Un esec lamentabil - ruperea PNL (Opinii)

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 09:05
5511 citiri
Un esec lamentabil - ruperea PNL (Opinii)

In abordarea de fata nu prezinta relevanta ce a intentionat grupul Tariceanu-Orban-Chiliman, nici motivele care au stat la baza actiunii lor, ci modalitatea in care presa romaneasca si straina a reflectat-o, incercand sa construiasca un fel de mainstream in PNL, care sa duca in final la realizarea visului de a rupe, a segmenta partidul concurent in doua sau mai multe factiuni.

Ideea de a rupe acest partid istoric a constituit o permanenta preocupare din partea unor forte politice ca FSN, PDSR si apoi PSD, iar din 2005 incoace PDL si presedintele Basescu, PNL fiind simtit ca o autentica amenintare asupra statu-quo-ului castigat dupa Revolutie.

Nu se poate sustine cu dovezi irefutabile ca ar fi vorba de anticomunismul sau manifest, la fel cum nu se poate sustine nici "bolsevizarea" sa, ambele fiind exercitii de advertising, fie de o parte, fie de alta.

Scurta istorie

Cert este ca PNL a avut cele mai multe aripi, aripioare si bisericute: astfel Dinu Patriciu, Calin Popescu-Tariceanu, Horia Rusu si Viorel Catarama au scindat partidul prin infiintarea la 25 iulie 1990 a PNL - Aripa Tanara, apoi in 1993 PNL-AT se transforma in PL '93, prin unirea cu unele ramuri disidente din PNL, abia in 1998 fuzionand cu PNL. A mai fost si PNL Cerveni.

In 2006, gruparea Valeriu Stoica - Teodor Stolojan (supranumita a "fostilor presedinti") se rupe de PNL-ul "tradatorului" Calin Popescu Tariceanu pe motiv ca acesta n-a mai vrut sa demisioneze si sa asiste la inghitirea propriului partid de catre PD, partenerul de alianta D.A. Gruparea respectiva intemeiaza Partidul Liberal Democrat ca abia la 15 decembrie 2007 sa se uneasca cu PD pentru a-i asigura acestuia componenta liberala: PD-L.

Visul unui mare partid de dreapta

Interesant este ca din 16 ianuarie 2009 li se asigura dizidentilor PNL un refugiu confortabil, principalii lideri portocalii fiind cei ce lanseaza stiri de tipul: PD-L ar putea pierde "-L" din coada daca membrii PNL ar accepta sa li se asocieze in realizarea unei "megaconstructii de dreapta", visul dlui Basescu.

Daca din visul de a construi o megaconstructie de dreapta s-a ales praf si pulbere, ideea ruperii unei noi aripi din PNL a fost reactivata imediat dupa referendumul de asta-vara si mai cu seama dupa alegerile din 9 decembrie 2012, cand dnii Chiliman, Moisescu, Orban, Tariceanu etc. pareau sa aiba necazuri in propriul partid din pricina acuzatiilor de noncombat in ultimele confruntari electorale.

Sabia lui Damocles

Ideea era reluata zilnic si intarita mereu de o serie de publicatii care au inceput sa speculeze orice neconcordanta ivita intre asertiunile respectivilor si sustinerile publice ale actualului lider PNL, Crin Antonescu.

S-a crezut, si de cateva ori chiar cu sorti de izbanda, ca, stimulat mereu de jurnalisti si de politicieni ai PDL, razboiul declaratiilor publice va degenera, iar grupul Tariceanu va da lovitura de gratie PNL si va sparge astfel alianta USL ajunsa, iata, la 74% in optiunile electorale.

Congresul liberal a trecut, iar mainstream-ul construit cu atata efort si-a pierdut subit avantul chiar de a doua zi, caci in Romania se consuma mult mai multe energii pentru distrugerea adversarului decat pentru construirea unei miscari politice viabile.

Ca este adevarata afirmatia de mai sus se poate proba prin corul de lamentatii ale celor ce s-au aflat pe baricadele acestei lupte in ultimele luni: pentru a treia oara Tariceanu a tradat..., nu s-a ridicat la inaltimea...

Nu ni se spune, insa, pe cine a tradat fostul "Moliceanu", "Gandiceanu" sau chiar "Razgandiceanu", ca sa vedeti ca rolul de cal troian i-a fost mereu atribuit din 2004 incoace. De catre aceiasi. Cu aceleasi rezultate.

Cine a tras sforile?

Nu ni se spune nici care i-a fost misiunea inalta si nici cine i-a ordonat-o, caci misiunile se primesc la ordin. Aflam doar atat ca a esuat la fel de lamentabil ca si in celelalte cazuri. In schimb, apar cateva nedumeriri: pe ce criterii a fost selectat dl Tariceanu pentru rolul de tradator, de cal troian, de "razgandicean" si cine a operat selectia?

Macar sa stim si noi ce fel de politici publice tin Romania pe loc din 1989 incoace si ce fel de politicieni cu drag de neam si tara se strofoaca zilnic in presa si la televizor pentru ca exercitiul de guvernare sa fie o adevarata arta, iar viata noastra sa fie tot mai buna.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...