Ce drepturi ar avea Tariceanu daca ar fi presedinte interimar, in cazul suspendarii lui Iohannis

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 18:54
21799 citiri
Ce drepturi ar avea Tariceanu daca ar fi presedinte interimar, in cazul suspendarii lui Iohannis
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Presedintele interimar al Romaniei are puteri aproape la fel de mari cu cele ale presedintelui ales al Romaniei: poate emite decrete, poate numi si revoca din functii, este seful Armatei si al CSAT, sau poate incheia tratate internationale.

Ca interdictii, presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate organiza un referendum. Ziare.com a realizat o analiza privind procedura de suspendare a presedintelui ales si drepturile pe care le are presedintele interimar.

"Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".

Acesta este articolul 98 din Constitutie, care stabileste ordinea privind preluarea functiei de presedinte al Romaniei.

In cazul in care seful PSD, Liviu Dragnea, si seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ar decide luni sa demareze procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis, ei trebuie sa urmeze pasii stabiliti de Constitutie.

"In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa", se arata la articolul 95 din Constitutie.

Avizul CCR, consultativ

Avizul Curtii Constitutionale este unul consultativ in aceasta procedura. Asa a fost in 2007 - in cazul primei suspendari a lui Traian Basescu, cand a dat aviz negativ. In 2012, Curtea Constitutionala a avizat partial motivele invocate de USL pentru suspendarea din functie a lui Traian Basescu, insa nu a identificat "faptele grave" prevazute in Constitutie pentru suspendarea presedintelui.

Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Referendumul, in maximum 30 de zile

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

La prima suspendare a lui Basescu, Parlamentul a votat cererea pe 19 aprilie 2007, iar referendumul a fost stabilit pe 19 mai 2007. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost presedinte interimar in perioada 19 aprilie 2007 - 23 mai 2007.

La cea de a doua suspendare a lui Basescu, Parlamentul a votat cererea pe 6 iulie 2012, iar referendumul a fost stabilit pe 29 iulie 2012. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a fost presedinte interimar in perioada 9 iulie 2012 - 27 august 2012.

Ce drepturi are presedintele interimar

Presedintele interimar are atributii ceva mai limitate, el neavand o parte dintre posibilitatile de actiune si de exprimare ale unui presedinte ales.

Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.

Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (Articolul 91 din Constitutie)

Seful CSAT si al Armatei

Acesta este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare. (Articolul 92 din Constitutie)

In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, presedintele ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj.

In cazul in care Parlamentul nu se afla in sesiune, Legislativul este convocat de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.

De asemenea, el instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (Articolul 93 din Constitutie)

Poate numi in functii

Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii, potrivit articolul 94:

a) confera decoratii si titluri de onoare;

b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;

c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;

d) acorda gratierea individuala.

Nu in ultimul rand, in exercitarea atributiilor sale, presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. (Articolul 100 din Constitutie)

Care sunt interdictiile

Cat priveste interdictiile, acestea nu sunt prea numeroase, ele sunt prevazute in articolele 88-90 din Constitutie.

Presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii. (Articolul 88).

Articolul 89, care intra la interdictiile presedintelui interimar, priveste dreptul presedintelui de a "dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Oricum nu putea face asta, deoarece referendumul de demitere este organizat in termen de 30 de zile dupa suspendare.

Articolul 90 priveste dreptul de a cere poporului "sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national", dupa consultarea Parlamentului.

In perioada in care Nicolae Vacaroiu a fost presedinte interimar, acesta a semnat circa 60 de decrete de avansare in grad sau de promulgare a unor legi. La randul sau, Crin Antonescu a semnat 87 de decrete si a promulgat 27 de legi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#suspendare Klaus Iohannis, #suspendare Tariceanu, #Iohannis Tariceanu Dragnea suspendare Iohannis , #Senat