Tariceanu e radical: Iohannis, acuzat ca isi impune un guvern care destituie democratia in Romania

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 15:14
2779 citiri
Tariceanu e radical: Iohannis, acuzat ca isi impune un guvern care destituie democratia in Romania
Foto: Arhiva / B1TV

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte al ALDE, sustine ca, in situatia in care Cabinetul Ciolos va primi, marti, votul de incredere al Parlamentului, atunci "democratia reprezentativa va fi destituita", motiv pentru care parlamentarii formatiunii sale nu vor vota in favoarea investirii noului Guvern.

"Daca acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democratia reprezentativa va fi destituita. O singura persoana, chiar si aleasa, fie ea si presedintele Romaniei, isi va impune vointa luand drept pretext programul antipolitic, antidemocratic si antiparlamentar al unei minoritati. (...)

Sa recunoastem cu luciditate, asa cum se prezinta astazi in fata Parlamentului, tehnocratia ucide democratia. Instalarea unui guvern prezidential va marca trecerea la un regim politic care goleste de continut democratia reprezentativa, la un regim politic ce va excede principiile constitutionale, care va pune in pericol drepturile si libertatile cetatenesti, valorile democratice si statul de drept si care va transforma Parlamentul intr-o forma fara fond", a aratat Tariceanu, in plenul reunit.

In opinia sa, discursul presedintelui Klaus Iohannis "prezinta riscul de a se transforma oricand intr-o formula politica antidemocratica".

"Presedintele a ales ca in numele unei minoritati vocale, pe care a denumit-o 'strada', sa propuna un candidat pentru functia de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma sa conduca un Guvern de tehnocrati.

Intr-o democratie reprezentativa, majoritatea cetatenilor isi castiga dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare incredere, (...) iar minoritatile de orice natura sunt respectate si ascultate, dar nu au vocatia de a conduce Guvernul si de a-si impune agenda. Discursul presedintelui Romaniei se arata a fi unul nedemocratic, in afara spiritului Constitutiei, si prezinta riscul de a se transforma oricand intr-o formula politica antidemocratica", a mai spus copresedintele ALDE.

Acesta a adaugat ca, in calitatea sa de presedinte al Senatului, va lupta folosind "toate mijloacele legale si regulamentare" impotriva destituirii democratiei reprezentative si slabirii Parlamentului.

"Dupa 'Pas cu pas' si 'Primul pas', sper ca discursul meu sa nu conduca la un nou pas al presedintelui - 'Parlamentul meu'. (...) Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Cabinetul Ciolos", a mai spus Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu vot Ciolos Parlament , #Senat