

Sper ca informatiile sa ajute in viata de zi cu zi. M-as bucura daca poate sa va incurajeze pentru perioada care urmeaza.

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#televiziunea Ziare com, #emisiune live Ziare, #pro si contra, #live show Ziare , #PNL