Premier cu cantec

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 23:33
7916 citiri
Premier cu cantec
Foto: Cotidianul

Se intampla in Romania. Theodor Stolojan a devenit luni singurul om politic european care a renuntat la functia de premier.

Episodul "Draga Stolo" reloaded arunca Romania intr-o telenovela desfasurata la Palatul Victoria, unde, in decurs de patru zile, un al doilea democrat-liberal, Emil Boc, isi adjudeca fotoliul de premier.

Regretabil pentru romani si pentru Romania, dezechilibrul viitoarei guvernari apare la suprafata, ca un reflex al apropierii fortate intre doi poli politici.

S-a grabit Traian Basescu sa nominalizeze un premier inaintea terminarii negocierilor dintre PD-L si PSD? Sau motivele renuntarii lui Theodor Stolojan survin mai probabil pe un fond personal de nesiguranta sau chiar boala?

De ce a renuntat Stolojan?

Theodor Stolojan nu ne-a lamurit deloc in momentul in care a explicat motivele care l-au facut sa renunte.

In primul rand a invocat varsta sa inaintata si faptul ca in politica e nevoie de o revigorare prin promovarea generatiei tinere. Totusi, in momentul in care a acceptat nominalizarea pentru postul de premier, nu avea oare domnul Stolojan aceeasi varsta?

In al doilea rand, Theodor Stolojan si-a justificat gestul prin faptul ca "cei doi presedinti care au semnat Parteneriatul pentru Romania trebuie sa isi asigure garantia acestui parteneriat prin cele mai importante functii in stat: functia de prim ministru si presedinte al Senatului".

In al treilea rand, Theodor Stolojan a anuntat liderii democrat-liberali ca se retrage din postura de premier desemnat, fiind nemultumit de alianta cu social-democratii, pe care a considerat ca nu o poate gestiona la modul credibil, au spus surse PD-L.

Totusi, in momentul nominalizarii sale, Parteneriatul pentru Romania, asa cum este numita guvernarea PD-L PSD, era ca si parafat.

Nu este greu sa ne imaginam ca in realitate, episodul 2 din "Draga Stolo" ar fi fost determinat chiar de Traian Basescu sau nucleul Blaga- Videanu-Berceanu.

Prin desemnarea lui Emil Boc ca premier, Traian Basescu s-a asigurat ca va avea un premier care va conduce tara exact asa cum doreste el, primarul de la Cluj fiind cunoscut pentru fidelitatea sa pentru seful statului, din al carui cuvant nu iese niciodata.

Pe de alta parte, gruparea greilor Blaga, Videanu, Berceanu nu era deloc multumita de numirea unui fost liberal in fruntea Guvernului si de faptul ca acesta este un fost apropiat al lui Ion Iliescu. In plus, Stolojan a "indraznit", se pare, sa vrea sa isi puna ministrii sai.

Nu in ultimul rand, se stie ca zvonurile despre o posibila retragere a lui Theodor Stolojan au inceput sa circule in partid inca de duminica noaptea, dupa ultima negociere intre PD-L si PSD, iar surse din partid cred ca Stolojan a demisionat pe fondul neintelegerilor din PD-L pe tema impartirii functiilor.

Tristetea lui Traian Basescu

Daca in 2004 Traian Basescu a plans in direct de mila lui "Draga Stolo" care se imbolnavise subit, in 2008, presedintele Romaniei s-a aratat "un pic trist" pentru ca Stolojan a refuzat mandatul de premier.

Sa fie vorba de o noua imbolnavire? Unul dintre politicienii care cred aceasta varianta este fostul premier pesedist Adrian Nastase, care "nu stie de ce Traian Basescu l-a pus (pe Theodor Stolojan, n.red) in aceasta situatie extrem de dificila".

"Nu stiu de ce presedintele l-a pus in aceasta situatie extrem de dificila. Stiu de la colegii mei ca avea probleme. Omul este bolnav si trebuie recunoscuta aceasta chestiune", a afirmat luni Nastase.

Parteneriatul in pericol?

Prin retragerea lui Stolojan si nominalizarea lui Boc, PSD se considera in inferioritate, dat fiind ca Boc este presedinte al PD-L si premier desemnat, iar pentru liderul PSD Mircea Geoana nu exista un post similar ca importanta.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a recunoscut, luni, ca anuntul retragerii lui Theodor Stolojan a fost o "surpriza" pentru partidul sau, anuntand ca va avea o intalnire cu reprezentantii PD-L pentru a analiza consecintele.

Mai mult, surse citate de Cotidianul afirma ca Viorel Hrebenciuc i-ar fi spus liderului PSD ca "l-am vrut pe Stolojan, acum noi nu mai vrem pe altul". Astfel, la extrem, social-democratii ar putea chiar sa isi ia jucariile si sa plece.

Intr-o tara cum este Romania, absolut orice este posibil, potrivit social-democratului Adrian Nastase, care a facut declaratia in urma anuntului lui Theodor Stolojan de a renunta la mandatul de prim-ministru.

Potrivit lui Nastase, Stolojan are mai multa experienta in ceea ce priveste economia si ca Boc nu este la fel de calificat.

"Boc are o experienta ca primar al Cluj-ului, insa e greu de sustinut ca el va fi un bun economist, un tehnocrat al problemelor economice", a declarat Nastase.

Tabara liberala este impartita in simpli martori ai evenimenrtului, asa cum este premierul Calin Popescu Tariceanu si in cei care vad aici o ocazie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a comentat si el retragerea lui Stolojan drept o modalitatea de a "intra intr-o zona a ridicolului si a amuzantului, cand de fapt lucrurile sunt serioase".

"Vreau sa il intreb pe Basescu de cate ori are de gand sa se mai imbolnaveasca Stolojan", a fost reactia lui Tariceanu, surprinsa in liftul Camerei Deputatilor.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, luni, ca liberalii sunt dispusi sa reia discutiile pentru formarea unei majoritati cu PSD si PD-L, daca cele doua partide anunta ca au rupt legaturile dintre ele.

Cel mai tanar premier de dupa 1990

Pe urmele lui Theodor Stolojan calca acum Emil Boc, desemnat de presedintele Traian Basescu ca nou premier insarcinat cu formarea Guvernului.

La doar 42 de ani, investirea Parlamentului l-ar putea face pe Emil Boc, cel mai tanar premier de dupa 1990.

"Multumesc sefului statului pentru increderea acordata, am acceptat. Obiectivele raman valabile si anume sansa de a da Romaniei un Guvern stabil si performant pana la data de 22 decembrie", a precizat liderul PD-L.

Emil Boc este cea de-a doua solutie de echilibru fragil pentru sefia viitorului Guvern, in conditiile acestui compromis atat de controversat. Pe de alta parte, ca om al lui Traian Basescu, perfect fidel, il scuteste pe presedinte de suprizele pe care acesta le-a avut in ultimii patru ani.

Misiunea lui Emil Boc nu este deloc mai usoara decat cea a lui Theodor Stolojan, in contextul in care de-abia de acum incepe colorarea viitorului Guvern, cel care va trebui sa fie eficient si stabil in vreme de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc premier, #renuntare Theodor Stolojan, #negocieri PDL PSD , #premier