Oficial rus interzis de UE, prezent la Parlamentul Romaniei. Se cere demisia lui Tariceanu

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:39
11295 citiri
Oficial rus interzis de UE, prezent la Parlamentul Romaniei. Se cere demisia lui Tariceanu

Presedintele Dumei ruse, Serghei Nariskin, se afla vineri la Bucuresti, fiind invitat la un eveniment organizat de Senatul Romaniei. Nariskin se afla pe lista demnitarilor rusi care au interdictie de intrare in UE, motiv pentru care se cer explicatii MAE si se propune demiterea lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

Serghei Nariskin a fost invitat sa participe la lucrarile celei de-a 46-a Adunari Generale a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN), eveniment la care iau parte delegati din toate cele 12 state membre, precum si reprezentanti ai unor parlamente nationale sau organizatii parlamentare internationale, cu statut de observator sau invitat special pe langa aceasta organizatie parlamentara regionala, precizeaza intr-o postare pe Facebook Calin Popescu Tariceanu.

In alocutiunea inaugurala, presedintele Senatului a subliniat ca, "in calitatea sa de tara cu tripla frontiera - nationala, ‪NATO si ‪UE - la Marea Neagra, Romania ramane consecventa intaririi relatiilor cu toti membrii familiei OCEMN".

"Presedintele Senatului si-a exprimat totodata preocuparea cu privire la provocarile existente in regiunea Marii Negre, fie ca este vorba despre razboiul hibrid, conflictele asimetrice sau tendinta de modificare a frontierelor, care se constituie in surse de insecuritate regionala cu un real potential de extindere, fie despre ineficienta guvernarii, coruptie, abuz de putere, institutii neperformante si deficit democratic, care genereaza 'privatizarea fortei' si vidul de putere", se mai arata in comunicatul citat.

In cadrul evenimentului, Calin Popescu Tariceanu a predat presedintia organizatiei lui Serghei Nariskin, scriu jurnalistii de la Adevarul, care au cerut explicatii Ministerului de Externe condus de Lazar Comanescu cu privire la prezenta pe teritoriul Romaniei a unei persoane aflate pe lista oficialilor rusi interzisi de Uniunea Europeana.

Finlanda a putut

In raspunsul publicat integral de Adevarul, MAE a explicat ca acordul incheiat de Romania, Federatia Rusa si alte state din jurul Marii Negre primeaza in fata deciziei UE de a interzice unor oficiali rusi sa mai paseasca pe teritoriul UE ca urmare a anexarii Crimeii.

"Romania are obligatia de a scuti reprezentantii Rusiei care participa la lucrarile APCEMN de la restrictiile privind intrarea pe teritoriul sau, aceasta obligatie izvorand din cuprinsul unui acord multilateral care confera privilegii si imunitati. Romania a informat partenerii din UE cu privire la acest caz", se arata la finalul raspunsului transmis de MAE.

In replica, europarlamentarul Cristian Preda aminteste ca Finlanda a interzis in aceasta vara intrarea lui Serghei Nariskin la Adunarea parlamentara a OSCE, o reuniune mult mai importanta decat cea de la Bucuresti, si spune ca presedintele Senatului ar merita demis.

"Senatul Romaniei si MAE ignora sanctiunile decise de UE la adresa presedintelui Dumei de Stat, unul dintre oficialii rusi care au fost considerati responsabili pentru agresiunea Moscovei in Ucraina. Presedintele Dumei e prezent la Bucuresti la o reuniune a Adunarii Cooperarii Economice la Marea Neagra, iar ministerul condus de Lazar Comanescu sustine ca, in acest caz, sanctiunile UE (la care, evident, si Romania a fost parte) nu se aplica.

In iulie, autoritatile finlandeze au interzis intrarea aceluiasi oficial rus la o reuniune mult mai importanta decat cea de la Bucuresti, Adunarea parlamentara a OSCE. E regretabil ca MAE nu poate lua decizii in acord cu propriile angajamente si cu practica din alte state-membre. Politic vorbind, chestiunea e foarte delicata: PNL si PSD ar trebui sa ceara explicatii de la MAE, iar Tariceanu ar merita demis", a postat pe Facebook Cristian Preda.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Comentarii
Cosmin Daniel
rank 5
Ce politicean e si Tariceanu, el e tot timpul de partea talharilor
un cetatean european
rank 5