Tariceanu mai are o singura sansa. De momentul in care va trada depinde revansa fostului liberal

Sambata, 14 Iulie 2018, ora 12:00
40627 citiri
Tariceanu mai are o singura sansa. De momentul in care va trada depinde revansa fostului liberal

In mentalul colectiv, numele lui Calin Popescu Tariceanu incepe sa nu mai fie legat de liberalism, or cu asta nu se poate impaca tovarasul de drum al lui Liviu Dragnea. In oglinda in care se uita in rastimp, din fosta speranta a liberalismului postcomunist i se intoarce o grimasa care incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Ion Iliescu.

Liderul ALDE stie ca singura lui sansa este sa tradeze. Totul e, insa, chirurgical: prea devreme l-ar expune atacurilor camarilei PSD, iar prea tarziu l-ar scoate pana si din umila nota de subsol a istoriei. Si atunci, sta la panda, acrobatic, dozandu-si mesajele nici asa, dar nici altminteri, punand pe "Hold" cand relatia cu Liviu Dragnea, cand nerabdarea de a-si lua revansa.

Asa se explica si de ce dusmanul pe care si-l proiecteaza cei doi nu mai este unul si acelasi. Suspendarea lui Klaus Iohannis nu intra in povestea pe care Tariceanu vrea sa ne-o spuna despre sine, pentru ca lui i-ar deservi primul dezbracarea functiei prezidentiale de atributele ei esentiale.

Calin Popescu Tariceanu vrea sa fie presedinte, dar nu vrea sa fie presedintele lui Liviu Dragnea. Mai mult decat sa intoarca la sine PNL-ul, fostul lider liberal isi doreste pupitrul Cotrocenilor.

Cu Iohannis suspendat pe modelul de peste Prut, cat sa fie promulgate unele si altele - din pacate pentru Dragnea, trebuie mentionat ca termenul pus de CCR pentru Coduri il lasa fara sansa reala de a-si obtine libertatea printr-o suspendare a presedintelui - institutia prezidentiala si-ar pierde (si) atributele pe care Constitutia i le pune la indemana, ramanand, totusi, alegerea fiecarui presedinte cum intelege sa isi exercite mandatul.

Cu Iohannis suspendat, asadar, Tariceanu ar fi fortat sa scoata macar cateva castane murdare ca interimar, cat sa faca jocul celui care ii sufla in ceafa cu orice prilej: Liviu Dragnea. Iar Dragnea, ca orice lider de inspiratie sovietica, tocmai asta urmareste, sa ii faca pe toti ceilalti complici. Nu e de neglijat varianta in care o eventuala suspendare a lui Klaus Iohannis tocmai la asta sa ii foloseasca sefului PSD, la construirea unei custi prezidentiale pentru naravasul sau partener, achitat in prima instanta de exact acelasi complet care pe el l-a aruncat in lupta corp la corp cu justitia.

In fond, in ce a fost transformat Parlamentul in aceste zile, daca nu in ostaticul lui Liviu Dragnea? Forul legislativ al tarii este tintuit intr-o sesiune extraordinara in care nu mai are nimic pe agenda, decat un eventual sms de la seful de facto al guvernului, condamnat la inchisoare cu executare de o prima instanta: "OUG pe Coduri a fost data!".

Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".

Putini stiu cine este presedintele Ungariei, nu-i asa? Se numeste Ader Janos, a luat parte la celebra Masa rotunda care a negociat tranzitia Ungariei spre postcomunism, si este in functie din 2012. Mai relevant insa, este unul dintre insotitorii de drum ai lui Viktor Orban, inca de cand Fidesz era partidul democratic de opozitie fata de comunism. Nimeni nu are insa nevoie de date suplimentare pentru a sti cate ceva despre Viktor Orban.

Miza lui Tariceanu nu este doar aceea de a fi candidatul aliantei PSD/ALDE si presedintele lui Dragnea, ci, intr-o proiectie de sine cu aparenta monarhica, fostul liberal vrea sa fie, folosind o expresie impamantenita, dar extra-constitutionala, "seful statului".

Or si Dragnea, si Tariceanu stiu ca nu e loc de amandoi, asa cum stiu ca pentru fiecare dintre ei aceasta e ultima carte pe care o pot juca.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....