Tariceanu explica ce va face Senatul in cazul Sova: Sa nu confundam atitudinea politica cu legea

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 22:36
4189 citiri
Tariceanu explica ce va face Senatul in cazul Sova: Sa nu confundam atitudinea politica cu legea
Foto: B1 Tv

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a explicat, miercuri seara, ce se va intampla dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea CSM in privinta votului in cazul lui Dan Sova si a decis ca Senatul este obligat sa redacteze si sa publice o hotarare in acest sens.

"Hotararea CCR, ca ne place sau nu ne place, ea devine obligatorie din momentul in care se publica in Monitorul Oficial, ea obliga Parlamentul sa statueze ca in cazul unui senator a fost indeplinit cvorumul si s-a incunviintat arestarea sau nu. Deci, Parlamentul e obligat sa adopte o hotarare.

Trebuie sa asteptam ca decizia CCR sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar comunicarea intre institutii nu se face prin comunicate de presa. Asta e decizia Curtii, ea se va pune in aplicare. De refacerea votului (in cazul lui Dan Sova - n.red.) nu se poate vorbi. Votul dat in Senat a fost perfect legal, dar nu trebuie sa confundam atitudinea politica cu aspectul legal", a precizat Tariceanu, la B1 Tv.

Declaratia lui Tariceanu are loc dupa ce Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii.

Daca CCR va decide ca hotararea din M.O. este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.

Votul controversat din Senat

Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie.

Tariceanu, atac la CCR: A fost transformata premeditat intr-un arbitru al deciziei politice

Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazului unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.

Tariceanu s-a ales cu plangere penala

Eugen Tomac, presedintele PMP, sustine ca Romania "nu-si poate permite un presedinte de Senat care incalca Constitutia, lucru constatat de Curtea Constitutionala a Romaniei".

Acesta a precizat ca a depus o plangere penala pe numele lui Calin Popescu Tariceanu, pe care il acuza de abuz in serviciu in cazul votului privind ridicarea imunitatii lui Sova.

CCR constata conflict intre puteri in cazul Sova: Tariceanu s-a ales cu plangere penala

"Decizia CCR de astazi a confirmat faptul ca presedintele Senatului, cel care trebuie sa vegheze la respectarea legii, a privilegiat de fapt incalcarea ei, in cazul votului privind ridicarea imunitatii senatorului Dan Sova. Am adresat deja plangere penala cu privire la lipsa emiterii unei hotarari in urma votului, prin care domnul Calin Popescu Tariceanu a comis o fapta ce poate constitui un abuz in serviciu.

Consider ca respectarea legii in institutia legiuitoare a tarii este o conditie minima a statului de drept, deci este nevoie de sanctionarea fiecarei incercari de subminare a acestui principiu", a declarat Eugen Tomac pentru Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tariceanu vot senat Sova, #Tariceanu decizie CCR, #Senat Sova decizie CCR , #Senat