Tariceanu: Romania a depus la UE sute de proiecte de finantare

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 14:26
362 citiri
Tariceanu: Romania a depus la UE sute de proiecte de finantare

Romania a depus sute de proiecte de finantare spre aprobarea Uniunii Europene, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa o discutie cu ministrii pe tema fondurilor europene.

"Programele sectoriale si programul operational regional au fost aprobate. Am organizat o reuniune de lucru pentru fondurile structurale", a declarat Calin Popescu Tariceanu. Premierul a punctat ca "banii europeni nu se dau, ci se obtin. Se acceseaza pe baza de proiecte".

Potrivit lui Tariceanu, sunt domenii foarte bine acoperite cu proiecte, motiv pentru care aceste proiecte de finantare europeana trebuie sa fie o prioritate in 2008.

Beneficiarii fondurilor europene sunt autoritatile centrale, autoritatile locale, operatorii economici, societatea civila, ONG-urile si persoanele fizice.

Tariceanu a spus ca marti s-a facut o trecere in revista a programelor, cu responsabilii lor, iar cele mai multe sunt din domeniul resurselor umane, de mediu, de transport, de crestere a competivitatii economice si a asistentei tehnice, domenii ce necesita o dezvoltare rapida.

Fiindca unii responsabili se plang de lentoarea anumitor proceduri, Tariceanu a spus ca sunt necesare modificari legislative care sa reduca considerabil timpul in care sunt luate aceste masuri tocmai fiindca legea permite acest lucru.

"Trebuie sa amelioram ritmul de solutionare a etapelor si a proiectelor pe care le avem", a spus Tariceanu, adaugand ca anumite proceduri contin etape foarte lungi, unele termene ajunand chiar la un an. Mai mult, legislatia pentru achizitiile publice a fost adoptata in urma consultarilor cu Comisia Europeana, a adaugat premierul.

Premierul a explicat ca, daca se doreste ca cei care sunt responsabili cu fondurile europene sa dea randament maxim si sa fie bine pregatiti, acestia trebuie sa fie bine remunerati.

"In perioada ce urmeaza am hotarat sa fac o reuniune de evaluare lunara impreuna cu reprezentantii locali in asa fel incat anul 2008 sa fie unsucces", a precizat primul-ministru.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proiecte, #Uniunea Europeana, #Calin Popescu Tariceanu , #premier