Premierii - trei la leu

Sambata, 30 August 2008, ora 13:10
2307 citiri
Premierii - trei la leu

Inflatie de premieri, vineri, in teritoriu: Tariceanu, Stolojan, Geoana s-au inghesuit sa se autoproclame premieri ai unor imaginare viitoare guverne care vor conduce Romania.

Si au facut-o care pe unde a apucat: Tariceanu de la malul marii, Stolojan de pe marginea piscinei, Geoana din mijlocul agricultorilor carora tocmai le recomandase tractorul cu GPS.

In mai putin de doua ore, de parca se terminau bonurile de ordine, si-au anuntat candidaturile si actualul prim ministru si liderii principalelor partide de opozitie.

Lasand la o parte inghesuiala pur damboviteana pentru o functie in care titularul va fi nominalizat de presedintele Traian Basescu, lansarea candidaturilor a fost un adevarat spectacol. Care a sugerat, pentru fiecare dintre cei trei, si o schimbare de stil politic de campanie.

Primul care si-a anuntat candidatura "cu mandrie si entuziasm" a fost actualul prim ministru. Discursul a fost unul care s-a vrut hotarat, plin de forta, dar si de maretie. Tariceanu nu a facut economie de vorbe mari, amestecate cu banalitati, sabloane verbale, si a incercat permanent sa aiba o mimica adecvata discursului, ceea ce i-a reusit destul de greu.

"Cand privim in spate, ne putem lauda, si o spun fara modestie, cu performante de neegalat in istoria Romaniei.

Avem in spatele nostru o istorie impresionanta de peste 100 de ani. Sunt mandru ca sunt presedintele acestui partid si premierul Romaniei, un partid care este dedicat libertatii, un partid al progresului si un partid care este dedicat viitorului acestei tari", a declamat Tariceanu, parca uitand ca istoria de 100 de ani n-o are in America, iar "naivitatile" romanilor - ceea ce sunt gata sa inghita, desi nu au motive sa creada - sunt de alta natura.

Apoi, discursul premierului dornic de o prelungire a mandatului a inceput sa scartaie si la logica. Luat de val imediat dupa ce amenintase ca va fi o campanie dura, Tariceanu a promis ca in campanie va merge pe strazi " sa ne intalnim cu oamenii, sa le dam telefoane, sa le preluam problemele si numai in felul acesta vom putea sa simtim care este pulsul tarii si ceea ce oamenii doresc intr-adevar pentru viitorul lor".

Pai, sa fii de aproape patru ani primul ministru al unei tari si sa nu stii inca ce-si doresc oamenii si care este pulsul tarii... E clar ca dl viitor premier Tariceanu mai are de lucrat atat la discurs, cat si la transmiterea unui mesaj coerent prin tinerea sub control a entuziasmului sau fata de sine, care se pare ca-i dauneaza.

Stolojan, fara staniol

Surpriza zilei a fost insa "ambalajul" in care a ales sa pomeneasca de candidatura sa liderul democrat - liberalilor, Theodor Stolojan. Doar in slip, iesind din apa unde inotase alaturi de nepotii sai, le-a spus jurnalistilor ca se va propune in functia de premier, conducerea partidului urmand sa ia o decizie in aceasta problema pe 12 septembrie.

A argumentat accentuand pe latura sa de om serios, bun profesionist, dar a folosit si din ideile de discurs specifice PD-ului, spunand ca "importante sunt performanta profesionala, integritatea, capacitatea de a munci intr-o echipa. Comunicarea este extrem de importanta: sa iti asterni ideile, proiectele pe hartie, sa gasesti argumentele, sa le

sustii".

Desi a incercat sa para dezinvolt in fata camerelor care insistau pe fiecare muschi de pe corpul lui - firesc, de altfel, atunci cand este vorba de un personaj vazut pana acum doar "la patru ace", chiar daca era in costum de schi -, este greu de crezut ca secventa de vineri nu este una premeditata. In incercarea de a atenua lipsa de priza la public a lui Theodor Stolojan si de a-l face mai accesibil maselor.

De altfel, lideri ai PD-L au recunoscut ca o parte din stategia electorala va viza refacerea sperantei pe care romanii si-au pus-o in 2004 in cuplul Traian Basescu - Theodor Stolojan.

Cat de mult sunt dispusi romanii sa se lase sedusi de un Stolojan care "miroase" a Basescu? Poate doar daca ceva ar putea sa-i faca sa uite episodul lacrimogen al retragerii de pe scena politica, in plina lupta electorala, a fostului candidat la presedintia Romaniei.

Domnia sa, Geoana

Apogeul manifestarilor de autonominalizare ii apartine insa lui Mircea Geoana. Dupa ce a vorbit agricultorilor din Alexandria despre solutia miraculoasa pe care o are pentru ei - tractorul cu GPS, seful PSD a inceput sa pomeneasca despre el la persoana a treia, gesticuland, scotandu-si pieptul in fata si ridicand vocea tot mai sus, atat de sus cat discursul sau sa se termine cu aplauze furtunoase.

"Presedintele partidului va conduce aceasta campanie pentru revenirea PSD la guvernare si am sa fiu mandru sa reprezint un guvern al aliantei PSD-PC, un guvern Mircea Geoana, care sa duca Romania acolo unde Romania merita sa fie", a spus ... Mircea Geoana, nefiind exclus sa fi starnit ceva indoiala in mintile celor din sala: "atunci, asta cine

e?"

Dincolo de spectacolul mediatic, pe care l-am avut din plin cu ocazia celor trei autonominalizari, lipseste in continuare o consistenta a mesajului.

Am incercat sa gasesc in discursurile celor trei ceva care sa-mi atraga atentia, sa ma puna pe ganduri, sa ma surprinda. Altceva decat incercarea de manipulare, decat cuvinte goale, dar frumos ambalate in care nici ei si nici noi n-o sa credem vreodata. Tobele poate ca s-au schimbat, muzicantii-s aceiasi.(D.R.)

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Traian Basescu, #Theodor Stolojan, #Calin Popescu Tariceanu, #Mircea Geoana, #premier, #propunere, #guvern , #premier