Posibile variante de guvernare

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 22:31
4647 citiri
Posibile variante de guvernare

Nici n-au iesit bine institutele de sondare a opiniei publice cu exit-poll-urile, ca au si inceput sa fie facute calcule.

Dupa ce, din primele discursuri ale liderilor politici se intelegea ca toata lumea a castigat alegerile, matematica posibilelor formule de guvernare s-a impotmolit in cateva necunoscute. Sa le luam pe rand:

Alianta PSD+PC si PNL Dupa procentele obtinute, ar fi cea mai plauzibila versiune. Impreuna, cele doua partide depasesc jumatate din puterea de vot a Parlamentului.

Nu cu mult, dar cu eternul partid de la guvernare, UDMR-ul, lucrurile ar putea deveni simple. Mai mult, inca de duminica la pranz circulau zvonuri potrivit carora Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana vor anunta o alianta dupa alegeri.

Toate bune si frumoase, in afara unui singur lucru. Cel mai important factor de decizie in numirea premierului, Traian Basescu a spus de nenumarate ori ca Mircea Geoana nu va fi premier. Si probabil ca nici Calin Popescu Tariceanu n-ar mai fi privit cu ochi buni inca patru ani la Palatul Victoria.

Alianta PSD+PD-L

Matematica ar da ceva sanse de castig acestei aliante, politica insa ba. Pe de-o parte, Traian Basescu nu ar accepta niciodata un guvern cu un PSD inca nereformat, apoi acelasi Traian Basescu iar nu l-ar accepta pe Mircea Geoana premier.

In plus, nici lui Ion Iliescu nu i-ar surade alianta cu PD-L, presedintele de onoare al PSD afirmand ca mai degraba ar face o alianta cu PNL decat cu partidul de suflet al presedintelui.

Alianta PD-L+PNL+UDMR

Nu degeaba o fi zis Emil Boc in discursul dupa anuntarea rezultatelor partiale ca "dreapta a castigat". Compatibila din punct de vedere al politicii, o alianta curata de dreapta cu UDMR cu tot ar avea de luptat cu persona non grata din ambele partide.

PNL, increzator in procentul bunicel obtinut la alegeri, nu ar accepta sa fie partidul din umbra presedintelui, iar presedintele n-ar accepta, din nou, sa aiba de-a face cu premierul.

Surpriza a venit insa de la Theodor Stolojan, care a declarat duminica seara, pentru Mediafax, ca PNL-ul se va intalni luni cu Traian Basescu, acest partid fiind prima optiune de dialog a presedintelui.

Guvern minoritar

Daca ar obtine sustinere parlamentara, PSD n-ar avea nicio problema sa guverneze singur, intr-o formula asemanatoare guvernelor Vacaroiu si Nastase. PSD a obtinut indiscutabil un scor mai bun decat in 2004.

In plus, este si varianta agreata de Ion Iliescu, inca puternic in PSD. Insa ar avea aceeasi problema: Mircea Geoana premier nu este o varianta acceptata de Basescu.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com