Tariceanu o vrea pe Kovesi audiata in comisia de ancheta din Parlament: Si Bill Clinton a fost!

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 20:56
19056 citiri
Tariceanu o vrea pe Kovesi audiata in comisia de ancheta din Parlament: Si Bill Clinton a fost!
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu (Arhiva)

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca toti cetatenii romani, inclusiv procurorii, trebuie sa se prezinte in fata unei comisii de ancheta parlamentara, dand exemplul audierii lui... Bill Clinton in Senatul SUA.

Totodata, Tariceanu nu e deranjat de faptul ca un condamnat penal pentru fraude electorale, Liviu Dragnea, ar putea conduce comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009.

"Toti cetatenii romani au drepturi si obligatii egale, toti suntem egali in fata legii. Daca Parlamentul hotaraste constituirea unei comisii de ancheta si hotaraste sa audieze o serie de persoane care pot sa aiba informatii relevante, cred ca este obligatia tuturor, fara niciun fel de exceptie, sa se prezinte in fata comisiei", a declarat Calin Popescu Tariceanu, sambata, la Palatul Parlamentului, intrebat daca Laura Codruta Kovesi poate fi obligata sa vina in fata unei comisii parlamentare de ancheta avand in vedere ca este procuror, informeaza News.ro.

Cu toate ca in istoria Parlamentului Romaniei au existat mai multe situatii in care procurorii nu au venit la audieri, neputand fi obligati, Tariceanu a preferat sa dea ca exemplu o situatie din Statele Unite, unde fostul presedinte Bill Clinton (un politician) a fost audiat de Senatul SUA in scandalul sexual cu Monica Lewinski.

"Daca noi ne referim la tara pe care o privin cu extrema admiratie, Statele Unite, acolo nu foarte demult, in timpul mandatului presedintelui Clinton, presedintele SUA a fost convocat pentru audieri la comisia senatoriala de ancheta si s-a prezentat. Si nu era procurorul Statelor Unite, ci era presedintele Statelor Unite.

Deci daca vrem sa acceptam regulile democratiei asa cum sunt ele, atunci cred ca trebuie sa fie obligatia tuturor sa se prezinte la comisia parlamentara de ancheta si nu exista categorii speciale care sa fie scutite de aceasta obligatie", a mai adaugat Tariceanu, fara sa tina cont de faptul ca legislatiile din cele doua tari sunt diferite, iar Curtea Constitutionala din Romania a dat mai multe decizii in care a precizat ca Senatul sau Camera Deputatilor nu pot chema la audieri in comisiile de ancheta decat reprezentanti ai Guvernului sau ai Administratiei Publice, nicidecum magistrati, ceea ce ar incalca principiul separatiei puterilor in stat.

Potrivit Constitutiei, deciziilor Curtii Constitutionale si deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii nu pot fi obligati sa participe la audierile comisiilor parlamentare, permanente sau de ancheta.

Astfel, in sedinta din data de 24 mai 2007 plenul CSM a stabilit ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

De asemenea, prin, Decizia nr. 1.231 din 29 septembrie 2009, "Curtea a aratat expressis verbis ca 'in fata comisiilor de ancheta, in mod obligatoriu, trebuie sa compara numai subiectele de drept care se afla in raporturi constitutionale specifice cu Parlamentul potrivit titlului III, cap. IV din Constitutie, intitulat Raporturile Parlamentului cu Guvernul. Alte subiecte de drept pot fi invitate sa ia parte la dezbaterile din fata comisiilor de ancheta, fara a exista insa vreo obligatie corelativa din partea acestora de a da curs invitatiei".

Totodata, Curtea Constitutionala a mai stabilit ca "Ministerul Public este parte a autoritatii judecatoresti, iar faptul ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei nu califica Ministerul Public ca fiind o institutie publica a carei activitate s-ar afla sub control parlamentar".

Citeste mai multe despre ce prevad Constitutia, deciziile CCR si CSM, si care sunt opiniile expertilor in drept constitutional.

Pe de alta parte, intrebat daca un condamnat penal pentru fraude electorale, Liviu Dragnea, poate conduce o comisie parlamentara care sa ancheteze eventuale fraude la alegerile prezidentiale din 2009, Tariceanu a spus ca nu exista niciun impediment legal in acest sens.

"Poate fi (Dragnea presedintele comisiei de ancheta - n. red.), nu exista niciun fel de impediment pentru aceasta situatie. Va rog sa cititi legea", a replicat liderul ALDE.

C.B.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Tariceanu Kovesi audieri comisie ancheta , #Senat