Fostul premier Calin Popescu Tariceanu considera ca intentia actualului Guvern de a-i taxa pe proprietarii care dau un imobil in chirie este una nejustificata si paguboasa.
Intr-o interventie telefonica la o emisiunea difuzata marti seara de B1 TV, fostul sef al Executivului a aratat ca aceasta masura penalizeaza proprietatea, descurajandu-i pe oamenii care au initiativa si vor sa faca venituri suplimentare, astfel incat sa nu depinda de ajutoarele sociale de la stat.
"Sunt anumite informatii care circula, legate de o posibila introducere a unei taxe pe proprietatile care sunt inchiriate. Consider, din punct de vedere economic, ca este nejustificata o astfel de masura, ba chiar paguboasa pentru ca vine sa penalizeze proprietatea.
Trebuie sa intelegem ca aceasta proprietate poate sa reprezinte o forma simpla de protectie sociala pentru cei care au avut inteligenta sa stranga un ban, sa investeasca intr-un activ durabil si pe care sa-l inchirieze sa le aduca un venit suplimentar.
Nu mai sunt dependenti de ajutoarele sociale de la stat. O astfel de masura va descuraja pe cei care au gandit in acest fel sa-si asigure batranetile sau poate chiar existenta la o varsta matura", a declarat Tariceanu, la postul de televiziunea citat.
Fostul premier a facut apel la colegii sai sa partid, atragandu-le atentia ca aceasta este "o politica fiscala eronata" si indemnandu-i sa ia atitudine in fata unor masuri economice gresite.
Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite
Intr-un comunicat transmis marti de Ministerul Finantelor Publice (MFP)se arata ca scopul incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, ci de realizarea reformelor din domenii precum sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat.
In ce priveste impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand de anul viitor, "aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare".
"Masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati", se arata in comunicatul ministerului.