Tariceanu, prima reactie dupa ultimatumul dat de DNA

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:50
10440 citiri
Tariceanu, prima reactie dupa ultimatumul dat de DNA

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a reactionat, luni, la faptul ca DNA a dat un ultimatum prin care a solicitat institutiei sa furnizeze toate documentele in cazul senatorului Dan Sova si ale parlamentarilor cercetati penal, aratand ca refuzul de a da curs acestei cereri constituie infractiunea de obstructionare a justitiei.

Tariceanu a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Senat, ca institutia pe care o conduce a dat curs cererilor procurorilor anticoruptie inca de cand acestea au fost transmise, insa, in acelasi timp, i-a scris ministrului Justitiei sa intervina in ceea ce priveste procedura, intrucat DNA nu ar fi trebuit sa se adreseze direct Senatului, ci prin minister.

Seful senatorilor a spus ca documentele solicitate de DNA urmeaza sa fie transmise pana pe data de 22 aprilie, adica miercuri, pentru a respecta ultimatumul anchetatorilor.

"Noi am hotarat sa sesizam Comisia Juridica sa intocmeasca lista de documente, am facut si o solicitare de raspuns (la Ministerul Justitiei - n.red.) in care am spus ca Senatul e de acord pe fond sa dea aceste documente.

Astazi, Biroul Permanent a decis sa ceara Secretariatului General al Senatului sa trimita pana pe data de 22 (aprilie - n.red.) aceste documente solicitate", a declarat Calin Popescu Tariceanu, adaugand ca membrii Comisiei Juridice au fost insarcinati sa colecteze actele respective, "sa le puna la pachet si sa le expedieze Parchetului".

Acesta a subliniat ca este vorba despre documente publice, care pot fi gasite pe site-ul Senatului, si a tinut sa precizeze ca demersul DNA "este o modalitate care ma duce cu gandul ca nu toata lumea a asimilat o serie de facilitati ale tehnologiei care au aparut".

"Sunt documente publice, dar daca se doreste sa plece cu o stampila de insotire, foarte bine (...), nu e nicio problema, le trimitem scrise pe hartie", a mentionat Tariceanu.

In ceea ce priveste hotararea in cazul lui Dan Sova, prin care se constata ca solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii, aceasta va fi suspusa luni votului Senatului.

"In 25 martie nu s-a votat o hotarare, ci cererea de incuviinatare a retinerii si arestarii (lui Dan Sova - n.red.), dar o hotarare nu a fost votata, astazi vom da acest vot.

Eu nu pot sa semnez un document pe un vot care nu s-a dat. Daca Senatul adopta o hotarare, nu inseamna ca o adopta presedintele, ci Senatul prin votul lui", a explicat Tariceanu, mentionand ca rezultatul votului va fi validat prin majoritate simpla, adica jumatate plus unu dintre cei prezenti.

Intrebat ce se intampla in cazul in care plenul Senatului nu voteaza in favoarea hotararii, Tariceanu a recomandat "sa nu facem speculatii".

Lamuririle presedintelui Senatului vin in contextul in care DNA a revenit cu a treia solicitare in care a cerut din nou acestui for toate documentele in cazul senatorului Dan Sova, precizand ca refuzul de a da curs acestei solicitari constituie infractiunea de obstructionare a justitiei, care este pedepsita de Codul Penal.

DNA da ultimatum Senatului in cazul Sova

In adresa semnata de procurorul sef de sectie Constantin Claudiu Dumitrescu si procurorul Jean Uncheselu se arata explicit ca documentele trebuie sa fie trimise "nu mai tarziu de 22.04.2015, la sediul DNA".

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...