Tariceanu: Plonjam cu capul inainte intr-o criza majora

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 15:43
2943 citiri
Tariceanu: Plonjam cu capul inainte intr-o criza majora
Foto: Arhiva

Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit cu surprindere decizia CCR cu privire la majorarea salariilor profesorilor dar a anuntat ca nu va lua inca o decizie cu privire la masurile pe care le va adopta in continuare, considerand ca procedura nu a fost incheiata, in sensul ca legea nu a fost promulgata de presedintele Romaniei.

"Nu va ascund ca am primit cu reala surprindere decizia Curtii Constitutionale", a declarat premierul aflat la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European de Toamna, precizand ca au existat situatii similare in care Curtea a decis in sens contrar, considerand ca legea ar fi trebuit sa prevada clar care sunt resursele bugetare necesare aplicarii legii.

Cu toate acestea, premierul a spus ca va respecta deciziile justitiei si ca va lua o hotarare dupa ce presedintele Romaniei va promulga sau nu legea. "In primul rand suntem in cursul unei proceduri. Asteptam sa vedem daca legea va fi promulgata", a declarat premierul.

Tariceanu a tinut sa sublinieze inca o data ca nu se opune majorarii salariale, dar ca aceasta trebuie facuta gradual. "Fondul nu rezida in aspectele juridice, ci in cele economice", a mai spus premierul, explicand ca desi Romania s-a bucurat "de o crestere economica de exceptie", majorarile salariale trebuie sa fie in concordanta cu cresterea celorlalti parametri economici.

"O majorare de 50% nu poate fi sustinuta economic si ar duce economia intr-o criza care ar afecta toate categoriile sociale", a mai avertizat Tariceanu.

"Spun asta cu o ingrijorare crescuta", a completat acesta, referindu-se la discutiile care au avut loc miercuri la Bruxelles, in timpul carora premierii tarilor participante si-au exprimat temerile legate de efectele crizei financiare globale.

"Vom asista la o recesiune pe scara larga", a continuat premierul, sustinand ca interesul Executivului este sa fereasca Romania de efectele majore ale acestei crize.

"Plonjam cu capul inainte intr-o criza majora care va narui toate performantele economice ale Romaniei din ultimii ani", a mai afirmat seful executivului.

Presat de jurnalisti, Tariceanu a mai declarat inca o data ca va lua masurile pe care le va crede de cuviinta numai dupa ce legea va fi sau nu promulgata si a respins ca pure speculatii solutiile avansate de alti lideri liberali care au propus asumarea raspunderii in Parlament sau inghetarea salariilor prin Ordonanta de Urgenta. "Sunt speculatii, fiecaruia ii trece prin cap cate o idee, ca sa nu o calific altfel. Lasati-ma sa iau o decizie, sa aratam si responsabilitate si solidaritate", a reactionat premierul.

Tariceanu a refuzat sa faca orice referire la posibilitatea ca presedintele Traian Basescu sa promulge sau nu aceasta lege, anuntand insa ca indiferent daca atitudinea Guvernului va fi penalizata de electorat la alegerile din toamna, el va pune mai presus de orice interesul Romaniei.

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Calin Popescu Tariceanu, #majorare, #salarii, #profesori, #reactie , #premier