Sondaj: Stolojan, dorit ca premier de 44,2 la suta dintre romani

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 20:17
3505 citiri
Sondaj: Stolojan, dorit ca premier de 44,2 la suta dintre romani

Pe locul intai in preferintele romanilor pentru functia de sef al Executivului este vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan, cu 44,2% din intentiile de vot, cu un avans de aproape 15 procente in fata liderului PSD Mircea Geoana, care intruneste asteptarile de premier pentru 19,3% dintre respondentii unui sondaj de opinie INSOMAR.

Actualul premier ese dorit de 13,8% dintre romani pentru un nou mandat, se arata in sondajul comandat de Realitatea Tv.

Cresterea salariilor profesorilor cu 50% este o masura buna si trebuie aplicata imediat, sustin 35% dintre romani, in timp ce 29% considera ca majorarea salariilor in invatamant este un lucru bun, dar ar trebui aplicat mai tarziu.

Pe de alta parte, un sfert dintre cetateni nu vad cu ochi buni ca profesorii sa aiba salarii dublate, arata sondajul, realizat la comanda.

Presedintele Traian Basescu este, in opinia a 24% dintre respondenti, persoana care a contribuit cel mai mult la masura privind cresterea salariilor profesorilor cu 50%. Un rol important le-au acordat romanii PSD, Parlamentului si sindicatelor.

Salariile profesorilor

Totodata, 41% dintre romani considera ca premierul Calin Popescu Tariceanu a procedat bine cand a amanat cresterea salariilor profesorilor pana in aprilie 2009, in schimb ce 38% dintre cetateni declara ca Traian Basescu procedeaza mai bine ca este de acord cu majorarea imediata a salariilor.

Potrivit sondajului, doar 25% dintre respondenti au declarat ca majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu este o masura buna, in timp ce 11% dintre romani au sustinut ca nu pot aprecia sau nu se pot pronunta asupra majorarii salariilor in invatamant.

Majoritatea romanilor considera ca in urma aplicarii masurii de crestere a salariilor profesorilor cu 50% situatia economica va ramane la fel, in procent de 50,4%, in timp ce doar 29,2% sustin ca starea economiei se va inrautati.

Aproape o treime dintre respondenti sunt de parere ca majorarea salariilor profesorilor va duce la ridicarea calitatii invatamantului - 29,7%, in timp ce 54,2% dintre acestia cred ca situatia invatamantului va ramane la fel.

Calitatea invatamantului a scazut

Unul din doi romani sustine ca, in ultimii 2 ani, calitatea invatamantului a scazut-47%, iar 34% sunt de parere ca situatia a ramas la fel si numai 11% considera ca in acest timp calitatea invatamantului a crescut.

Cu toate acestea, parintii au o parere buna despre profesori, in conditiile in care 68% dintre cei care au declarat ca au copii la scoala au sustinut ca au, in general, o parere buna si foarte buna despre profesorii copiilor si doar 25% ca nu sunt multumiti de dascali.

Studiul a fost realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, in perioada 30 octombrie - 3 noiembrie. cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1201 persoane si are o marja de eroare de +/- 3%.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#sondaj, #ISNOMAR, #Calin Popescu Tariceanu, #romani, #salarii , #premier