UPDATE: Tariceanu infirma. El a solicitat o intrevedere cu Manuel Barroso, la Bruxelles

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 15:30
1611 citiri
UPDATE: Tariceanu infirma. El a solicitat o intrevedere cu Manuel Barroso, la Bruxelles

Premierul Tariceanu a anuntat ca nu Comisia Europeana l-a chemat la Bruxelles ca sa dea socoteala despre modificarea numirii procurorilor sefii, ci el a solicitat o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si precizeaza ca agenda intalnirii se refera la problematica UE, nu la cea invocata de Nicolae Vlad Popa.

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu este cel care a solicitat intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, iar intalnirea de lucru nu va avea loc pe data de 2 octombrie, ci marti, 30 septembrie. De altfel, ii reamintim domnului Nicolae Vlad Popa ca in Uniunea Europeana nu functioneaza un sistem de "chemare la raport" a primilor-ministri", a declarat duminica purtatorul de cuvant al guvernului Camelia Spataru. Ea a precizat ca agenda discutiilor se refera la problematica Uniunii Europene, inclusiv la pregatirea urmatorului summit UE.

Nicolae Popa a declarat duminica ca premierul Calin Popescu Tariceanu a fost chemat de oficialii Comisiei Europene pentru a da explicatii pentru aspectele care pot crea tensiune in relatia cu Bruxelles-ul, printre care si schimbarea procedurii de numire a procurorilor.

"Prim-ministrul este chemat, pe 2 octombrie, pentru a da explicatii in fata Comisiei Europene si a domnului Barroso, explicatii referitoare la situatia Autoritatii Nationale de Telecomunicatii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor europene, situatia sistemului 112, pentru care am fost chemati in fata instantei Curtii Europene de Justitie, precum si despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor", a declarat eurodeputatul Nicolae Vlad Popa,.

Popa a mentionat ca europarlamentarii PD-L au avertizat in nenumarate randuri ca actiunile autoritatilor de la Bucuresti provoaca o "tensiune nejustificata in fata institutiilor care ne finanteaza".

Senatul a decis, cu 78 de voturi pentru si 46 impotriva, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, excluzandu-l astfel pe presedinte din procesul de numire a magistratilor.

Schimbarea procedurii a fost criticata de Comisia Europeana. Unul din obiectivele de referinta asumate de Romania la data aderarii este sa nu modifice procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi, pozitie pe care CE a sustinut-o in mod "consecvent", a declarat la o conferinta de presa purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

"Comisia este la curent cu decizia luata de Senatul Romaniei de a modifica procedura de numire in posturile de conducere din sistemul judiciar. Intelegem ca aceasta este pozitia Parlamentului, care mai trebuie aprobata si de presedinte. Dupa cum am mai declarat si cu ocazia votului din comisia juridica a Senatului pe aceasta tema, pozitia CE privind aceasta procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA a fost consecventa de-a lungul timpului si a fost repetata in raportul nostru adoptat la 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinta (benchmark 3) stabilite la data aderarii, care spune clar ca aceasta procedura nu trebuie schimbata", a subliniat purtatorul de cuvant insarcinat cu mecanismul de cooperare si verificare privind justitia din Romania si Bulgaria.

Citeste si:
Trenul care a plecat de la Lisabona spre Paris, cu ocol prin 26 de țări, ajunge în București: „E un tren experiment, un tren laborator”
Trenul care a plecat de la Lisabona spre Paris, cu ocol prin 26 de țări, ajunge în București: „E un tren experiment, un tren laborator”
Ministrul interimar al Transporturilor şi Infrastructurii, Dan Vîlceanu, va fi prezent, vineri, în Gara de Nord la sosirea trenului "Connecting Europe Express", eveniment la care va participa...
Uniunea Europeană susține că nu a fost informată în legătură cu pactul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia. „Este cu adevărat o lovitură pe la spate”
Uniunea Europeană susține că nu a fost informată în legătură cu pactul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia. „Este cu adevărat o lovitură pe la spate”
Uniunea Europeană (UE) nu a fost informată cu privire la pactul în domeniul securităţii AUKUS încheiat de către Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, în regunea indo-pacifică, şi...
Sursa: Ziare.com