Tariceanu: Nu sunt prieten cu Patriciu, am aflat de concesionarea namolului din presa

Marti, 16 Iunie 2009, ora 11:59
1899 citiri
Tariceanu: Nu sunt prieten cu Patriciu, am aflat de concesionarea namolului din presa
Foto: poza-zilei.ro

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni seara, ca nu a stiut de licenta acordata de ANRM firmei lui Dinu Patriciu, Marine Resources, prin care i s-au concesionat acestuia 9.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.

Mai mult, Tariceanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca a aflat despre aceasta concesionare abia saptamana trecuta, din presa.

"ANRM este o autoritate independenta si licenta de care vorbiti, de care am aflat si eu din presa saptamana trecuta, a fost acordata de ANRM si nu intra in atributiile Guvernului sau ale primului-ministru aceasta problema", a spus Calin Popescu Tariceanu cu privire la licenta de exploatare data firmei Marine Resources.

"Arhitectura institutionala din Romania prevede existenta unor autoritati independente tocmai pentru a nu aparea conflicte de interese. Acestea sunt sub autoritatea premierului in ceea ce priveste bugetul si cand au de trecut anumite acte normative pe care vor sa le promoveze, ele trec prin Guvern. Luati legea si cititi-o!", a explicat Calin Popescu Tariceanu care a adaugat ca decizia de acordare a licentei se afla postata pe site-ul ANRM.

Intrebat daca i se pare normal ca o astfel de licenta a fost acordata unei firme infiintate cu doar o luna inainte de licitatie, Tariceanu a refuzat sa se pronunte declarand ca trebuie intrebat ANRM-ul "daca au respectat conditiile legale. Eu nu stiu care sunt conditiile legale de acordare a acestor licente pentru a face un comentariu competent. Nu intra in competentele primului-ministru. Nu da Guvernul lui X sau lui Y licente. Sunt anumite atributii care au fost transferate catre anumite institutii independente".

Tariceanu: Nu sunt prieten cu Dinu Patriciu

Pe de alta parte, Tariceanu a respins chiar si ideea unei prietenii cu Dinu Patriciu. "Nu sunt prieten cu domnul Patriciu. Stiti foarte bine Dinu Patriciu ce optiuni politice are, l-a sprijinit pe actualul presedinte al PNL-ului, deci nu putem sa vorbim de prietenie", a declarat fostul premier.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat in 2008 firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.

Din cei 9.000 de kilometri, 3.800 km patrati se regaseau in zona care facea obiectul unui litigiu international, dintre Romania si Ucraina.

Compania care a obtinut Licenta de concesiune nr. 10.743/2008 este Marine Resources Exploration International SRL, detinuta de firma-mama cu sediul in Amsterdam, care la randul sau face parte din Rompetrol Holding SA.

Potrivit datelor din Registrul Comertului, Marine Resources Exploration International SRL are un capital social de 719.700 lei, iar sediul sau este in Calea Victoriei nr. 155, societatea fiind infiintata cu circa o luna inainte de a i se aproba licenta de concesiune.

Namolul sapropelic reprezinta, impreuna cu ceilalti compusi care il insotesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidrati si deuteriu), o sursa neconventionala de energie, fiind o alternativa energetica de viitor.

C.B.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Tariceanu prietenie Patriciu, #Tariceanu licenta namol, #Patriciu Marine Resources , #premier