Cel mai slab premier roman, ever!

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 25 Martie 2014, ora 10:30
7900 citiri
Cel mai slab premier roman, ever!

Nu va grabiti! Din 5 incercari s-ar putea sa nu-l ghiciti. Daca intrebati un bugetar, s-ar putea sa nu aveti noroc! Daca intrebati un antreprenor care s-a lovit de "binefacerile" sale, aveti sansa sa-l nimeriti.

Cand unul dintre angajatii mei si-a dat demisia fara niciun motiv, am ramas perplex. L-am intrebat direct: "ce s-a intamplat, de ce ai luat aceasta decizie?" Raspunsul m-a lasat masca: "ma angajez la stat, primesc un salariu mai bun!". Persoana respectiva castiga la mine 500 euro net, pe luna, oficial! In cadrul unui minister, tot ca sofer, i s-au oferit peste... 700 euro/luna!

A fost pentru prima data cand am inceput sa-mi fie frica de stat! Cum adica, statul sa plateasca mai mult decat un privat? Uite ca s-a putut.

Cand guvernantii si-au dat seama ca bugetul tarii nu mai poate sustine salariile umflate cu pompa peste noapte, lucrurile au revenit ulterior la normal. Insa, pentru multi intreprinzatori privati, a fost prea tarziu.

In 2006, s-a dat o lege care face ravagii in economia tarii si in ziua de azi. Legea insolventei a scos in evidenta ce era mai rau in mediul privat. Caracterul uman. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Intrucat statul este cel mai rau platnic agent economic, plata arieratelor era ultima grija a guvernantilor. Apoi, in economia reala a urmat principiul dominoului.

Statul nu are caracter, are conducatori, de obicei politruci de profesie. Daca el nu-si plateste serviciile sau produsele livrate, antreprenorii "de succes" s-au gandit si ei sa-i urmeze exemplul, legal, si sa nu mai plateasca nici ei! Acest lucru s-a intamplat cu precadere dupa 2008, cand a inceput criza. Pana atunci, economia duduia, nu pentru ca faceam noi lucruri deosebite, ci pentru ca intrasera atat de multi bani in economia Romaniei, incat oricine se credea om de afaceri.

Astfel, intre 2008 si 2011, oficial, 135.000 de IMM-uri au disparut de pe piata, 385.000 angajati si-au pierdut slujbele si peste 90.000 de intreprinderi au intrat in insolventa. Traiasca premierul care a creat mediul propice pre-aparitiei crizei, ca ea sa se desfasoare la capacitate maxima!

Insolventele au lovit ca un tsunami economia Romaniei, deopotriva mediul privat si statul.

Oltchim si Hidroelectrica sunt doar doi mamuti adormiti din cauza acestei legi stupide. Statul pierde anual 10 miliarde de euro din cauza acestui flagel. Firmele private s-au sufocat si mor pe capete, bancile sunt prejudiciate direct si partenerii economici nu mai au incredere unii in altii. Singura care a scapat basma curata a fost Biserica Ortodoxa Romana. (Doamne ajuta!)

Numele prim-ministrului care a dat legea insolventei este legat si de infaptuirea "reformei" bugetare. Raul facut economiei Romaniei a fost dublu! Dupa multi ani de zile de la incetarea mandatului, efectele sunt vizibile la tot pasul. Cum s-a ajuns la aceasta "performanta" administrativa? Simplu! Cel mai "liberal" prim-ministru s-a dovedit cel mai socialist cu putinta. Cea mai mare crestere numerica a sectorului bugetar de dupa 1990 a avut loc intre 2004 si 2008.

Astfel, intre 2004 si 2007, salariile unor bugetari s-au dublat. In 2005 cheltuielile salariale erau de 5,9 miliarde de euro si au crescut la nivel national cu o medie anuala de 22%, ajungand la 11 miliarde de euro.

Cand nu dai din banii tai, nu conteaza cine plateste! Dupa noi potopul sau alte... imprumuturi. Asa ca cele mai "bune" decizii la stat se iau atunci cand conjunctura economica este favorabila. Practic, nimic nu te mai impiedica sa gresesti.

Niciodata, Ministerul de Finante si Institutul National de Statistica nu au stiut numarul exact al angajatilor de la stat. Asta inseamna haos si administratie ineficienta, probleme pasate de la unii la altii si lipsa asumarii unei raspunderi individuale.

Uite asa, din cauza boom-ului economic inceput in 2004, a fost posibil ca numarul bugetarilor sa creasca cu 250.000-300.000. Nici macar FMI nu a putut sa-i determine sa numere oamenii pe care ii platesc si sa afle unde lucreaza cu exactitate.

In 1990 erau aproximativ 800.000 de bugetari, iar la un moment dat se zvonea ca au ajuns 1,4 milioane. Ulterior, se pare ca numarul s-a redus la 1.061.000 angajati. Intrebati orice responsabil de la stat sau orice guvernant care este astazi numarul bugetarilor si va veti cruci. Nimeni nu stie. Asta inseamna birocratie si indolenta pentru banul public. E greu sa numeri cand nu te intereseaza nimic.

Daca cineva ar vrea sa faca un sondaj de opinie despre cine a fost cel mai bun si cel mai slab prim-ministru ar trebui sa intrebe separat bugetarii si privatii. Nu ar trebui sa ne mire daca vom constata ca acelasi fost premier ar fi pentru bugetari cel mai bun, iar pentru privati cel mai slab.

N-o sa uit niciodata secventa televizata, cand persoana respectiva urca singura, cu mana intinsa, scarile Palatului Victoria. Dupa ce si-a facut datoria pentru socialismul din Romania si-a dat intr-un final demisia din partid si s-a dus sa-si ia rasplata. Functia de presedinte al Senatului.

P.S. Din comentariile care vor aparea inevitabil fata de acest articol va veti da seama clar cine lucreaza la stat si cine in mediu privat.

Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
Multinaționala Stellantis NV recheamă în service aproape 1,5 milioane de vehicule din întreaga lume din cauza unei defecțiuni semnalate la programul responsabil pentru sistemul de frânare cu...
România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
În acest an, industria turismului a avut o contribuție record la producția mondială. Totuși, nu toate țările profită în aceeași măsură de creșterea veniturilor din turism, iar datele...
#Tariceanu premier slab, #Tariceanu salarii majorate bugetari , #premier
  1. Una dintre țările cu cei mai mulți români ar putea tăia din locurile de muncă. Marea putere industrială se confruntă cu o stagnare economică
  2. Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
  3. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
  4. Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
  5. Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
  6. Oportunitate pentru comunitățile locale și investitorii din România. Vicepreședintele ASF a făcut anunțul oficial
  7. Amnistia fiscală pregătită de Guvern, atacată de un fost premier. „Nu a funcționat și nu va funcționa nici acum. Eu sunt prost că mi-am plătit taxele la timp?”
  8. Samsung își extinde portofoliul de inovații AI la IFA 2024. Cu ce a venit nou gigantul tech
  9. Utilizatorii GeForce NOW primesc acces la noi titluri. Lista completă + informațiie utile
  10. Mutare bruscă făcută de Putin: Operațiune colosală a Rusiei, de 6 ori mai mare ca până acum