Privatizarea IAR Ghimbav mai are de asteptat

Duminica, 20 Ianuarie 2008, ora 20:01
1539 citiri
Privatizarea IAR Ghimbav mai are de asteptat

Premierul Calin Popescu Tariceanu exclude privatizarea IAR Ghimbav daca la licitatie nu se va prezenta "o societate industriala serioasa", relateaza, sambata, NewsIn.

Tarciceanu a mai precizat, sambata, ca intreprinderea brasoveana ar putea deveni profitabila datorita construirii aeroportului international Brasov-Ghimbav.

"Daca nu vine o firma industriala serioasa la licitatie, nu o privatizam. In cazul in care se prezinta o firma cu interese imobiliare, nu ma intereseaza", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Premierul considera ca aeroportul international care va fi construit in apropierea intreprinderii ar putea reprezenta o sansa de redresare pentru IAR.

El a precizat ca intreprinderea ar putea asigura intretinerea aeronavelor.

Calin Popescu Tariceanu a mai declarat ca aeronavele Socata ar putea fi produse in Romania, deoarece costurile de productie sunt foarte ridicate in Franta.

El a spus ca avut o discutie cu oficialii francezi anul trecut, pentru ca producatorii aeronavelor doreau sa relocalizeze productia in Romania, ceea ce a creat nemultumiri printre reprezentantii industriei aeronautice din Franta.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, a spus ca le-a facut francezilor o oferta in acest sens si ca, intr-o intalnire cu ambasadorul Frantei la Bucuresti, partea franceza s-a aratat interesata de o intreprindere.

Aeroportul Ghimbav va avea o pista pe 2.600 de metri si va permite un flux de un milion de pasageri anual, precum si tranzitul a 6.000 de tone de marfa pe an. Aeroportul va avea caracter regional si va deservi Brasovul si judetele vecine.

Investitia directa se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro, iar cea indirecta, cu toate costurile incluse, se apropie de 98 de milioane de euro.

Durata de executare minima este de 18 luni, iar cea maxima de 30 de luni. Potrivit contractului semnat cu Intelcan, firma canadiana care a castigat in 2007 licitatia pentru proiectarea, construirea si operarea aeroportului, CJ Brasov se obliga sa se ocupe de construirea unui inel de autostrada, care sa faca legatura cu aeroportul, si de asigurarea utilitatilor.

Aeroportul se construieste in baza unui parteneriat public-privat, intre Intelcan, CJ Brasov, Consiliul Local Ghimbav, Consiliul Local Brasov, CJ Covasna si CJ Harghita. Finantarea este asigurata de Intelcan de la trei banci din Elvetia, Portugalia si Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Calin Popescu Tariceanu, #aeroport, #brasov, #autostrada, #Ghimbav , #premier