Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, luni, ca a propus in cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democratiei, respectiv a statului de drept, el vorbind in acest context despre un dezechilibru major in detrimentul Legislativului.
"Propunerea mea este sa formam la nivelul Parlamentului o comisie speciala pentru evaluarea democratiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, dupa o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situam cu statul de drept in Romania si cu democratia. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar, din pacate, pare ca acei care vorbesc sa cunoasca destul de putin", a afirmat presedintele Senatului dupa sedinta PSD.
Tariceanu a adaugat ca a explicat in cadrul reuniunii "ca statul de drept inseamna in primul rand respectarea catorva principii fundamentale pe care este construita democratia".
"Institutia centrala in orice democratie este Parlamentul. Este singura institutie democratica. De echilibrul intre puterile statului - puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca - depinde buna functionare a statului. Si, din pacate, la noi ceea ce constatam in momentul de fata este un dezechilibru major in detrimentul institutiei democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul.
Am spus ca, in momentul de fata, independenta si suveranitatea Parlamentului sunt puse in discutie, legislatia actuala permite ca suveranitatea Parlamentului sa fie impartita cu Curtea Constitutionala. Puterea judecatoreasca ataca permanent independenta Parlamentului si deciziile pe care le ia. Si toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate", a mai afirmat presedintele Senatului.
Tariceanu considera ca puterea judecatoreasca trebuie sa tina cont intotdeauna si de responsabilitatea pe care o are, pentru a nu produce crize politice "de genul in care suntem astazi".
"Lucrurile acestea trebuie discutate cu toti cei care sunt factori activi, societate civila, asociatii profesionale si, in acest sens, saptamana viitoare, dupa ce vom trece de motiunea de cenzura, la Senat, ca o continuare a discutiilor pe care le-am avut cu CSM, am propus si cu acordul colegilor mei sa facem si o intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor, judecatori, procurori si asa mai departe.
Tocmai pentru ca vad ca exista serioase preocupari, serioase framantari si as spune mai mult decat atat, ingrijorari, temeri cu privire la functionarea corecta a justitiei in Romania. Daca nu vom reusi sa redam increderea cetatenilor in actul de justitie atunci, sigur, ca nu putem sa vorbim de statul de drept si drumul este pavat pentru derapaje de la democratie si instalarea unui regim autoritar asa cum s-a incercat in perioada regimului Basescu", a aratat presedintele Senatului.
2-mandat de 5 ani pt premier,egal cu cel al... Vezi tot
vai de ei, de... Vezi tot