Oficial rus interzis de UE, prezent la Parlamentul Romaniei. Se cere demisia lui Tariceanu

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:39
11446 citiri
Oficial rus interzis de UE, prezent la Parlamentul Romaniei. Se cere demisia lui Tariceanu
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Dumei ruse, Serghei Nariskin, se afla vineri la Bucuresti, fiind invitat la un eveniment organizat de Senatul Romaniei. Nariskin se afla pe lista demnitarilor rusi care au interdictie de intrare in UE, motiv pentru care se cer explicatii MAE si se propune demiterea lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

Serghei Nariskin a fost invitat sa participe la lucrarile celei de-a 46-a Adunari Generale a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN), eveniment la care iau parte delegati din toate cele 12 state membre, precum si reprezentanti ai unor parlamente nationale sau organizatii parlamentare internationale, cu statut de observator sau invitat special pe langa aceasta organizatie parlamentara regionala, precizeaza intr-o postare pe Facebook Calin Popescu Tariceanu.

In alocutiunea inaugurala, presedintele Senatului a subliniat ca, "in calitatea sa de tara cu tripla frontiera - nationala, ‪NATO si ‪UE - la Marea Neagra, Romania ramane consecventa intaririi relatiilor cu toti membrii familiei OCEMN".

"Presedintele Senatului si-a exprimat totodata preocuparea cu privire la provocarile existente in regiunea Marii Negre, fie ca este vorba despre razboiul hibrid, conflictele asimetrice sau tendinta de modificare a frontierelor, care se constituie in surse de insecuritate regionala cu un real potential de extindere, fie despre ineficienta guvernarii, coruptie, abuz de putere, institutii neperformante si deficit democratic, care genereaza 'privatizarea fortei' si vidul de putere", se mai arata in comunicatul citat.

In cadrul evenimentului, Calin Popescu Tariceanu a predat presedintia organizatiei lui Serghei Nariskin, scriu jurnalistii de la Adevarul, care au cerut explicatii Ministerului de Externe condus de Lazar Comanescu cu privire la prezenta pe teritoriul Romaniei a unei persoane aflate pe lista oficialilor rusi interzisi de Uniunea Europeana.

Finlanda a putut

In raspunsul publicat integral de Adevarul, MAE a explicat ca acordul incheiat de Romania, Federatia Rusa si alte state din jurul Marii Negre primeaza in fata deciziei UE de a interzice unor oficiali rusi sa mai paseasca pe teritoriul UE ca urmare a anexarii Crimeii.

"Romania are obligatia de a scuti reprezentantii Rusiei care participa la lucrarile APCEMN de la restrictiile privind intrarea pe teritoriul sau, aceasta obligatie izvorand din cuprinsul unui acord multilateral care confera privilegii si imunitati. Romania a informat partenerii din UE cu privire la acest caz", se arata la finalul raspunsului transmis de MAE.

In replica, europarlamentarul Cristian Preda aminteste ca Finlanda a interzis in aceasta vara intrarea lui Serghei Nariskin la Adunarea parlamentara a OSCE, o reuniune mult mai importanta decat cea de la Bucuresti, si spune ca presedintele Senatului ar merita demis.

"Senatul Romaniei si MAE ignora sanctiunile decise de UE la adresa presedintelui Dumei de Stat, unul dintre oficialii rusi care au fost considerati responsabili pentru agresiunea Moscovei in Ucraina. Presedintele Dumei e prezent la Bucuresti la o reuniune a Adunarii Cooperarii Economice la Marea Neagra, iar ministerul condus de Lazar Comanescu sustine ca, in acest caz, sanctiunile UE (la care, evident, si Romania a fost parte) nu se aplica.

In iulie, autoritatile finlandeze au interzis intrarea aceluiasi oficial rus la o reuniune mult mai importanta decat cea de la Bucuresti, Adunarea parlamentara a OSCE. E regretabil ca MAE nu poate lua decizii in acord cu propriile angajamente si cu practica din alte state-membre. Politic vorbind, chestiunea e foarte delicata: PNL si PSD ar trebui sa ceara explicatii de la MAE, iar Tariceanu ar merita demis", a postat pe Facebook Cristian Preda.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Serghei Nariskin Romania Tariceanu, #presedinte Duma Bucuresti Tariceanu , #Senat