Tariceanu este al doilea om in stat, dar nu are coloana oficiala. Ce spune despre demisia lui Oprea

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 12:26
12935 citiri
Tariceanu este al doilea om in stat, dar nu are coloana oficiala. Ce spune despre demisia lui Oprea
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a fost intrebat, vineri, daca vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui sa demisioneze, dupa moartea politistului care facea parte din coloana sa oficiala, spune ca aceasta intrebare ar trebui sa ii fie pusa chiar ministrului de Interne.

Tariceanu sustine, totodata, ca nu are o coloana oficiala, desi este al doilea om in stat, si ca de acest lucru beneficiaza doar seful statului si premierul, restul demnitarilor neavand "ceea ce se numeste la propriu o coloana oficiala".

Intrebat daca vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui sa isi dea demisia in urma accidentului in care un politist din coloana sa oficiala si-a pierdut viata, Tariceanu a spus: "Asta este o problema in care nu vreau sa intru, puneti-i dumnealui intrebarea".

Cazul politistului mort: Se cere demisia lui Gabriel Oprea

Cat despre coloana oficiala, de care el nu beneficiaza, Tariceanu a declarat: "Eu, ca presedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeste coloana oficiala. (...) Coloana oficiala poate sa fie la primirea unui inalt demnitar, dar in rest sunt anumite masuri de securitate variabile, in functie de pozitia pe care o ocupa demnitarii in stat si care implica o anumita desfasurare de forte.

Acest lucru este valabil la presedinte, in primul rand, si la primul ministru, restul nu au ceea ce se numeste la propriu o coloana oficiala", a declarat presedintele Senatului.

Tariceanu a precizat ca autoturismul in care se deplaseaza este insotit doar de o masina a Serviciului de Paza si Protectie, care merge in spatele masinii sale.

Coloana oficiala este definita, conform Codului Rutier, drept unul sau mai multe vehicule care se deplaseaza pe un drum public si sunt insotite de unul sau mai multe autovehicule apartinand Politiei Rutiere, semnalizate sonor si luminos in mod corespunzator. Coloanele oficiale se insotesc de echipaje ale Politiei Rutiere in conditiile stabilite prin instructiuni emise de ministrul Administratiei si Internelor.

Potrivit Regulamentului pentru aplicarea Codului Rutier, Politia Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei si se insotesc cu echipaje ale Politiei Rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza: presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, primul-ministru al Guvernului.

In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale Politiei Rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

Potrivit OUG 195/2002, Ministerul Apararii Nationale coopereaza cu Politia Rutiera pentru realizarea actiunilor de insotire a coloanelor oficiale militare, precum si a vehiculelor din parcul propriu.

De asemenea, MApN elaboreaza, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, norme privind controlul circulatiei autovehiculelor apartinand Ministerului Apararii Nationale si insotirea coloanelor militare.

Din coloana oficiala pot face parte si agenti ai Serviciului de Protectie si Paza. Persoanele indreptatite sa beneficieze de protectie si obiectivele a caror paza se asigura de catre SPP se stabilesc prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

SPP poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a CSAT, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea CSAT si a altor persoane in aceleasi conditii.

Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei care a murit la spital, marti seara, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa sapata pentru lucrari la reteaua de gaze, pe strada Stirbei Voda, asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea.

Informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Joi, la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

"Politistul se afla in exercitarea atributiunilor de serviciu specifice politiei rutiere, conform reglementarilor legale in domeniu, fiind angrenat in dispozitivul mobil si fix de fluidizare a traficului rutier in municipiul Bucuresti, asigurand deplasarea in siguranta, a unei coloane oficiale, precum si a celorlalti participanti la trafic", a aratat Politia Capitalei.

Surse judiciare au declarat ca un alt politist de la Brigada Rutiera a Capitalei a fost ranit dupa ce a cazut cu motocicleta in timp ce insotea coloana oficiala a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul avand loc in septembrie, in zona Pietei Victoriei.

Inca un accident cu un politist din coloana lui Oprea, in septembrie: TVR spune de ce nu a dat stirea, desi a avut echipa acolo

Desi accidentul s-a produs in 21 septembrie, acesta nu a fost facut public, insa date despre incident au fost comunicate presei pe surse, in urma decesului subinspectorului Bogdan Gigina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu demisie Oprea politist mort, #Tariceanu coloana oficiala, #Tariceanu demisie Oprea , #Senat
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Nu are coloană oficială, însă nici coloană vertebrală...
Poza VOIENI
VOIENI
rank 5
Tariceanu mai are un an si doua luni in politica.Partidul ALDe nu va