Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce interese l-au indemnat pe Tariceanu sa forteze incalcarea unei decizii a UE?

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 18:00
13651 citiri

Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra este structura reprezentantilor parlamentelor statelor riverane la Marea Neagra. Organizatia nu are un rol decizional conturat, ci unul mai mult simbolic, expresie a incercarii statelor membre de a implica cat mai multe componente ale societatii in dialogul regional.

Domnul Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat si fost sef al Administratiei Prezidentiale, este un om politic cu implicare substantiala in procesul decizional de la Moscova.

Prezenta sa pe lista interdictiei de calatorie (se numeste"Travel ban", fara legatura directa cu vizele sau cu detinerea pasaportului diplomatic) adoptata de Uniunea Europeana, inclusiv cu votul Romaniei, nu este intamplatoare.

Admir efortul autoritatilor romane care sustin, bizar, ca prezenta la Bucuresti a Presedintelui Dumei de Stat era de neevitat.

Uniunea Europeana are, din 2005, un set de Reguli de Implementare a masurilor restrictive in cadrul Politicii Comune Externe si de Securitate. Exceptiile se acorda "de la caz la caz" dupa "evaluarea tuturor intereselor implicate, evitandu-se incalcarea obiectivelor masurilor restrictive (ART. 25) ".

Este stranie incercarea institutiilor statului roman de a incerca sa motiveze de ce ar fi fost "obligate" sa incalce deciziile UE. Interpretarea, la limita, prin coroborare a tot felul de prevederi vizand acordarea imunitatii si privilegiilor diplomatice nu poate justifica o decizie pe care o numesc "politica".

Ca si in trecut, aroganta si suficienta unora au ridicat un nou semn de intrebare privind politica externa de la Bucuresti. Sau este vorba de ceva mai serios?

Imi este greu sa imi imaginez ce fel de interese politice formidabile l-au indemnat pe dl. Calin Tariceanu sa forteze incalcarea unei decizii a UE intr-o problema atat de sensibila sau poate presedintele Senatului considera util sa promoveze cateva din ideile anuntate, chiar in 2015, de domnul Serghei Nariskin cum ar fi condamnarea "anexarii Germaniei de Est de catre Germania de Vest, in 1989" sau "fuziunea intre Uniunea Europeana si Uniunea Euro-Asiatica".

In orice caz la intrarea in Parlamentul Romaniei, stat membru NATO si UE, domnul Nariskin a transmis, din nou, pozitia tarii sale privind sistemul de securitate al NATO, Scutul antiracheta, politica regionala a Federatiei Ruse.

Corect, pe mandat, din perspectiva Federatiei Ruse. Din Romania nu raspunde nimeni!

Daca aceasta a fost intentia, sa-i multumim domnului Tariceanu pentru ca a oferit sediul Parlamentului Romaniei celor care exprima mesaje impotriva orientarii strategice fundamentale a tarii noastre.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tariceanu Serghei Nariskin Senat Romania, #Nariskin Romania , #Senat