Spre deosebire de Ford, Renault poate imprumuta bani fara garantia statului

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 16:08
1522 citiri
Spre deosebire de Ford, Renault poate imprumuta bani fara garantia statului

Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea acorda imprumuturi firmei Renault fara garantarea acestora de catre statul roman, dar si-a exprimat indoiala ca Ford va primi imprumuturi de la institutia europeana fara girul statului.

"Exista o disponibilitate a BEI pentru a finanta aceste proiecte la care, pentru unele din ele, va fi poate nevoie de o garantie de stat. In speta, este probabil cazul firmei Ford, nu cred ca va fi nevoie pentru firma Renault. (...) Probabil ca BEI va continua finantarea proiectelor lor fara necesitatea unei garantii de stat, pentru Ford am avut insa aceste discutii", a declarat Tariceanu, citat de NewsIn.

Premierul in functie a declarat ca in ultima perioada a avut discutii cu reprezentantii Bancii Europene de Investitii in legatura cu finantarea celor doua proiecte, dar si cu reprezentantii Ford si Renault, avand in vedere ca cele doua companii au dificultati cu finantarea proiectelor de investitii, din cauza crizei economice.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar putea accepta sa garanteze pana la 80% din imprumuturile contractate de Dacia si Ford de la Banca Europeana de Investitii (BEI), reprezentand cumulat 500 milioane euro, a declarat miercuri Eugen Teodorovici, secretar de stat in cadrul MEF.

"La nivelul ministerului inca nu a existat o discutie despre garantarea celor 500 milioane euro, dar este posibil ca in cazul in care Dacia va imprumuta 100 milioane euro, iar Ford va lua 400 milioane euro, sa garantam cu pana la 80% din sumele respective", a spus Teodorovici.

Constructorul auto american Ford, care intentioneasa sa investeasca 675 milioane de euro in Romania, incepand cu 2009, a cerut statului roman garantii pentru imprumuturi la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 400 milioane de euro, potrivit declaratiilor Nadiei Crisan, reprezentant Ford in Romania, pentru Business Standard.

Totodata, conform unor informatii aparute saptamana trecuta si confirmate pentru Business Standard de surse din piata auto locala, si Renault, care are in stadiu incipient dezvoltarea unui centru de proiectare in valoare de 100 milioane euro la Titu, a recurs la o miscare identica, solicitand garantii pentru un imprumut de 100 milioane euro, se arata in editia de luni a cotidianului.

Ford a preluat, la inceputul acestui an, 72,4% din actiunile Automobile Craiova, pentru 57 milioane euro, producatorul american angajandu-se atunci la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati. Planul companiei prevedea, la preluarea uzinei, o productie anuala de 300.000 de vehicule si 300.000 de motoare pana in anul 2012. La uzina de la Craiova lucreaza 3.900 de oameni, planurile initiale Ford avand in vedere suplimentarea numarului acestora pana la 7.000-9.000 de angajati, dupa intrarea in productie a modelului de clasa mica.

Insa compania americana, ca si ceilalti doi mari constructori auto americani - General Motors si Chrysler -, traverseaza o perioada dificila, asupra lor planand spectrul falimentului, mai ales dupa ce senatorii americani au respins, in 12 decembrie, planul de salvare a marilor constructori de automobile, in valoare de 14 miliarde dolari.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca statul roman trebuie sa acorde garantii Bancii Europene de Investitii, astfel incat institutia europeana sa finanteze proiecte precum Centrul Tehnologic Renault de la Titu, investitia Ford de la Craiova sau eventuala investitie Voestalpine.

Citește și:
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus, joi, 29 septembrie, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda....