Procesul dintre Tariceanu si Iancu, mutat la Judecatoria sectorului 6

Vineri, 20 Martie 2009, ora 19:14
1148 citiri
Procesul dintre Tariceanu si Iancu, mutat la Judecatoria sectorului 6

Judecatoria Sectorului 4 a decis sa admita exceptia necompetentei invocata de deputatul PSD Iulian Iancu in procesul in care fostul premier Tariceanu ii cere daune morale de 100.000 de lei pentru afirmatii calomnioase, dosarul urmand sa fie judecat in continuare de Judecatoria Sectorului 6.

Iulian Iancu a depus, la termenul de vineri, o cerere la dosar, invocand ca Judecatoria Sectorului 4 nu ar fi competenta sa solutioneze aceasta cauza.

Calin Popescu Tariceanu ii cere lui Iulian Iancu, in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 4, sa difuzeze, pe cheltuiala sa, continutul hotararii judecatoresti, doua zile consecutiv, la Realitatea TV, Antena 3 si B1, in cazul in care Tariceanu va castiga procesul in cazul Sterling. Tariceanu mai vrea ca hotararea sa fie difuzata la cele trei posturi de televiziune intre orele 20.00-22.00.

Reprezentantii lui Tariceanu noteaza, in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 4, impotriva lui Iulian Iancu, despre care spune ca a facut afirmatii calomnioase la adresa lui privind contractul Sterling, cere, de asemenea, instantei, "ca prin hotararea pe care o veti pronunta sa dispuneti obligarea paratului Iulian Iancu, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii judecatoresti pronuntate in prezenta cauza in doua numere consecutiv a doua cotidiane nationale, cu aceleasi caractere ca si articolele de fond". Totodata, Tariceanu vrea ca Iancu sa ii plateasca daune morale in valoare de 100.000 lei. Fostul premier le mai cere magistratilor sa-l interogheze pe Iulian Iancu.

Tariceanu isi motiveaza cererea de chemare in judecata sustinand ca Iulian Iancu, "in cadrul unei campanii mediatice la televiziune, la radio si pe internet", a facut afirmatii defaimatoare la adresa lui in privinta HG 1446/2008 privind aprobarea actului aditional nr 11 la contractul de explorare si impartirea productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.

Tariceanu sustine ca acuzatiile potrivit carora a vrut sa-l favorizeze pe omul de afaceri Dinu Patriciu sunt bazate pe speculatii, pe neadevaruri si pe o prezentare partiala sau inexacta a unor fapte.

Fostul premier considera ca aceste afirmatii creeaza si o situatie dezavantajoasa statului roman, "pentru ca aduc atingere increderii pe care cetatenii trebuie sa o aiba in sistemul de guvernamant democratic si in institutiile statului". Drept exemplu, Calin Popescu Tariceanu noteaza cateva dintre afirmatiile lui Iancu facute la Realitatea TV: "Dupa toate semnele de intrebare la care am asistat cu totii, aproape ca suntem convinsi ca au stiut ce fac, pentru ca daca ne uitam numai le felul in care au intocmit si au circulat aceste documente, ne dam seama ca a fost cu precizie exacta fiecare demers realizat".

Fostul prim-ministru reaminteste, in actiunea de la dosar, ca Hotararea de Guvern care vizeaza contractul cu Sterling a fost adoptata "cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale de catre guvernul pe care l-am condus". El afirma ca respectiva HG nu facea altceva decat sa aprobe un act aditional prin care "se puneau in acord prevederile unui contract incheiat la inceputul anilor 90 cu legislatia romaneasca in vigoare, adoptata ulterior, respectiv legea petrolului nr 238/2004", adoptata in Guvernul Nastase.

Astfel, actul aditional adoptat prin HG 1446/2008 inlocuia denumirea veche a contractului, "contract de exploatare si impartire a productiei" cu noua denumire, "acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera". De asemenea, actul aditional modifica durata conventiei de la 25 la 30 de ani "tot pentru a o pune in acord cu legea petrolului" si elimina unele facilitati fiscale care nu mai puteau fi posibile dupa aderarea Romaniei la UE.

Calin Popescu Tariceanu arata in actiune ca "reaua-credinta" a lui Iulian Iancu a fost cu atat mai evidenta cu cat acesta fusese secretar de stat la Ministerul Economiei si Resurselor intre 2000 si 2004 si presedinte al Comisiei Parlamentare pentru Industrii si Servicii intre 2006 si 2008, ceea ce inseamna ca el cunostea situatia de fapt si cadrul legal la care facea referire.

"Mai mult, intr-o emisiune de televiziune, chiar paratul descrie motivul real al modificarii aprobate prin HG 1446/2008 si anume modificarea legii petrolului cu prevederile careai trebuia pus in acord respectivul contract". Fostul premier il acuza pe Iancu pe motiv ca "a depasit in mod deliberat limitele admisibile ale discursului politic intr-o societate democratica", pentru a-i prejudicia reputatia si imaginea publica.

De asemenea, procesul in care Tariceanu il acuza pe actualul premier, Emil Boc, de calomnie in privinta aceluiasi contract cu Sterling si in care ii cere daune morale, va incepe pe 12 martie la Judecatoria Sectorului 6.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca, in situatia in care premierul renunta public la acuzatiile la adresa sa in cazul Sterling,atunci isi va retrage actiunea in instanta, precizand ca OUG 101/2007 de fapt mareste redeventele, ceea ce a adus 250 de milioane de lei la buget.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, tot miercuri, ca a depus in instanta actiunea impotriva premierului Emil Boc in cazul Sterling, iar reprezentantul PNL Tudor Chiuariu a precizat ca daunele cerute premierului sunt de 100.000 RON, si tot atat i se cere lui Iulian Iancu.

Emil Boc a afirmat ca se bucura de actionarea in instanta de catre predecesorul sau in functie, pentru ca are prilejul sa dovedeasca avantajarea firmei Sterling de catre fostul Cabinet.

Premierul Emil Boc a acuzat, pe 9 februarie, Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament. "A fost o actiune premeditata a Guvernului Tariceanu din 2007, si-a pregatit miscarea din 2008 pe final de mandat pentru a acorda acel contract care prejudiciaza interesele Romaniei, iar noi avem datoria sa curmam acest abuz", a spus Boc.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu a declarat, pe 6 februarie, la Realitatea TV, ca, pe 4 octombrie 2007, Guvernul Tariceanu a adoptat o Ordonanta de Urgenta, nr 101/2007, care modifica Legea Petrolului 238/2004 permitand transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune.

Potivit notei de fundamentare a Hotararii de Guvern, Hotararea emisa in noiembrie 2008 avea drept scop, in executarea prevederilor art. 31, alin (3) din Legea petrolului nr. 238/2004, "aprobarea intrarii in vigoare a Actului Aditional nr.11 la Contractul de explorare si impartire a productiei in perimetrele XIII Pelican si XV Midia incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Sterling Resources Ltd. si supunerea acestei activitati petroliere prevederilor art. 22 alin. (2) lit.a) si g) din Normele metodologice de aplicare a Legii petrolului nr.238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Tariceanu proces Iulian Iancu, #proces Clin Popescu Tariceanu , #premier