Iulian Iancu: Tariceanu incearca sa se apere

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 15:50
2026 citiri
Iulian Iancu: Tariceanu incearca sa se apere

Calin Popescu Tariceanu incearca acum sa se apere si este influentat si de faptul ca este in campanie in interiorul propriului partid, a spus Iulian Iancu, referindu-se la amenintarile cu procese ale fostului premier.

"Nu stiu ce acuze are domnia sa, eu vorbesc punctual de un drept al statului care a fost pierdut in urma unei hotatrari date in 2008. Orice alte atitudini legate de atac la persoane - acum aud ca voi fi atacat in instanta - nu sunt decat modalitati de a se apara", a precizat Iulian Iancu.

Iancu a declarat ca problema nu sta in atacul la fostul premier Tariceanu, ci in Hotararea de Guvern prin care statul roman concesioneaza drepturile de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

Contractul incheiat intre ANRM si Sterling Resources Ltd. are o durata de 30 ani, calculati din 1992 cu dreptul de prelungire de pana la 15 ani.

"Din actele existente statul roman in urma transformarii contractului intr-un contract de concesiune partea romana pierde dreptul de exploatare iar asta reiese dintr-o Hotarare de Guvern si dintr-un contract incheiat de ANRM. Astazi am mai primit informare ca aceasta societate nu avea competenta de a desfasura operatiuni petroliere. Avem o Hotarare de Guvern prin care Romania pierde un drept", a declarat Iancu.

Intrebat daca statul roman nu va fi obligat la plata unor despagubiri in cazul rezilierii contractului cu firma Sterling, care vizeaza explorarea si exploatarea a doua perimetre maritime din Marea Neagra, Iulian Iancu a precizat ca in contract statul roman nu avea nicio obligatie financiara.

"Contractul spune ca partea de explorare si dezvoltare sunt realizate pe cheltuiala exclusiva a investitorului, statul roman intra in ecuatie doar din momentul evidentierii zacamantului pentru primirea unei retributii de 45%. Nu are nicio obligatie pentru primele 2 faze", a adaugat Iancu.

"Tariceanu este in campanie electorala in interiorul partidului din cate am inteles, nu are nicio legatura cu demersul meu, justificarea ar trebui facuta strict pe hotararea de guvern", a precizat Iancu.

Tariceanu ameninta cu procese

Tariceanu a declarat miercuri ca ii va actiona in justitie pe Iulian Iancu, pe primul ministru Emil Boc. si pe ceilalti oameni care l-au acuzat de implicare in contractul Sterling.

"Am hotarat sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni, precum Iulian Iancu, secretar de stat in perioada 2000-2004 si primul-ministru Emil Boc", a precizat acesta.

Tariceanu a declarat ca a venit tarziu cu explicatii in privinta dosarului Sterling in fata publicului pentru ca nu mai are acces la toate documentele.

"Contractul cu Sterling Resources a fost aprobat in timpul Guvernului Stolojan si are la baza o licitatie tinuta in 1990, partea romana fiind reprezentata de compania Rompetrol, care apartinea statului roman", a spus Tariceanu. El a acuzat Guvernul PSD a modificat contractul initial care prevedea explorarea si impartirea productiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iulian Iancu, #Tariceanu se apara, #amenintari proces , #premier