Criza de lideri la Palatul Victoria

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 23:15
3219 citiri
Criza de lideri la Palatul Victoria
Foto: Politicon

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a transformat in maestru de ceremonii al campaniei electorale, lansand o invitatie peste noapte presedintelui PSD Mircea Geoana si prim-vicepresedintelui PD-L Theodor Stolojan, pe care ii cheama de joi pe vineri la o dezbatere pe micile ecrane.

Locul si ora - la alegere. Insa, primul ministru pare ca poate obtine spatiu de emisie cat ai bate din palme, in plina campanie electorala.

In consecinta, de pe o zi pe alta, le cere celor doi care i-ar putea lua locul pe fotoliul de prim-ministru sa se bata public in "solutii concrete care sa asigure cresterea economica, sa garanteze romanilor locurile de munca" si sa le creasca pensiile si salariile.

Lupta pentru plan

Solicitarea primului ministru vine la numai o zi dupa ce Guvernul pe care il conduce a aprobat planul "imbunatatit" de crestere economica, care contine masuri anticriza care vor fi aplicate de la 1 decembrie sau 1 ianuarie 1009.

Totusi, lasand la o parte modul prea putin abil in care s-a facut aceasta invitatie: cand si unde vreti voi, dar musai maine si cu tema stabilita, ce ne-ar putea aduce o dezbatere intre cei trei candidati la fotoliile de premieri?

Am putea sa speram la o discutie constructiva, pe teme importante pentru Romania in acest moment de genul sistem de impozitare, masuri de creare de noi locuri de munca si de combatere a somajului, modalitati de a dinamiza cresterea economica in situatia in care criza mondiala a trimis in recesiune economiile celor mai multe dintre tarile dezvoltate?

Trei Doamne, si toti trei

Dezbaterile electorale de pana acum, tonul adoptat de fiecare dintre cei trei in parte, atacurile permanente la persoana nu ne dau prea multe sperante.

Un prim argument in favoarea acestei opinii este replica rapida a liderului PSD, Mircea Geoana: nici vorba de intalnire vineri. Seful PSD este in campanie la Botosani si nici nu ii trece prin cap sa ia calea Bucurestiului pentru a raspunde invitatiei.

In schimb, daca tot poate alege ora si locul dezbaterii, il cheama pe premier in Moldova. "Va astept la Botosani- locul unde, asa cum probabil stiati, am programate actiuni de campanie - in ziua de vineri, 21 noiembrie, ora 13.00, la sediul organizatiei locale PSD de pe strada Luchian, Nr. 29", se afirma intr-un comunicat.

Pana aici, reactia poate fi oarecum justificata. Insa, cum il stim, liderul PSD nu poate sa se abtina sa nu presare comunicatul cu glumite -ironii si impunsaturi "marca Geoana".

Geoana subliniaza ca alaturi de el se afla un autocar de jurnalisti din presa nationala si ca ii va "convinge pe botosaneni" sa-l primeasca "asa cum se cuvine, nu asa cum meritati".

"Sunt surprins de tonul insolent si agresiv in care ati ales sa adresati o invitatie la dialog liderului celui mai important partid din Romania. Nu va refuz, pentru ca, dupa patru ani de haos, a venit vremea sa dati explicatii", mai spune Mircea Geoana.

Mai mult, Geoana il felicita pe premier pentru "perseverenta in ridicol" de care da dovada si il face direct responsabil de faptul ca romanii traiesc prost.

Loc rezervat, dar fara confirmare

Raspunsul lui Tariceanu? Fara sa mai astepte confirmarea participarii si de la cel de-al doilea invitat, stabileste ora - 12,00 - si locul - Academia de Studii Economice, exprimandu-si speranta ca acolo se vor afla si contracandidatii sai.

Ce ne poate spune aceasta desfasurare de replici prin intermediul unor comunicate de presa? Nimic mai mult decat ca circul continua. De ce nu s-au inteles cei trei mai intai - indiferent din partea cui ar fi venit invitatia - si asupra temei, a locului si datei la care sa ofere o dezbatere serioasa, care sa ii ajute pe romani sa ia o decizie in cunostinta de cauza la alegerile din 30 noiembrie?

Sau, de ce nu poate clasa politica din Romania sa faca un amnistitiu pe timp de criza si sa isi uneasca fortele pentru ca economia sa iasa cat mai putin afectata din aceasta perioada nefasta si pentru ca romanii sa doarma mai linistiti si sa priveasca cu ceva mai mare incredere la ziua de maine?

Sunt intrebari pe care si le pune orice cetatean de buna credinta din tara asta, care inca mai spera ca vor aparea si in Romania lideri politici care sa puna interesul national inaintea celui personal. Si la care, din pacate, nimeni nu pare sa se gandeasca sa raspunda, fie chiar si in dezbateri televizate convocate peste noapte.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#invitatie, #Calin Popescu Tariceanu, #dezbatere, #Mircea Geoana, #Theodor Stolojan , #premier