Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor de marti ideea ca presedintele FMI sa se adreseze plenului reunit, aratand ca acesta ar fi "un gest excesiv, care ne pune intr-o situatie de tara de lumea a treia".
In Biroul Permanent de marti presedintele Camerei Deputatilor le-a adus la cunostinta membrilor forulul de conducere al Camerei ca exista o solicitare a Bancii Nationale ca reprezentantul Fondului Monetar International sa se adreseze plenului reunit al celor doua Camere.
Anastase a spus ca aceasta solicitare este insa de competenta Birourilor reunite, drept care i-a adresat presedintelui Senatului Mircea Geoana o solicitare de a convoca o sedinta comuna a conducerii Parlamentului.
In context, liberalul Calin Popescu Tariceanu, lider al deputatilor PNL, a aratat, potrivit stenogramei sedintei, ca este "un pic exagerat, daca nu chiar prea mult" ca Parlamentul sa se reuneasca pentru a-i da posibilitatea lui Dominique Strauss-Kahn sa-si exprime mesajul.
"Eu cred ca, fata de anii '90, cand Romania avea nevoie de Fondul Monetar ca de aer si Fondul Monetar ne dadea indicatii foarte precise cum sa facem restructurarile - si poate ca a fost bine intr-o oarecare masura, dar n-are rost sa facem acum analiza istorica - totusi, exista o evolutie a Romaniei si cred ca este un pic exagerat, daca nu chiar prea mult, sa reunim Parlamentul in sedinta comuna ca sa-i dam posibilitatea lui Dominique Strauss-Kahn sa se adreseze", a subliniat Tariceanu, aratand ca desi FMI este o institutie importanta, Parlamentul isi face treaba accelerand procedura de ratificare a scrisorii Fondului.
"Cred ca interlocutorul firesc al Fondului Monetar trebuie sa fie Guvernul, si nu Parlamentul. Nu va mai spun de altceva. Uitati-va putin la Grecia, care este intr-o situatie mai grea decat noi. Grecia nu a facut, pana in momentul de fata si face eforturi sa nu faca, un acord cu Fondul. Adica Grecia vrea sa spuna, in final: 'Domnilor, noi suntem capabili singuri'.
Sigur ca nu singuri, ci cu ajutorul Uniunii Europene, asa se va intampla, sa iasa din situatia dificila, care este mai dificila decat a noastra. In conditiile acestea, mie mi se pare ca noi facem un gest excesiv, care ne pune intr-o situatie de tara din aceasta de lumea a treia, asa, oarecum; vine Fondul, se strange tot Parlamentul si stam cu totii", a continuat fostul premier.
Tariceanu i-a sugerat Robertei Anastase ca ii poate face chiar ea o primire presedintelui FMI, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor si evenual Mircea Geoana sa faca acelasi lucru la Senat.