Tariceanu catre patroni: Lasati salariile sa creasca!

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 10:14
1693 citiri
Tariceanu catre patroni: Lasati salariile sa creasca!

Premierul Calin Popescu Tariceanu, a vorbit, marti, in cadrul conferintei internationale a Producatorilor Auto, despre importanta domeniului de cercetare, dezvoltare si inovare din Romania si despre eforturile pe care le face tara noastra pentru a se alinia directivelor UE.

"Toate tarile isi pastreaza avantajele competitive daca investesc in cercetare. Romania trebuie sa faca faca parte dintr-o Europa, care alaturi de SUA si Japonia, vor devolta cat mai mult industria", a declarat premierul.

Tariceanu a dat exemplu in acest sens Finlanda, care investeste foarte mult in cercetare si a urcat pe scara ierarhica a tarilor cu o industrie dezvoltata.

Acesta a amintit si de eforturile guvernamentale de crestere a investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala.

"Acum patru ani, cercetarea avea numai 0,2% din PIB. In prezent, acest domeniu a ajuns la 0,7% din PIB, adica un miliard de euro, numai din fonduri publice. Este o suma apreciabila, iar telul nostru este sa ajungem la 1% din PIB, pana in 2010", a adaugat primul ministru.

In acelasi timp, el este de parere ca nicio astfel de activitate nu are sens daca in spate nu exista o industrie solida.

"Ne-am propus sa refacem coloana vertebrala a industriei romanesti. Privatizarea celor doua uzine romanesti au reprezentat un succes, pentru ca statul roman are acum parteneri importanti precum Renault si Ford, in conditiile in care industria auto ocupa un loc important in Romania", este de parere premierul.

Acesta a laudat eforturile de mentinere in viata a uzinei Dacia, in conditiile in care Romania, pentru care industria auto este un element principal, a trecut printr-o perioada dificila de restructurari.

"Renault a investit 1,4 miliarde de euro in uyina Dacia, iar pe viitor, suma va atinge nivelul de 2 miliarde de euro. Mai mult, statul roman a oferit ajutorul mult promis, iar Renault poate confirma", a adaugat Calin Popescu Tariceanu.

Primul ministru a vorbit si despre reteaua de producatori de piese si componente auto, destinate mai ales exportului.

"Am mers prin tara si am vazut cum firme straine si-au aratat increderea in potentialul romanesc si au facut investitii importante la nivel tehnologic. Trebuie sa tinem cont de acest lucru", a mai spus Tariceanu.

El a vorbit, de asemenea, despre costul fortei de munca din Romania, care este intr-o continua crestere.

"Vin producatorii si ma intreaba ce ne facem pentru ca avem un cost al fortei de munca tot mai mare. Eu le raspund simplu: nimic! Romania e tara membra UE si aspiratia cetatenilor este fireasca. Pentru asta luptam si noi, ca salariile sa creasca. Politicile duse de Romania nu pot fi un obstacol in cresterea salariala", a adugat Tariceanu.

Premierul i-a sfatuit pe producatori sa nu se bazeze numai pe forta de munca, ci sa investeasca si in tehnologie si cercetare.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Calin Popescu Tariceanu, #industrie auto, #cercatare, #dezvoltare, #Dacia, #Renault , #premier