Tariceanu ii acuza pe ambasadori de rea intentie sau lipsa de informare si-i cheama sa le explice cum e cu Justitia

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 08:43
7226 citiri
Tariceanu ii acuza pe ambasadori de rea intentie sau lipsa de informare si-i cheama sa le explice cum e cu Justitia
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, are doua ipoteze referitor la scrisoarea ambasadorilor UE: reaua credinta sau insuficienta cunoastere a continutului legilor.

Seful ALDE refuza sa se gandeasca la prima varianta, asa ca ramane cu a doua si ii invita pe ambasadori sa vina la el la Senat, dupa Revelion, sa le explice cum sta treaba cu Legile Justitiei si cum ele nu afecteaza in niciun caz independenta magistratilor.

Amintim ca, joi, sapte ambasadori UE au trimis un avertisment comun parlamentarilor romani, prin care le cer sa nu faca modificari legislative prin care ar putea fi puse in pericol independenta Justitiei si statul de drept.

Tariceanu a declarat ulterior, la Antena 3, ca a citit scrisoarea si ca ii produce "anumite nedumeriri".

"Am citit scrisoarea (...) si am anumite nedumeriri (...) ca sa folosesc un limbaj cat mai elegant.

Pe de o parte, ma bucura ca ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt preocupati in calitatea de parteneri, de prieteni ai Romaniei, de evolutiile din Romania. Acest lucru este un lucru pozitiv, un aspect pozitiv.

Acum, citind aceasta scrisoare si analizand-o, imi dau seama ca exista doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor facute in aceasta scrisoare.

Prima ipoteza practic nu vreau sa o iau in considerare, anume o, nu stiu, hai sa spunem, o banuiala de rea intentie.

Daca aceasta ipoteza o eliminam, nu ramane decat cealalta, care pare sa fie rezultatul unei insuficiente cunoasteri, unei insuficiente informari asupra problemei. Adica asupra continutului legilor care vin sa fie in aceste zile votate in Parlament si care vizeaza practic chestiuni ce tin de organizarea justitiei", a spus Tariceanu, citat de Agerpres.

Seful ALDE si-a reiterat opinia ca nicio prevedere adoptata recent nu afecteaza independenta Justitiei:

"Toate subiectele sensibile din aceste zile, care au fost dezbatute bineinteles si incluse in legea 303, 304 si 317, cred ca au fost destul de bine prezentate, poate ele sunt putin prea tehnice pentru a fi intelese de persoane fara o pregatire de specialitate, ma refer in general, nu la ambasadori, dar cred ca toate temerile care la un moment dat au fost vehiculate in spatiul public, au fost neintemeiate.

Nu a existat niciun fel de prevedere care sa afecteze catusi de putin independenta Justitiei, nu mai vorbim de lupta impotriva coruptiei, pentru ca functionarea Justitiei nu are prevederi specifice acestei chestiuni care sunt incluse evident in Codurile Penale, iar noi nu am discutat Codurile Penale", a explicat Tariceanu pentru sursa citata.

Mai mult, Tariceanu sustine ca ambasadorii nici nu aveau cand sa inteleaga Legile Justitiei, care de abia ce au fost votate de Parlament:

"Pentru ca eu am indoiala ca nu au putut sa fie atat de bine informati atata vreme cat legile nu au putut sa fie traduse intr-o limba de circulatie internationala, nici nu au aparut in Monitorul Oficial, pentru ca, de exemplu, Legea 317 astazi (joi - n.red.) abia a fost votata in Camera, ieri (miercuri - n.red.) a fost legea 304, deci nu stiu cine a putut sa vada forma finala pe baza careia sa poata sa traga o concluzie obiectiva si corecta".

Si tocmai pentru ca ambasadorii ar fi insuficient informati, presedintele Senatului se ofera sa ii ajute:

"Asadar, ar fi fost normal ca in prealabil ambasadorii sa se informeze mai bine, eu n-am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lamuriri pe Legile Justitiei, pentru ca le-as fi dat cu cea mai mare placere si as fi avut toata disponibilitatea de a face o discutie lamuritoare in acest sens.

Nu-mi ramane decat sa-mi exprim public, asa cum fac si excelentele lor, disponibilitatea ca de indata ce isi termina vacantele de Craciun sa ii primesc la Senat si sa facem o discutie deschisa, onesta, sincera, in care dansii sa explice mai pe larg care sunt preocuparile. Dar mai pe larg si mai exact, nu in termeni de asertiuni de ordin general, ca aceste modificari legislative ar putea afecta independenta Justitiei sau ar putea afecta lupta impotriva coruptiei".

Dar cum ar putea un ambasador sa mai vina la Calin Popescu Tariceanu si sa il intrebe ceva despre Justitie, atata timp cat presedintele Senatului declara acum nici doua luni:

"Ambasadorul Olandei nu a indraznit sa imi spuna sa o pun pe Kovesi, insa a incercat sa ne invete ce trebuie sa facem in Justitie. Intr-o intalnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei si l-am reclamat omologului meu".

Citeste intreaga declaratie din 1 noiembrie in care Tariceanu spune ca ambasadorul Olandei a incercat sa-l invete despre Justitie.

Intamplator sau nu, unul dintre semnatarii scrisorii de acum este ambasadorul Olandei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Tariceanu presedinte Senat, #Tariceanu modificari legi justitie, #Tariceanu reactie scrisoare ambasadori UE , #Senat