Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 15:55
8135 citiri
Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta
Foto: Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustine ca Strategia nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019 transmisa Parlamentului spre aprobare de presedintele Klaus Iohannis cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul presedinte Traian Basescu duce la "golirea de continut a activitatii Guvernului" si "trecerea catre o republica prezidentiala".

"Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la presedintele Basescu, potrivit carora in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, potrivit stenogramei sedintei comune a Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor din data de 15 iunie.

El a adaugat ca se face transferul unor atributii care apartin Guvernului catre Presedintie.

"Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte trecerea catre o republica prezidentiala.

Adica, dincolo de problema de securitate nationala, fata de care am toata sensibilitatea, intr-un mod 'subtil', se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale, spuneam, trasatura de baza a mandatului presedintelui precedent", a spus Tariceanu.

In opinia sa, documentul nu poate fi votat in forma actuala.

"Din acest punct de vedere, eu va spun ca asa, in forma asta nu putem sa votam, chiar daca a facut obiectul unor discutii si consultari la Cotroceni, si sigur ca va asumati o responsabilitate politica majora daca acceptati ca strategia sa fie aprobata in acesti termeni", a punctat Tariceanu.

Presedintele Klaus Iohannis va vorbi luni in plenul reunit al Parlamentului despre Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Nationala de Aparare.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#Tariceanu strategie aparare tara, #Tariceanu strategie CSAT , #Senat