Nu Tariceanu e de vina

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 19:57
6080 citiri
Nu Tariceanu e de vina

Ceea ce a facut Calin Popescu Tariceanu la preschimbarea permisului de conducere nu este o situatie unica. Ba as zice ca demnitarii care isi asuma statutul de muritori de rand reprezinta o exceptie. Un ministru la coada la permise e de breaking news.

Iar replica lui Calin Popescu Tariceanu - cum ca oamenii cu functii importante trebuie sa se dedice problemelor societatii, nu statului la coada - reflecta o mentalitate indraznesc sa spun generala. Omul a fost sincer in felul lui.

Asa cum nu am nicio indoiala ca niciun politist indiferent de rang n-a refuzat vreodata o solicitare similara a unui demnitar, desi doar trei sunt acum anchetati.

Dar vina nu e a lor, oameni buni!

Sincer vorbind, de cate ori stand la coada nu ati vazut pe cineva intrand in fata, indiferent ca era vorba de o coada la pasapoarte, permise, inmatriculari, medic sau mai stiu eu ce ghiseu. Si ce ati facut? Cel mai probabil fie ati oftat, fie ati dat marunt din buze si ati asteptat in continuare cuminti.

Ei bine, diferenta esentiala a acestui caz nu consta in ceea ce a facut CPT, ci faptul ca de aceasta data cineva a refuzat sa mai priveasca cu resemnare abuzul si a actionat. Ce a facut avocata Elenina Nicut putea face oricine, adica sa nu se lase calcat in picioare, sa pretinda respectarea regulilor democratice si ale statului de drept.

Puterea ia mintile, asta se stie. Si cei mai multi dintre cei care ajung sa o aiba traiesc la un moment dat derapajul. Imi amintesc ca un fost ministru imi povestea ca in perioada de mandat ajunsese sa piarda contactul cu realitatea. Totul era acolo, totul era servit, totul era la un telefon distanta. Si cand a constientizat asta, s-a speriat.

Cei mai multi insa nu se sperie, ci profita din plin si ajung sa considere ca totul li se cuvine si e normal sa li se cuvina. Si daca nu sunt adusi la ordine urgent ajung sa o ia razna complet, asa cum se intampla cu ministrul Oprea care, potrivit politistilor, numai la toaleta nu se ducea fara coloana.

Iar aducerea la ordine inseamna exact ceea ce a facut Elenina Nicut. Sa reactionezi la abuz si aberatie, sa nu te lasi calcat in picioare de functie sau grad. Din sute de oameni care in ziua aceea au stat la coada si alte cine stie cate mii care au vazut imaginile cu CPT intrand pe usa din dos, o singura persoana a reactionat, o singura persoana s-a comportat ca cetatean al unui stat de drept. Si atunci cine e de vina, abuzatorul caruia ii merge sau abuzatul care accepta orice?

Daca traim intr-o tara in care demnitarii se comporta abuziv este in buna masura si vina noastra. Este si consecinta lipsei noastre de reactie. Consecinta faptului ca am acceptat ani de zile fara sa cracnim sa ne treaca prin fata zeci de coloane, am acceptat mereu tot felul de comportamante abuzive si discretionare pentru ca noi insine le-am considerat pe undeva normale.

De ce? De teama ca ar putea urma represalii, din comoditate, dar poate si pentru ca le priveam nu cu furie, ci cu jind: daca am fi in aceeasi pozitie am face la fel.

Noi insine, cei aliniati tacuti si cuminti la nenumarate cozile ale plebei, gata sa ii luam gatul semenului de alaturi, dar fara reactie in fata jupanilor, noi intelegem ce inseamna cu adevarat democratia si statul de drept? Noi, cei care ne lasam calcati in picioare, avem reflexele firesti ale unor cetateni dintr-un stat de drept?

Iata ca daca un om isi indreapta coloana si in loc sa boscorodeasca se revolta ceva se poate schimba. Pana la urma, suntem tratati ca indivizi si ca popor exact asa cum permitem si meritam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Tariceanu permis ancheta DNA , #Senat