Tariceanu contesta legea de marire a pensiilor

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 15:07
3234 citiri
Tariceanu contesta legea de marire a pensiilor

Premierul Calin Popescu Tariceanu a contestat la Curtea Constitutionala modificarile operate la 23 septembrie de deputati, prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II.

Guvernul, in numele caruia a semnat sesizarea premierul Calin Popescu Tariceanu, a invocat nerespectarea procedurii parlamentare in privinta modificarii Legii 19/2000, care a fost operata de deputati in urma cu aproximativ doua saptamani, informeaza Newsin.

Potrivit unor surse de la Palatul Victoria, premierul a considerat ca adoptarea unei astfel de legi incarca prea mult bugetul si, in plus, aceasta a fost aprobata fara sa fi fost dezbatuta pe articole. Practic, procedura de adoptare a legii este cea invocata de Guvern in sesizarea de neconstitutionalitate pe care a inaintat-o CCR.

Modificarile la care se refera legea sporesc cu 50% punctul de pensie pentru cei care se incadreaza in categoria I de munca si cu 25% punctul de pensie pentru categoria a II-a de munca, adica acelea considerate de munca grea sau deosebit de grea.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat la 23 septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele unu si doi de munca, aplicabila de la 1 ianuarie 2009.

Intrucat si PSD si PD-L au depus fiecare, in sesiunea trecuta, cate un proiect care prevedea aceleasi facilitati, cele doua partide s-au inteles in Comisia de munca a Camerei, iar pesedistii au acceptat sa-si transfere amendamentele la Legea pensiilor in proiectul democrat-liberalilor.

Ambele initiative veneau cu propunere de respingere de la Senat. Pentru proiectul celor doua partide au votat si celelalte formatiuni, voturile impotriva provenind de la PNL si UDMR, care au sustinut ca masurile sunt inutile, intrucat Guvernul a adoptat recent o ordonanta referitoare la pensionarii care au avut locuri de munca in conditii grele de munca.

In momentul adoptarii legii in plenul Camerei, nu s-au inregistrat obiectiuni la legea in cauza.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.

Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Calin Popescu Tariceanu, #sesizare, #CCR, #neconstitutionalitate, #pensii , #premier