Alegeri parlamentare PSD-PC a castigat alegerile. Cine va fi noul premier?

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 00:58
11407 citiri
Alegeri parlamentare PSD-PC a castigat alegerile. Cine va fi noul premier?

Alianta PSD-PC a castigat alegerile parlamentare atat pentru Camera Deputatilor, cat si pentru Senat, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne.

In exit-poll-ul realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) si dat publicitatii de Antena 3, PSD-PC are un avans de aproape 6 procente in fata PD-L.

Si sondajul efectuat de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, arata ca alianta PSD-PC inregistreaza un avans de aproape 6 procente in fata democrat liberalilor la Camera Deputatilor si de 4% la Senat.

Concret, la Camera Deputatilor, alianta PSD+PC a obtinut 36,5% din optiunile electoratului, la scrutinul parlamentar uninominal de duminica, PD-L - 30,6%, PNL - 20,4% si UDMR - 6,7%, potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB.

La Senat, PSD+PC a obtinut 36%, PDL - 30,9%, PNL - 20,2%, UDMR - 7,3%.

In acelasi timp, potrivit sondajului efectuat de ISOMAR, Alianta PSD+PC a obtinut 35,9% la alegerile pentru Senat, fiind urmata de PD-L - cu 31,1% si PNL - cu 19,9.

La Camera Deputatilor, Aliantei PSD+PC i-a revenit 36,2% din voturi, PD-L - 30,3%, PNL - 20,4%.

In ce priveste numarul de mandate, alianta PSD+PC a obtinut, la Senat, conform exit-poll-ului realizat de INSOMAR 47-48 de mandate, iar la Camera Deputatilor 113 de mandate.

PD-L a obtinut 41 de mandate la Senat si 94 la Camera Deputatilor, PNL - 26 de mandate de senator si 63 de deputati, iar UDMR 8 mandate de senatori si 18-19 de deputati.

Potrivit sondajului CCSB, alianta PSD+PC a obtinut, la Senat, 52 de mandate, iar la Camera Deputatilor 122 de mandate.

PD-L a obtinut 45 de mandate la Senat si 102 la Camera Deputatilor, PNL - 29 de mandate de senator si 68 de deputati, iar UDMR 11 mandate de senatori si 22 de deputati.

In acelsi timp, potrivit INSOMAR, Mircea Geoana a castigat alegerile in colegiul 5 Senat, Dolj cu 71,3% din voturile exprimate.

Vasile Blaga, candidatul PD-L, a obtinut 50,1% din voturile exprimate de alegatori din coleghiul 5 Senat Bucuresti.

Calin Popescu Tariceanu a obtinut 45,4% din sufragii in colegiul 4 Camera Deputatilor Ilfov.

UPDATE: PD-L recupereaza din diferenta fata de PSD-PC

Alianta PSD-PC isi mentine prima pozitie si in exit-poll-ul realizat de INSOMAR la inchiderea urnelor, obtinand 35,7% din voturile pentru Senat si 36% din suffragists pentru Camera Deputatilor, insa PD-L a recuperat usor din diferenta fata de ora 18:30.

Astfel, PD-L este cotat cu 31,7% din optiunile de vot exprimate pentru Senat, fata de 31,1% in sondajul INSOMAR cu datele obtinute pana la ora 18:30.

Pentru Camera Deputatilor, democrat-liberalii au obtinut 30,8% din voturi in exit-poll-ul facut la inchiderea urnelor, comparativ cu 30,3% la ora 18:30.

In schimb, procentul aliantei PSD-PC a scazut usor atat la Senat - de la 35,9% la ora 18:30 pana la 35,7% in exit-poll-ul de la ora 21.00 -, cat si la optiunile pentru Camera Deputatilor - de la 36,2% la 36%.

PNL a scazut usor la Senat intre cele doua sondaje ale INSOMAR, de la 19,9% la 19,8%, dar si-a pastrat acelasi nivel al optiunilor de vot la Camera Deputatilor - 20,4%.

Si sondajul CCSB releva acelsi lucru. Astfel, rezultatele exit-poll-ului cu datele de la ora 21.00 atesta PSD-PC pe primul loc, cu 35,7% la Senat.

Alianta PSD-PC se mentine pe primul loc in cursa pentru locurile de la Senat, cu 35,7% din voturi, insa distanta s-a micsorat usor fata de PD-L, care a obtinut 31,3% din sufragii.

PNL are 20,5% din voturi, iar UDMR 7,1%, potrivit sondajului CCSB cu datele de la inchiderea urnelor.

Posibila guvernare PNL - PD-L

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la aflarea rezultatelor institutelor de sondare, ca PSD trebuie sa conduca noul Guvern, care sa "fie al tuturor romanilor", si i-a invitat pe presedintele Traian Basescu si partidele parlamentare sa negocieze "din aceasta seara" viitorul Executiv.

"Romanii au declarat raspicat ca PSD trebuie sa conduca noul Guvern", a spus Mircea Geoana in fata colegilor sai de partid in discursul de dupa anuntarea rezultatelor alegerilor prezentate de institutele de sondare a opiniei publice.

Se pare insa ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu este de acord cu Geoana, afirmand si el ca vrea sa conduca Romania in continuare.

El a facut un apel ca Romania sa mearga inainte si sa nu se intoarca spre trecut si a subliniat faptul ca este nevoie de lideri puternici si un program de guvernare realist care sa continue planul de crestere economica.

Si Emil Boc a iesit la rampa cu declaratii dupa anuntarea rezultatelor. El a afirmat ca niciun partid nu poate pretinde dreptul de a nominaliza singur un premier, avand in vedere ca niciun partid nu a castigat 50% plus unu din voturile electoratului, la scrutinul parlamentar.

Boc sustine ca rezultatele estimate arata ca romanii "s-au pronuntat pentru dreapta" si au respins solutiile de stanga.

"Acest lucru ne obliga sa facem demersuri ca politicile de dreapta sa se impuna in viitoarea guvernare", a subliniat Emil Boc.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alegeri parlamentare 2008, #rezultate partiale, #alianta PSD , #premier