Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a pierdut procesul de calomnie intentat, in urma cu mai bine de doi ani, actualului sef al Guvernului, Emil Boc, in legatura cu o serie de declaratii privind contractul Sterling.
Sentinta in aceasta cauza a fost data miercuri de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 1, care au preluat acest caz dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a respins, pe 18 iunie 2010, actiunea in care Tariceanu il acuza pe Boc de calomnie si ii cerea 100.000 de lei daune morale, informeaza Antena3.
In contextul in care verdictul dat de Judecatoria Sectorului 5 nu a fost unul definitiv, fostul prim-ministru Tariceanu a atacat cu recurs aceasta decizie. Recursul a fost judecat miercuri la Judecatoria Sectorului 1, insa hotararea magistratilor a fost aceeasi.
Tariceanu l-a dat in judecata pe Boc sub acuzatia de calomnie in legatura cu scandalul legat de contractul incheiat de ANRM cu Sterling. Potrivit actiunii depuse in instanta, Tariceanu il acuza pe Boc ca l-a calomniat in legatura cu adoptarea Hotararii de Guvern privind aprobarea actului aditional nr. 11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.
Totodata, Emil Boc il acuza pe fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, ca a incalcat legea si ca a prejudiciat interesele Romaniei, premeditand "o afacere in favoarea unor grupuri de interese".
Tariceanu s-a aparat si a sustinut ca Hotararea de Guvern 1446/2008 a fost initiata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale(ANRM) si "a fost adoptata cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale de catre Guvernul" pe care l-a condus in calitate de prim-ministru.
Pe langa despagubirile de 100.000 de lei, Tariceanu cerea instantei sa-l oblige pe Emil Boc sa publice pe cheltuiala lui hotararea instantei in doua numere consecutive a doua cotidiene nationale, precum si difuzarea sentintei la trei posturi de televiziune.
Afacerea Sterling a iesit la iveala la inceputul anului 2009, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis, pe 3 februarie, ca Romaniei ii revine 79,34 la suta din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra.
Ulterior, s-a descoperit ca doua perimetre din acest teritoriu - XIII Pelican si XV Midia - fusesera deja concesionate companiei canadiene printr-o Hotarare de Guvern semnata de premierul Tariceanu cu cateva luni mai devreme, in noiembrie 2008.
Hotararea respectiva este de fapt un act aditional la un contract anterior cu Sterling care oferea companiei doar dreptul de a explora resursele de gaze si petrol din cele doua perimetre. Prin actul aditional semnat de Tariceanu, statul roman a concesionat resursele catre Sterling.