Tariceanu ii cere lui Iohannis sa opreasca protestele: Tacerea e un indemn la escaladare

Luni, 06 Februarie 2017, ora 14:14
3711 citiri
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa opreasca protestele: Tacerea e un indemn la escaladare
Foto: Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, in care a facut apel catre acesta sa opreasca protestele din ultimele zile.

Copresedintele ALDE spune, potrivit scrisorii remise Ziare.com, ca tacerea lui Iohannis reprezinta "un indemn implicit la escaladarea protestelor".

"V-ati pozitionat public in fruntea fortelor politice care au pierdut alegerile fara echivoc, dar functia va obliga sa va supuneti majoritatii votului popular liber exprimat pe 11 decembrie si sa acceptati ca partidele pentru care ati militat si continuati sa militati impotriva prevederilor constitutionale vor sta in Opozitie timp de 4 ani.

Presedintele Romaniei ar fi trebuit sa fie primul care sa indemne ca dialogul politic purtat in Parlament sa ia locul demonstratiilor de strada o data cu abrogarea OUG 13/2017.

Tacerea dumneavoastra este un indemn implicit la escaladarea protestelor devenite nelegitime o data cu abrogarea ordonantei si este mai mult decat graitoare in legatura cu planul instaurarii 'guvernului meu', contrar rezultatului alegerilor", spune Tariceanu.

Acesta ii cere, astfel, lui Iohannis, sa renunte la "incercarea antidemocratica de a inversa rezulatul alegerilor".

"Avand in vedere cele de mai sus, va solicit in modul cel mai ferm sa renuntati la incercarea antidemocratica de a inversa rezultatul alegerilor, sa abandonati activitatile dumneavoastra neconstitutionale si sa luati acele masuri la care va obliga functia, pentru ca actiunea politica democratica si responsabila sa ia locul escaladarii manifestatiilor stradale.

In caz contrar, pe langa faptul ca nu veti reusi sa va duceti la bun sfarsit planurile de anulare a rezultatului alegerilor, va asumati o grea raspundere fata de poporul roman", sustine Tariceanu.

In acest fel, acesta spune ca a reluat apelul facut "la toti liderii politici", care "sa faca uz de influenta pe care o au asupra sustinatorilor si simpatizantilor, pentru ca demonstratiile de strada sa inceteze".

"S-a ajuns in apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub aceasta forma este impredictibila, poate degenera, poate deveni periculoasa si poate scapa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile", adauga Tariceanu.

Tariceanu: Iohannis, partizan activ al unor forte oculte

Liderul ALDE este de parere ca manifestantii nu mai au "pretext" sa protesteze, odata cu abrogarea ordonantei de modificare a codurilor penale, dar si ca "strada" nu poate decide demisia Guvernului.

"Motivul demonstratiilor pentru unii, pretext pentru altii, a fost procedura prin care Guvernul a adoptat ordonanta. Cabinetul Grindeanu a facut pasul inapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoastere implicita a greselii comise in aceasta speta.

Decizia guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstreaza fara echivoc ca nu a existat o agenda ascunsa si nici nu avea vreo anumita 'dedicatie'. Daca ordonanta ar fi fost motivul real al prezentei in strada a multor manifestanti, era normal ca dupa abrogarea ei protestul sa inceteze. Nu s-a intamplat asa, pentru ca o parte a demonstrantilor a trecut la o noua revendicare: demisia Guvernului.

Daca partidele si autoritatile publice, printre care se numara si presedintele Romaniei, ar accepta ca decizia politica sa fie transferata strazii, s-ar anula rolul constitutional al institutiilor alese democratic si s-ar deturna atributiile celorlalte institutii ale statului, ceea ce ar conduce la o disolutie a puterii statale si la un haos generalizat", mai sustine Tariceanu.

Nu in ultimul rand, acesta sustine ca actiunile intreprinse de Iohannis in perioada campaniei electorale l-au consacrat drept "partizan activ al unor forte oculte" si "s-au situat in afara Constitutiei".

"Din informatiile mele directe, din relatarile presei, dar mai cu seama din afirmatia dumneavoastra, cum ca 'romanii mei se afla in strada', rezulta ca masa demonstrantilor a fost alcatuita din doua categorii: cetateni cu simpatii politice diverse, dar sincer nemultumiti de ordonanta si a doua categorie, sustinatori ai partidelor care au pierdut de o maniera categorica alegerile si pentru care aceasta era un bun pretext pentru anularea rezultatului alegerilor.

Printre acestia din urma va numarati si dumneavoastra, fiind chiar unul dintre promotori. Actiunile pe care le-ati intreprins ca presedinte in perioada campaniei electorale si ulterior s-au situat in afara Constitutiei, v-au consacrat drept partizan activ al unor forte politice si oculte si v-au descalificat din rolul de moderator conferit de Constitutie.

Participarea dumneavoastra sub insemnele institutiei prezidentiale la o demonstratie neautorizata, descinderea neconstitutionala la o sedinta a Guvernului, directivele publice pe care le-ati dat CSM si Avocatului Poporului, imixtiunile de notorietate in activitatea Justitiei si lipsa dumneavoastra de reactie la ceea ce poate deveni un pericol major asupra democratiei, sunt tot atatea argumente ca v-ati situat in afara Constitutiei", mai arata copresedintele ALDE.

Anuntul de duminica al lui Tariceanu privind apelul catre Iohannis

Ce a spus Tariceanu despre justitia din Romania, la BBC

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Tariceanu scrisoare Iohannis proteste , #Senat