Tariceanu, dupa cresterea ratelor in lei: Nu am credite, slava Domnului!

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 16:30
6375 citiri
Tariceanu, dupa cresterea ratelor in lei: Nu am credite, slava Domnului!
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi ca el, "slava Domnului!", nu are credite, in contextul in care a fost intrebat despre crestera ratelor cu care se confrunta toti romanii cu imprumuturi in lei.

"Eu personal, ca persoana fizica, slava Domnului, nu am credite. Slava Domnului, pentru ca orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie sa o platesti, dar va spun ca in viata mea ca intreprinzator am avut foarte multe nopti de nesomn pentru ca am gajat cu bunurile proprii ca intreprinzator creditele pe care le-a luat societatea mea si nu e simplu sa stii ca, daca apare un accident, poti sa ramai fara casa, fara nimic si te trezesti pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite si ii inteleg foarte bine", a afirmat Tariceanu, la Senat, intrebat daca are credite in lei.

Ratele mai mari sunt urmare a cresterii indicelui ROBOR, pe care specialistii si economistii l-au legat direct de faptul ca Guvernul a incasat dividende de la companiile de stat si s-a imprumutat masiv.

Legat de afirmatiile acestor specialisti, printre care profesorul de economie Cristian Paun sau consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, Tariceanu a spus ca sunt false, insistand ca poate face aceasta expertiza pentru ca ii da dreptul experienta economica.

"Nu. Nu are nicio legatura chestiunea asta. (...) Am o experienta economica ce imi da dreptul sa afirm fara niciun fel de ezitare ca orice actionar, privat sau de stat, are dreptul sa isi incaseze dividendele. E un drept care nu poate sa fie pus sub semnul intrebarii. Daca statul doreste sa isi incaseze dividendele si este criticat, atunci ar trebui sa criticati si companiile private care fac acelasi lucru.

Daca nu criticam companiile private pentru ca nu avem dreptul, logic, ca e o logica stramba, atunci va spun ca aceeasi logica stramba functioneaza si in cazul statului. Statul are dreptul sa isi incaseze dividendele ca orice alt actionar", a explicat el.

Amintim ca indicele ROBOR la trei luni, de care depind direct creditele in lei, a facut doua salturi foarte mari in ultimele doua zile. Ieri, a ajuns la maximul ultimilor doi ani, pentru ca azi sa creasca cu 16%.

In ce il priveste pe Calin Popescu Tariceanu, acesta are o singura datorie, potrivit declaratiei de avere din luna iunie. Astfel, acesta inca mai are de restituit aproximativ jumatate din datoria cu care a ramas dupa alegerile prezidentiale din anul 2014, care insa nu are termen scadent, respectiv aproape 248.000 de lei.

Presedintele ALDE are insa o avere considerabila - are bani in 8 conturi curente, 3 fonduri si un depozit, in lei, euro sau dolari. Valoarea totala a acestor sume se apropie de echivalentul a jumatate de milion de euro, adica de 10 ori datoria pe care o are de platit. De asemenea, are peste 4.000 de metri patrati intravilani in Snagov, 6 masini, o motocicleta, 6 apartamente si o casa.

Citește și:
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
Conform unui sondaj realizat de CURS, 92% dintre români nu sunt de acord ca parlamentarii să primească pensii speciale, iar peste 80% le-ar dori eliminate de tot. Potrivit sondajului realizat...
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Președintele României Klaus Iohannis a susținut luni, 28 noiembrie, o declarație în deschiderea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting) în care a subliniat că agresiunea...