Tariceanu prevede ca la toamna vom avea referendum pentru "familia traditionala"

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 21:26
5395 citiri
Tariceanu prevede ca la toamna vom avea referendum pentru "familia traditionala"
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus, referitor la comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din anul 2009, ca audierile au relevat prezenta unui stat paralel.

"Ei bine, dincolo de posibila fraudare a alegerilor din 2009, ceea ce se constata din ce in ce mai mult si informatiile care ies la lumina ne duc pe o directie care este foarte ingrijoratoare si anume ca in Romania institutiile de forta ale statului au constituit un fel de stat paralel, adica un sistem de luare a deciziilor, fara ca ele sa aiba legitimitatea necesara sa o faca.

(...) As vrea foarte mult ca comisia sa inceapa sa puna reflectoarele pe ceea ce noi numim, astazi din ce in ce mai mult, statul paralel", a mentionat Tariceanu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Pe de alta parte, acesta afirma ca organizarea unui referendum privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei in sensul definirii familiei ar putea avea loc cel mai probabil in toamna acestui an.

Tariceanu atrage insa atentia asupra a "ceea ce inseamna nevoia asigurarii libertatii fiecarui individ de a-si alege modul in care isi construieste viata si drumul in viata".

"Pentru mine, ca liberal, vreau sa ma intelegeti ca, fara sa pot sa desconsider opinia unui numar important al cetatenilor nostri, am in vedere si aceasta necesitate de a acorda libertate fiecaruia de a-si alege calea in viata, dar, in acelasi timp, este si o obligatie politica, si una legala, si constitutionala de a consulta cetatenii si, in urma consultarii prin referendum, sa stim exact ce avem de facut.

Acesta va fi, daca vreti, parcursul pe care il vom urmari si este cel mai probabil ca in toamna acestui an sa fie intrunite conditiile necesare din punct de vedere legal pentru organizarea referendumului", spune liderul ALDE.

In privinta unei revizuiri ample a Constitutiei, Tariceanu nu se declara "foarte optimist", aratand ca este necesara sustinerea a doua treimi dintre parlamentari pentru adoptarea unei noi legi fundamentale, liberalii putand bloca procesul.

"PNL este un partid care in lipsa unei ideologii si a unui program politic are o singura functiune si anume aceea de ajutor al presedintelui si atunci, in momentul in care discutam posibil despre anumite prerogative prezidentiale care nu isi au locul in momentul de fata in acea institutie, ne asteptam la un blocaj din partea PNL si acest lucru nu este de ieri de astazi.

A functionat si in 2012 si in 2013, aceeasi atitudine cand a fost vorba despre discutarea revizuirii Constitutiei", a adaugat seful Senatului.

Presedintele ALDE sustine ca in coalitie colaborarea "functioneaza foarte bine" si nu exclude, la fel ca liderul PSD, Liviu Dragnea, intrarea UDMR la guvernare. In plus, senatorul nu exclude nici o remaniere.

"Remanierea este o actiune care se petrece in toate Guvernele din lume si remanierea, la un moment dat, se decide de factorul politic, de prim-ministru in final. Si la noi va fi la fel, nu e nicio diferenta fata de alte tari, numai ca in acest moment nu am ce sa comentez despre acest subiect", mentioneaza fostul premier PNL.

Acesta vorbeste si despre necesitatea reconsiderarii modului in care se acorda venitul minim garantat pentru ca, pe o parte, exista un deficit de forta de munca si, pe de alta, un numar mare de asistati social.

"Aceasta tema a venitului minim garantat a fost abordata si de actualul ministru al Muncii si am abordat-o si eu si cred ca este necesara reconsiderarea modului in care se acorda venitul minim garantat in conditiile in care avem un numar mare de beneficiari si, pe de alta parte, o cerere extrem de mare si un deficit extrem de mare de forta de munca.

Deci, ne plangem, pe de o parte, ca nu avem forta de munca suficienta si sunt foarte multe zone si din sectorul public si mai ales din sectorul privat care reclama acest lucru si, pe de alta parte, un numar mare de asistati social cu venitul minim garantat.

Nu e vorba de ceilalti, care beneficiaza, de ajutoare pentru ca sunt inapti pentru a munci. Deci, eu cred ca trebuie aceasta legislatie revizuita pentru ca sa corectam o situatie in principal nedorita", a mai declarat Tariceanu.

Nu in ultimul rand, acesta a explicat ca, pentru o justitie independenta, este nevoie ca factorul politic sa nu mai faca numirile in Justitie, "cum este cazul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este numit de presedinte": "Am creat o institutie, si anume Consiliul Superior al Magistraturii, care are rolul de garant al independentei justitiei si trebuie sa-i dam acestuia relevanta necesara si rolul necesar pentru asumarea unor decizii care sa duca la o independenta crescuta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Tariceanu comisie ancheta prezidentiale, #Tariceanu revizuire Constitutie, #Tariceanu venit minim garantat, #Tariceanu remaniere Guvern , #Senat
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
In ce calitate se exprimă inculpatul Tăriceanu? Poate pană la toamnă