Plangere penala impotriva lui Tariceanu, in cazul Sova: Parlamentul sa nu fie un scut pentru cei care fug de justitie

Vineri, 27 Martie 2015, ora 17:37
3453 citiri
Plangere penala impotriva lui Tariceanu, in cazul Sova: Parlamentul sa nu fie un scut pentru cei care fug de justitie

PMP va depune plangere penala impotriva presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pe motiv ca ar fi incalcat articolul 176 din Constitutie la votul in privinta cererii justitiei de arestare preventiva a lui Dan Sova, a anuntat, vineri, presedintele PMP, Eugen Tomac.

"Ceea ce s-a intamplat in Senatul Romaniei a determinat PMP sa depunem o plangere penala impotriva presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Nu se poate ca in cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, in cazul doamnei Udrea, in cazul domnului senator Mihailescu sa fie aplicata prevederea din Constitutie, iar in cazul fostului ministru al marilor proiecte si prieten de nadejde al premierului Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu sa nu tina cont de ceea ce prevede foarte clar, de ceea ce prevede Constitutia.

Din acest punct de vedere, avand foarte clar in fata un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorandu-se articolul 176, al. 2 al Constitutiei, PMP va depune astazi la Parchet o plangere penala impotriva lui Calin Popescu Tariceanu", a afirmat Tomac.

El a spus ca nu se poate obstructiona justitia, ingradindu-i liberatatea de a desfasura activitatea, prin votul parlamentarilor impotriva cererii DNA.

Tomac a mai aratat ca reforma parlamentara trebuie sa inceapa imediat cu aplicarea vointei cetatenilor exprimata la referendumul privind Parlamentul unicameral si numarul de 300 de parlamentari.

"Nu se poate ca Parlamentul sa fie un scut pentru oamenii care fug de justitie", a adaugat Tomac.

Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut, miercuri seara, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a facut un grav abuz in serviciu in cazul Sova, incalcand si decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, Basescu adaugand ca "aceasta sluga a lui Victor Viorel Ponta" trebuie sa ajunga urgent in fata justitiei.

El si-a completat ulterior declaratia, intr-o interventie la postul B1 TV, spunand ca in cazul lui Tariceanu ar trebui formulata o plangere penala pentru abuz in serviciu si apreciind ca nici nu va fi emisa o hotarare a Senatului in acest caz, deoarece s-a considerat ca "nu s-a votat", astfel ca PNL nu va avea ce sa atace la Curtea Constitutionala.

Senatul nu a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii. Din cele 151 de vorturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca plenul Senatului s-a raportat, in cazul votului pe cererile de arestare ale lui Dan Sova si Darius Valcov, la legea 96/2006, precizand ca acest lucru s-a mentionat de doua ori in plen si "nu a existat niciun comentariu".

Presedintele Senatului a afirmat ca, in cursul dezbaterilor care au avut loc in plen, a facut referire foarte clara si explicita ca plenul se raporteaza la Legea 96/2006, articolul 24, alineatul 4, care prevede ca "in aceasta situatie, in care se cere incuviintarea retinerii si arestarii, este nevoie de majoritatea votului senatorilor".

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...