Tariceanu cere oamenilor de afaceri sa nu ia credite

Luni, 01 Iunie 2009, ora 23:20
1976 citiri
Tariceanu cere oamenilor de afaceri sa nu ia credite

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu le-a recomandat luni oamenilor de afaceri sa nu ia credite de la banci in conditiile actuale, iar omul de afaceri liberal Dinu Patriciu le-a cerut politicienilor sa nu intervina in mediul de afaceri, ci sa lase libertate economiei.

Interventiile au avut loc in cadrul dezbaterii initiate de PNL pe marginea principiilor liberale privind relansarea economiei romanesti. Tariceanu a apreciat ca, in cazul Romaniei, problemele cu sistemul bancar "au fost incomparabil mai reduse sau practic inexistente in raport cu celelte tari occcidentale".

"Trebuie sa remarcam ca azi, in Romania, nivelul dobanzilor face ca sistemul bancar sa nu-si poata indeplini functia vitala, si anume finantarea economiei. Pentru ca aici sunt oameni de afaceri, as avea indrazneala sa spun ca as sfatui orice om de afaceri din tara noastra, astazi, sa nu ia un credit la acest nivel de dobanda pentru ca orice plan de afaceri nu va putea sa fie dus la indeplinire cu acest nivel extrem de ridicat", i-a sfatuit fostul premier.

Potrivit lui Tariceanu, o degradare "si mai ampla" a mediului economic este posibil sa duca la tensiuni sociale "si mai mari si chiar la explozii sociale". El a sustinut ca Guvernul trebuie sa-si asume rolul de a face investitii in infrastrucutura, deoarece mediul privat nu are capacitatea de a investi.

Fostul presedinte PNL a atacat masura introducerii impozitului forfetar si a reamintit ca, impreuna cu Eugen Nicolaescu, va demara o actiune impotriva acestuia la Curtea Europeana de Justitie.

Patriciu militeaza pentru interventia minimala a statului

In cadrul dezbaterilor a luat cuvantul si omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, care a militat pentru interventia minimala a statului, care nu trebuie sa fie decat "un arbitru".

"Astazi, oportunitatile crizei sunt folosite nu de cei care au lichiditati, ci de catre cei care stiu sa se adapteze cu rapiditate. Oportunitatea crizei trebuie sa stim s-o folosim. O singura conditie exista pentru ca noi sa putem sa folosim aceasta oportunitate: sa fim lasati in pace! Sa existe libertate economica, taxare redusa, un mediu stabil si profitabil, asta e treaba politicienilor. In rest, sa ne lase in pace!", a conchis el.

La randul sau, fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, a criticat anumite "ideologii care au avut frustrarile lor in ultimii ani" si care acum "incearca sa-si cultive din nou frustrarile si nostalgiile spunand ca ceea ce se intampla este esecul economiei de piata, este esecul capitalului si al dezvoltarii capitalului sub diversele sale forme si ca e nevoie de interventionismul statului".

"Atentie guvernanti, atentie majoritate parlamentara! Niciodata tentatia interventionismului nu este mai mare decat pe timp de criza. Noi vom sanctiona categoric orice tentativa de a profita de aceasta criza pentru a readuce arbitrariul, interventionismul, distorsiunile, abuzurile statului.

Se vorbeste de faptul ca economia nu mai are capacitate de autoreglare. Dimpotriva, ceea ce se intampla azi e un efort al economiei de piata de a se autoregla. Asadar, nostalgiile de aceste fel nu sunt deloc valabile pentru Romania", a comentat Vosganian.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Tariceanu afaceri Patriciu, #afaceri politic amestece , #premier