Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Calin Popescu Tariceanu e multumit cu ce a primit. A fost intotdeauna!

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 12:58
5302 citiri

Va ajunge Calin Popescu-Tariceanu presedintele Romaniei? Cel mai probabil, nu. Dar atunci de ce a acceptat fostul presedinte al PNL pozitia de sef al Senatului? De ce a acceptat sustinerea lui Victor Ponta?

Calin Popescu-Tariceanu, desi are doar 62 de ani, este un politician intrat in penumbra. Dupa ce a pierdut sefia PNL, nu s-a mai regasit in partid. E unul dintre campionii absenteismului in Senat. Cred ca singura lui performanta a fost un nou mariaj, al cincilea.

Calin Popescu-Tariceanu a fost un premier care a rezistat la putere intre anii 2004 si 2008 cu toata presiunea facuta asupra sa de catre Traian Basescu.

In acea perioada, a fost sustinut in Parlament de PSD, partidul lui Mircea Geoana preferand s-o faca discret si sa nu intre la guvernare. In acel mandat s-a copt coalitia anti-Basescu, iar liberalii lui Tariceanu au votat pentru prima suspendare a presedintelui, cea din 2007.

Tatal vitreg al fostului premier a fost Dan Amedeo Lazarescu, un vechi fruntas liberal care a colaborat cu Securitatea in perioada comunista, dar l-a ajutat pe fiul sotiei sale sa intre in politica dupa 1990.

S-a impregnat cu simbolistica vechilor liberali si a fost intotdeauna in prima linie a partidului. S-a lansat alaturi de Dinu Patriciu in vara anului 1990, cand aveau un discurs radical anticomunist in epoca lui Ion Iliescu.

Dupa o scurta perioada de glorie a Conventiei Democrate (1996-1998), PNL se prabuseste in anul 2000, dar e salvat de la dezintegrare de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Tariceanu e pastrat in conducerea partidului si joaca un rol minor in construirea alintei DA.

Ajunge premier printr-un noroc. Profita de retragerea lui Theodor Stolojan din tandemul cu Traian Basescu, iar dupa alegerile din 2004 pare cel mai potrivit pentru aceasta functie.

Daca privim in urma, Tariceanu a fost intotdeauna omul situatiilor fericite. Aceasta e si una dintre explicatiile acestei ultime alegeri. Niciodata si in nicio situatie nu a refuzat o oportunitate. Iar domnul Tariceanu probabil vede pozitia de presedinte al Senatului drept o mare oportunitate politica.

Nu cred ca ii pasa ca e acuzat de tradare de fostii sai colegi de partid. Probabil, in luarea acestei decizii, s-a bazat si pe lunga sa colaborare cu PSD din timpul cat a fost premier. Deci nu e niciun mister apropierea sa de Victor Ponta.

De asemenea, nu cred ca ii pasa daca va fi folosit si ca in cazul, in care nu reuseste sa sparga PNL, poate fi parasit de actualul aliat.

Deocamdata, misiunea lui Calin Popescu-Tariceanu pare a fi ca pana la vara sa aduca 20 de parlamentari liberali in zona Puterii, astfel incat sa-i creeze lui Victor Ponta posibilitatea de a se lauda cu refacerea USL, singura strategie politica (asocierea cu "niste liberali") prin care cred ca PSD poate ajunge la Cotroceni.

Sunt convins ca o sa vedem in zilele urmatoare un atac fara precedent la adresa PNL. E greu de spus daca partidul va rezista. Pana acum, de la iesirea din alianta cu PSD, Crin Antonescu nu a dat dovada de prea multa imaginatie.

La liberali totul se joaca in jurul cifrei procentuale ce va fi obtinuta la alegerile din 25 mai. Daca PNL va avea un scor mai mic de 20 la suta, Antonescu va avea probleme sa se mentina la conducerea partidului, daca va lua mai mult, pozitia lui Victor Ponta se va subrezi.

Cred ca actualul presedinte al PNL are nevoie de o victorie politica rapida sau de o alianta electorala pentru a iesi din incercuire.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Tariceanu PSD Senat, #Tariceanu candidat prezidentiale PSD , #Senat