Presa de azi: Viitorul Romaniei suna groaznic in scrisoarea lui Tariceanu catre Basescu

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 07:10
5266 citiri
Presa de azi: Viitorul Romaniei suna groaznic in scrisoarea lui Tariceanu catre Basescu

Tariceanu baga o ordonanta in buzunarul profesorilor, titreaza Evenimentul Zilei in editia de marti. Premierul Calin Popescu-Tariceanu se gandeste sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa amane, pentru 1 martie 2009, momentul intrarii in vigoare a legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor, afirma surse liberale.

Decizia ar putea fi anuntata, oficial, marti. Tariceanu le-a spus colegilor din PNL ca inclina catre aceasta varianta in cadrul unei intalniri cu vicepresedintii partidului desfasurate, luni, la Palatul Victoria.

Tariceanu va lipi de prorogare si ideea reesalonarii, vorbind despre faptul ca profesorii primesc oricum 9%, ca toti bugetarii vor primi 10% de la 1 ianuarie si ca in cursul anului 2009 pot veni alte majorari salariale, mergand pana la 50%.

In schimb, pe o pozitie contrara s-au situat vicepresedintii Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai, care au pledat pentru asumarea raspunderii guvernului ca o "solutie de forta". Ei au sustinut ca asumarea ar urma sa se produca pe un act normativ in care sa fie precizat ca guvernul nu va acorda decat majorarile "sustenabile".

De altfel, Crin Antonescu si-a exprimat rezervele fata de ideea unei ordonante de urgenta, fiind de parere ca este anormal ca guvernul sa anuleze, in acest fel, o lege votata in unanimitate in Parlament.

Tariceanu, insa, ar fi replicat ca asumarea raspunderii pe blocarea legii este o invitatie la depunerea unei motiuni de cenzura in Parlament.

Concluziile Raportului: Spitalele lui Nicolaescu - risipa curata. Salariile, la nivelul magistratilor. Sanctiuni pentru spaga medicilor si a farmacistilor, este titlul din Gardianul. Dupa ce a promulgat legile de majorare a salariilor cadrelor didactice si de marire a pensiilor pentru grupele I si II, presedintele Traian Basescu mai agata o piatra de gatul Cabinetului Tariceanu.

Intr-o intalnire pe care a avut-o, luni, cu membrii Comisiei prezidentiale pentru sanatate, seful statului s-a declarat pentru cresterea salariilor personalului medical.

Actiunile lui Traian Basescu vin in contextul in care premierul Calin Popescu Tariceanu impreuna cu liberalii fac tot ce le sta in putinta sa se opuna majorarii cu 50 la suta a salariilor profesorilor, motivul invocat fiind acela ca aceasta crestere salariala nu este sustenabila economic.

Raportul "Un sistem sanitar centrat pe nevoie cetateanului" elaborat de o comisie prezidentiala si asumat de seful statului prevede 6% din PIB pentru sanatate, salarizarea medicilor dupa sistemul aplicat magistratilor, dar si sanctionarea celor care iau bani de la pacienti sau de la furnizorii de medicamente si servicii.

Cresterea alocarilor bugetare se va realiza in urmatorii 4-7 ani, iar aceste fonduri, sustine presedintele Comisiei, profesorul Cristian Vladescu, trebuie privite ca o investitie.

Viitorul Romaniei suna groaznic in scrisoarea lui Tariceanu catre Basescu, anunta Cotidianul. Cresterea salariilor profesorilor inseamna sporirea remuneratiilor tuturor bugetarilor, in aceeasi masura, consecintele imediate fiind dublarea salariilor bugetarilor fata de angajatii din sectorul privat, cresterea importurilor cu cinci miliarde de euro, intoarcerea la inflatia cu doua cifre, 300.000 de oameni trimisi in somaj si un deficit bugetar excesiv.

Asa arata scrisoarea trimisa de premierul Tariceanu presedintelui Basescu, inainte ca acesta sa promulge legea care mareste salariile profesorilor cu 50%.

Textul trimis presedintelui de catre premier spre a fi citit inainte de semnarea legii de majorare a salariilor prezinta un scenariu al prabusirii economice a Romaniei.

"Stabilitatea economica a Romaniei nu va mai putea fi asigurata, ducand la irosirea castigurilor macroeconomice obtinute in ultimii ani. Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagflatie, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat in mod serios in calcul, cu urmari dramatice asupra nivelului de trai al romanilor, pe termen lung", arata Guvernul in scrisoare.

In detaliu, Guvernul a aratat presedintelui ca se teme ca aceasta majorare acordata profesorilor va provoca miscari sindicale sub diferite forme, ale celorlalte categorii de personal bugetar si ale celui din sectorul privat, pentru alinierea nivelului salariului la cel aprobat pentru personalul din invatamant.

Romania libera scrie ca PD-L forteaza caderea Guvernului. PD-L zgaltie scaunul premierului Tariceanu. Emil Boc a anuntat luni ca partidul sau va depune plangere penala impotriva prim-ministrului pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si va depune o motiune de cenzura la adresa Executivului, in conditiile in care Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta de inghetare a salariilor.

In schimb, lideri liberali au decis sa sustina Cabinetul Tariceanu in demersul sau de a bloca majorarea salariilor profesorilor.

Guvernul ramane pe pozitii, neacceptand nici o majorare salariala. "Am decis sa mandatam Executivul sa nu accepte nici o majorare salariala care nu are justificare economica, urmand sa fie gasita solutia juridica cea mai potrivita", a anuntat ieri vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care a precizat ca o decizie va fi luata dupa publicarea legii in Monitorul Oficial.

Vicepresedintii liberali au fost convocati luni la Guvern pentru a contura o solutie de contracarare a deciziei de promulgare a legii prin care se maresc salariile profesorilor. Varianta cea mai probabila este adoptarea unei ordonante de inghetare a salariilor.

Tariceanu denuntat penal, scrie si Ziua. PD-L va depune o plangere penala impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu si va inainta in Parlament o motiune de cenzura daca acesta va adopta o Ordonanta de Urgenta pentru blocarea majorarii salariilor profesorilor, a anuntat, luni, liderul partidului, Emil Boc.

El a adaugat ca daca se va ajunge intr-o astfel de situatie, va cere in Camera Deputatilor ridicarea imunitatii parlamentare de care beneficiaza premierul pentru ca acesta sa poata fi anchetat penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

"Printr-o astfel de decizie Tariceanu ar compromite statul de drept si institutiile care s-au pronuntat pentru marirea salariilor profesorilor, respectiv Parlamentul, Curtea Constitutionala si Presedintia. Nu-si poate permite niciun individ, fie el chiar si Calin Popescu Tariceanu, sa le sfideze. Aceste institutii nu sunt presul lui Tariceanu, ci sunt institutii ale statului de drept", a spus Emil Boc.

Cat despre motiunea de cenzura, motivatia depunerii acesteia a fost facuta de vicepresedintele democrat-liberalilor Theodor Stolojan.

"In primul rand, daca Executivul va bloca majorarea salariilor profesorilor o vom depune pentru incalcarea Constitutiei si abuz in serviciu. Al doilea motiv este faptul ca Guvernul are si a avut resursele necesare pentru a face majorarea salariilor profesorilor, deci sa aplice legea", a mentionat Stolojan.

El a tinut sa reaminteasca faptul ca Guvernul a alocat recent aproape 600 de milioane de euro "in mod clientelar" unor primarii apartinand PSD si PNL, banii reprezentand triplul sumei necesare pentru majorarea salariilor dascalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Tariceanu, #Basescu, #majorare, #salarii, #scrisoare, #motiune , #premier