Analiza Ziare.com: Descalecarea la CSM si incalecarea Justitiei

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 07:00
5759 citiri
Analiza Ziare.com: Descalecarea la CSM si incalecarea Justitiei

Calin Popescu Tariceanu a descalecat joi pentru prima data la CSM, flancat de ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, si de fostul ministru Tudor Chiuariu. De partea cealalta, numai figuri prietenoase in frunte cu presedintele CSM, Lidia Barbulescu. Premierul a fost scutit de prezenta neplacuta a procurorului general Codruta Kovesi. El i-a intors joi vizita sefului CSM, care a fost in urma cu o saptamana la Palatul Victoria.

Dincolo de subiectele oficiale de discutie, prozaice dupa cum spunea primul ministru, de-a dreptul induiosatoare au fost pacea si armonia pogorate brusc asupra unui loc unde cel mai adesea se discuta cu cutitele pe masa.

Lidia Barbulescu, toata numai un zambet, a punctat ca independenta Justitiei nu vizeaza relatiile dintre institutii, ci doar actul de justie, iar premierul a subliniat ca separarea puterilor in stat nu insemana lipsa dialogului, dimpotriva. Ce frumos! Daca la un capat la dialogului e insa Traian Basescu, brusc ne loveste imixtiunea. Si-apoi oare dependenta actului de justitie nu si-o avea originea in relatiile dintre institutii?

In rest, promisiuni de sediu, promisiuni ca nu se va umbla la salariile si pensiile magistratilor, chestiuni prozaice si dragi urechilor din CSM. Semnificatia schimbului de vizite nu trebuie cautata insa in declaratii, ci in semnalul foarte transparent pe care il da.

Inceputul unei frumoase prietenii

Calin Popescu Tariceanu nu a avut pana acum o relatie senzationala cu CSM. In 2006 a fost mentionat in rapoartele inspectorilor Consiliului referitor la intalnirea de la Palatul Victoria intre premier, ministrul Justitiei de atunci Monica Macovei si omul de afaceri Dinu Patriciu.

La inceputul aceluiasi an, presedintele de-atunci al CSM refuzase sa se duca la Palatul Victoria, unde premierul il chemase la o discutie despre, nu-i asa, reforma in Justitie. Dan Lupascu a invocat atunci insubordonarea fata de politic. La randul sau, de cand e in functie, premierul nu s-a dus la sedintele de bilant ale CSM. Teritoriul era perceput ca exclusiv al lui Traian Basescu, iar presedintele n-a pierdut nicio ocazie sa si-l marcheze.

In plus, cainele de paza, Monica Macovei, ar fi sanctionat dur orice apropiere a premierului de CSM-ul cu care ea insasi a fost mereu intr-un conflict, cand surd, cand acut. Ei bine, portile CSM s-au deschis larg pentru Tariceanu odata ce in fruntea Consiliului Superior al Magistraturii a ajuns judecatoarea Lidia Barbulescu, in ianuarie anul acesta.

Ea l-a inlocuit pe judecatorul Anton Pandrea, cel pentru a carui alegere in ianuarie 2007, Traian Basescu isi exprima cat se poate de transparent sustinerea. In pofida majoritatii zdrobitoare cu care a fost aleasa la sefia CSM (cu un singur vot impotriva, al procurorului general Laura Codruta Kovesi), d-na Barbulescu este un personaj extrem de controversat.

A fost acuzata ca a participat la elaborarea unui regulament privind examenul de capacitate al cercetatorilor de la Institutul National de Criminologie, unde lucreaza si fiica acesteia. CSM a scos-o rapid basma curata, pentru ca fiica ei nu a beneficiat, nu-i asa, de un tratament preferential. De la instalarea in functie d-na Barbulescu s-a aratat mai degraba prietenoasa cu executivul.

A avut o singura pretentie imperativa, repetata de altfel si astazi- pe viitor magistratii sa-si dea avizul pentru actele normative care privesc activitatea lor. Deja, ca prin minune, ordonanta privind CNSAS nu mai prevede verificarea din oficiu a magistratilor. CSM nu a ramas dator si a sarit in ajutorul guvenului unde-l doare mai tare.

Lidia Barbulescu a cerut Curtii Constitutionale sa constate ca in cazul ministrilor care sunt si deputati, nu este suficient acordul presedintelui pentru a fi anchetati penal, adica exact contrariul pozitiei DNA si a procurorului general (stia Codruta Kovesi de ce a votat impotriva Lidiei Barbulescu).

Cand a aparut raportul Comsiei europene, extrem de critic cu justitia din Romania si in special cu initiativele ministrului Tudor Chiuariu, dar mai mult decat laudativ cu DNA, presedintele CSM s-a burzuluit catre Bruxelles, de la inaltimea independentei sale evidente.

Spre deosebire de Lupascu, Lidia Barbulescu n-a ezitat sa se duca intr-o fuga la guvern cand a chemat-o premierul si, iata , astazi a fost onorata cu prezenta lui. Pare inceputul unei frumoase prietenii. Frumoasa, dar mai ales fructuoasa!

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com