Ce drepturi ar avea Tariceanu daca ar fi presedinte interimar, in cazul suspendarii lui Iohannis

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 18:54

   

Ce drepturi ar avea Tariceanu daca ar fi presedinte interimar, in cazul suspendarii lui Iohannis
Presedintele interimar al Romaniei are puteri aproape la fel de mari cu cele ale presedintelui ales al Romaniei: poate emite decrete, poate numi si revoca din functii, este seful Armatei si al CSAT, sau poate incheia tratate internationale.

Ca interdictii, presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate organiza un referendum. Ziare.com a realizat o analiza privind procedura de suspendare a presedintelui ales si drepturile pe care le are presedintele interimar.

"Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".

Acesta este articolul 98 din Constitutie, care stabileste ordinea privind preluarea functiei de presedinte al Romaniei.

In cazul in care seful PSD, Liviu Dragnea, si seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ar decide luni sa demareze procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis, ei trebuie sa urmeze pasii stabiliti de Constitutie."In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa", se arata la articolul 95 din Constitutie.

Avizul CCR, consultativAvizul Curtii Constitutionale este unul consultativ in aceasta procedura. Asa a fost in 2007 - in cazul primei suspendari a lui Traian Basescu, cand a dat aviz negativ. In 2012, Curtea Constitutionala a avizat partial motivele invocate de USL pentru suspendarea din functie a lui Traian Basescu, insa nu a identificat "faptele grave" prevazute in Constitutie pentru suspendarea presedintelui.

Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Referendumul, in maximum 30 de zileDaca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

La prima suspendare a lui Basescu, Parlamentul a votat cererea pe 19 aprilie 2007, iar referendumul a fost stabilit pe 19 mai 2007. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost presedinte interimar in perioada 19 aprilie 2007 - 23 mai 2007.

La cea de a doua suspendare a lui Basescu, Parlamentul a votat cererea pe 6 iulie 2012, iar referendumul a fost stabilit pe 29 iulie 2012. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a fost presedinte interimar in perioada 9 iulie 2012 - 27 august 2012.

Ce drepturi are presedintele interimarPresedintele interimar are atributii ceva mai limitate, el neavand o parte dintre posibilitatile de actiune si de exprimare ale unui presedinte ales.

Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.

Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (Articolul 91 din Constitutie)

Seful CSAT si al ArmateiAcesta este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare. (Articolul 92 din Constitutie)

In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, presedintele ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj.

In cazul in care Parlamentul nu se afla in sesiune, Legislativul este convocat de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.

De asemenea, el instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (Articolul 93 din Constitutie)

Poate numi in functiiPresedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii, potrivit articolul 94:
a) confera decoratii si titluri de onoare;
b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;
d) acorda gratierea individuala.

Nu in ultimul rand, in exercitarea atributiilor sale, presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. (Articolul 100 din Constitutie)

Care sunt interdictiileCat priveste interdictiile, acestea nu sunt prea numeroase, ele sunt prevazute in articolele 88-90 din Constitutie.

Presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii. (Articolul 88).

Articolul 89, care intra la interdictiile presedintelui interimar, priveste dreptul presedintelui de a "dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Oricum nu putea face asta, deoarece referendumul de demitere este organizat in termen de 30 de zile dupa suspendare.

Articolul 90 priveste dreptul de a cere poporului "sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national", dupa consultarea Parlamentului.

In perioada in care Nicolae Vacaroiu a fost presedinte interimar, acesta a semnat circa 60 de decrete de avansare in grad sau de promulgare a unor legi. La randul sau, Crin Antonescu a semnat 87 de decrete si a promulgat 27 de legi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Presedintele interimar al Romaniei are puteri aproape la fel de mari
cu cele ale presedintelui ales al Romaniei.

S-a inteles da! Sa nu mai aud comentarii.
@KPK1 Tariceanu nu va merge acolo sa faca sedinte foto, tre sa-i faca treaba lui SANTA KLAUS, aka ce n-a facut bizonu de cand e presedinte. Ce sa-i faci, unii cu vacantele altii cu hamalitu.
barabula
rank 5
si eu care credeam
ca va revitaliza economia, ca se vor face drumuri si cai ferate, ca cercetarea si invatamantul vor prioritare iar sistemul sanitar va fi cel mai performant...
de fapt va fi pe post de "veorica"
bum
rank 5
te rog Taricene , poveste-ne despre statul paralel !
---------------------------
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Principalul drept este dacă i se dă o pensie mai specială
Principalul drept este dacă i se dă o pensie mai specială, să crape ne necaz statul paralel.
bum
rank 5
100,000 de miliarde de pensii speciale !
-----------------------
razvanus
rank 5
ce este de facut in tara
Este foarte necesar sa dezvoltam orasele mici, localitatiile mici, comunele, judetele sarace din tara si partide nationaliste, populiste NU vor mai castiga majoritatea la alegeri. PSD a castigat alegerile sa creasca salarii, pensii, alocatii, venituri, sunt prea multe salarii minime in tara si se observa.
Ghilotina
rank 5
presedintele interimar are posibilitatea
sa introduca Legea martiala.
Asa ca gata cu berile dupa ora 20:00 !
Gata cu intrunirile in grup mai mare decat 3, gata cu propaganda mai ales a celei "antiromanesti" (contribuitie din plin a deputatilor PMP !) , gata cu ridicatul privirii la stele.

O sa culegeti ce ati semanat.
lucianp
rank 5
Are dreptul sa se faca de ris
Pentru ca talent la spus minciuni are cu carul.
Utilizator sters
Sperjurenu incurca lumea.
S-a ramolit.
De 10 ani freaca popicul.
opus9
rank 5
.
Klaus Iohannis, il zobește la vot pe Tăriceanu. Tăriceanu și Dragnea sant terminați. Pană in toamnă, acest lucru va fi foarte vizibil
KPK1
rank 5
Un lucru sigur.
Nu cred ca va avea indrazneala de a iesi de la Cotroceni in multime,sa-l aplaude lumea si sa- ceara sa faca poze.
Tare ma indoiesc,ca va ajunge sa intre la Cotroceni!!!.
jelu
rank 5
La Cotroceni ajung cei alesi de poporul roman
Nu NAZISTII gen Tariceanu!
lucianp
rank 5
Tariceanu nu este nazist. Tariceanu nu are nici o
ideologie sau vreo idee proprie. Este arhetipul nulitatii perfecte, narcisiste, si semidocte.
opus9
rank 5
.
Tăriceanu este in acest moment la " externe " ca Meleșcanu. Hai să fim serioși, el nu amai are in acest moment destulă vlagă pentru Palatul Cotroceni. Eu poit să spun că nu este la fel de primitiv ca Dragnea dar este mai ușor detectabil ca varstă și mai consumat decat " venerabilul " .
Te-o
rank 5
Circul suspendarii presedintelui tarii de catre o majoritate corupta
a parlamentului ,pentru simplul motiv ca seful statului refuza a participa la distrugere statului de drept si a independentei justitiei,cum au fost cele doua cazuri esuate,contra presedintelui Basescu,nu mai trebuie permis!
In disperarea lor infractorii mafiei PSD-ALDE,avand pe condamnatul dragnea in frunte,vor sa-si prelungeasca agonia prin suspendarea lui Iohannis!
Acest lucru nu mai trebuie permis fara amendarea legii suspendarii cu prevederea alegerilor anticipate ,in caz de esec al suspendarii!
Actualul presedinte ar trebui sa declanseze un referendum pe aceasta tema,imediat,precedand declansarea complotului mafiei PSD-ALDE de suspendare!
Mai mult,din moment ce codurile mult dorite de infractorii care conduc tara,au fost votate,acestea trebuie contestate la CCR imediat,astfel incat tariceanu sa nu le poata confirma,de pe pozitia ,eventuala,de presedinte interimar!Iohannis,isi plateste datoria fata de natiune pentru participarea la al doilea complot anti-statal,de suspendare esuata a parintelui statului de drept si independentei justitiei,Basescu!
Mai mult,cum CCR este o agentura PSD-ALDE,adica a borfasilor care au pus mana pe tara,nu va beneficia nici cel putin de avantajul moral,al unui aviz negativ al acestei institutii muribunde!
Oricum va beneficia de votul masiv al poporului,ca singura masura de oprire a asaltului borfasilor PSD-ALDE ,in frunte cu dragnea-tariceanu,asupra Romaniei!Teo
Cucucorapshan
rank 4
In 30 zile Statul Subteran e terminat!
Dispar Kovesi, Lazar, Klaus, Horodniceanu, acoperitii din justitie!

Am scapat de basism, scapam si de securism!
Utilizator sters
paralel mai bivole, nu subteran !
vai de cozonacu vostru de lingai pezdishti, ciuguliti

firimiturile de la masa imbuibatzilor vostri conducatori!

Statu subteran si ieconomia paralela, de asta o sa aveti

parte pomanagiilor, sub conducerea inteleapta a

semidoctilor guvernanti
lucianp
rank 5
Si a mai grist si altceva, deh, in focul creatiei.
A scris “securism" in loc de “sekurism". Are nevoie de o reciclare.
cdi0011
rank 5
30 scapati de puscarie ...dar...
intr-o zi altcineva va veni la putere si va penaliza iar abuzul in servici si de putere, va penaliza coruptia samd. ... Si cum lupul isi schimba blana dar naravul nu...intr-o zi tot la umbra o sa ajungeti si o sa aveti cate un iubit... luati-va vasilina de acasa
Enzo
rank 5
"Statul subteran"
Vocea subconstientului? Sobolanii traiesc in subteran.

Romania va ramane in custodia adevaratului stat paralel, pardon mafiot, reprezentat de Dragnea marioneta lui Coldea.
Utilizator sters
cosorelule din transnistria
parerile tale nu intereseaza pe nimeni,
nici macar pe psdisti :)
nu-i pasa nimanui de ceea ce vrei/nu vrei sa auzi,
ordine poti da doar in bordeiul tau,clar ?

tariceanu nu va ajunge niciodata presedinte,
nici macar interimar.
individul n-a muncit niciodata in viata lui,
doar daca consideri munca probatul chilotilor :)
Gile
rank 5
E simplu
Burtosul Tariceanu o va demite pe Kovesi si va promulga modificarile la legile justitiei (inclusiv codurile penale) fara sa mai ceara punctul de vedere CCR sau al Comisiei de la Venetia !
Se pare ca dublul condamnat penal, pedofilul Dragnea are nevoie urgenta de aceste masuri luate de presedinte pentru a pleca linistit in concediu cu copilul lui infiat : Irinuca .
Utilizator sters
Vezi, ai ghicit, ce era asa greu.
Fii multumit ca veti avea ce macani p'aicea. Si gura voastra tre sa mananca ceva, cum imi spunea un hastag de-al vostru.

@DemonAnal, mielule, daca nu intereseaza pe nimeni atunci de ce sari la cap, vrei din fata?. Stai in banca ta si mai trage-un fum. Sau si gura ta tre sa mananca ceva?
Comentariu inadecvat
RN
rank 5
Lasă, bre
Să fie și Tăriceanu fericit. Măcar 30 de zile să fie președinte că altfel nu-i iese pasiența...
Utilizator sters
Ei vezi, un om mai intelegator @RN. Merci colega.
@Julan'Dos 09.35, bine, sa zicem ca eu pun botu si cosmaru tau se va sfarsi. Da sa ne intelegem de la inceput! Cum ai zis si tu, e vorba de suspendare 30 zile si nu demitere prin referendum. Acolo nu pun botu, sekuristii's inca la putere in parliment, ochiu si timpanu sta de veghe'n cucuruz.
Amice, daca pampalaii astia nu's in stare sa'l demita 30 zile pe bizonu de Johannis, promit ca voi inchide sandramaua si cosmaru tau va lua sfarsit!
Daca pierzi tu renunt eu la berea ta preferata da promite ca ai sa-ti schimbi avatarul. I-mi provoaca reflux moaca Kurristului ala. Parca el si-a facut operatie sa-si scoata doua coaste ca sa-si poata suge ciubucu? Coastele'l impiedicau sa se-ndoaie de sale suficient!

Biletu ala pentru transsoberian sa-l dai lu mielu ala banal, e amator de senzatii tari. Apropo, de ce sari tu la cap in locul lui? Sunteti dintr-un ou?
JulianDoe
rank 5
nea Cotorel, ala din avatar e un individ care la
viata lui a cantat un gen de muzica pe care matale nu cred ca-l accepti. asta e, ramai la manele...
ca si-o fi scos sau pus vreo coasta, nu prea fac o pasiune din asta. vezi ca "I-mi provoaca reflux" nu prea e la fel cu "Imi provoaca reflux". stiam eu ca n-ai dat pe la scoala, ca doar esti pesedist.
berea mea preferata nu e aia la pet. 'geaba-ti spun cum o cheama, ca nu stii. aia le pet e pentru voi, cand asteptati "rata" in autogara.
gogoasa cu suspendarea lui Ioha e facuta de Dragnea doar pentru sarmanii ca tine. doar asa ce mai pare si el ca are muschi. vad ca pe tine te-a prostit, si nu de-acum... Dragnea are alte probleme, mai mari. asta cu suspendarea e o anecdota de-a lui, ca sa te faca pe tine sa-i mai faci oarece reclama mokka.
si in fine, la apropoul tau: "sar la cap" pentru ca sunt trei lucruri care nu-mi plac pe lumea asta. adica: omul prost, bariera pusa si femeia cu ciorapii suciti.
daca nu esti bariera sau femeie (cu ciorapii suciti), e cam naspa de tine :)))

eu zic sa-ti faci deja alt cont. l-ai nenorocit si pe asta...
Utilizator sters
Nea Julane 13:55, O fi suspendarea lui Johann o gluma, anecdota sau
gogoasa da pana una alta mataluta vad ca nu ai curaj sa bati palma.
Pacat, aveai ocazia sa scapi de mine mai repede. Altfel contu nu-l schimb, parerea dtale ma pasioneaza mai putin chiar daca-l asculti p'ala din avatar.
Mult PA!
Minona
rank 5
Sa vezi atunci...
Sa vezi atunci cum se baga in fata la permise.
Ajungem iar la fanarioti cu Tariceanu.
Tome
rank 5
Deci daca Tariceanu ajunge presedinte interimar ...
...ar fi bine sa ne rugam pentru sanatatea lui !
Fiindca daca cine stie din ce motive devine indisponibil, Dragnea ii va lua locul !
Si abia atunci ar incepe cu adevarat balul !
Dragnea presedinte !
Ar semna promulgarea legilor inocentei, cu amandoua mainile !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor