Tariceanu, atac la CCR: A fost transformata premeditat intr-un arbitru al deciziei politice

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 18:18
6126 citiri
Tariceanu, atac la CCR: A fost transformata premeditat intr-un arbitru al deciziei politice

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat ca institutia pe care o conduce va respecta decizia Curtii Constitutionale de miercuri, insa considera ca aceasta a depasit "cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate de catre Presedintie si CSM".

Decizia CCR obliga Senatul sa redacteze o hotarare privind rezultatul votului pe solicitarea Justitiei in cazul lui Dan Sova si sa o trimita catre Monitorul Oficial.

"Activitatea deosebit de intensa a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui numar relativ important de politicieni si inalti demnitari, are ecouri si consecinte profunde nu doar in randul opiniei publice, ci si in interiorul unor autoritati ale statului si in relatiile inter-institutionale.

De aceea, semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Voi incepe cu o prima concluzie care justifica aceasta afirmatie", a subliniat Tariceanu intr-un comunicat de presa.

CCR sa nu mai fie sesizata pe conflicte intre institutii

Seful senatorilor a continuat spunand ca "ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului".

Efectele deciziei CCR in cazul Sova: Liberalii cer demisia lui Tariceanu si a lui Victor So...Ponta

Tariceanu a mentionat ca aceste conflicte au fost "absolut contraproductive, impuse de regimul Basescu", adaugand ca a observat in discursul presedintelui Iohannis "o distantare din ce in ce mai concreta de filozofia de conducere" a fostului sef de stat.

Acest lucru il incurajeaza, continua Tariceanu, sa spere ca vremea conflictelor a trecut, "facand loc dialogului purtat intre institutii pentru o reala solutionare a problemelor si nu doar de dragul imaginii si al propagandei ieftine".

"Ani la rand, Curtea Constitutionala a fost transformata premeditat intr-un arbitru central al deciziei politice si al vietii politice, in general. Ar fi binevenit ca CCR sa revina la rolul sau de baza, acela de a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament. Consider ca puterile statului isi pot rezolva diferentele de opinii prin dialog direct, fara interventia CCR", a declarat Tariceanu, amintitnd ca, prin consultari, Regulamentul Parlamentului a fost pus in concordanta cu prevederile Constitutiei.

Liderul Senatului a adus in discutie si invitatia la dezbateri adresata de catre Klaus Iohannis partidelor politice, spunand ca va propune ca pe agenda subiectelor abordate sa se afle si revizuirea Constitutiei.

"Adoptarea legii de modificare a Constitutiei necesita o majoritate de 2/3 din numarul parlamentarilor si, in acest context, presedintele Romaniei poate influenta lucrurile de o maniera constructiva", a lamurit acesta.

O a doua concluzie trasa de Tariceanu este legata de decizia CCR privind obligarea Senatului de a redacta hotararea luata in cazul lui Dan Sova si de a o publica in Monitorul Oficial.

"Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara", a atentionat Calin Popescu Tariceanu.

Premiera in Parlament, dupa decizia CCR in cazul Sova: Singura situatie in care poate fi reluat votul

CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat ca Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...